Semizotu yeşil yapraklı sağlık için çok faydalı bir bitkidir. Semizotunun yaprak ve sapları çiğ ya da pişmiş olarak yenilebilir. Salatasından turşusuna, çorbasından yemeğine kadar pek çok şekilde tüketilebilir. Vejeteryanlar ve balık yiyemeyenler için zengin bir omega-3 kaynağıdır. Ayrıca içeriğinde bolca lif, A, B ve C vitaminlerinin yanı sıra demir, magnezyum, potasyum ve kalsiyum mineralleri bulunur. Antioksidan özellikleri sayesinde, kalp sağlığını korur, kanseri önler, cildi gençleştirir. Kemikleri ve bağışıklık sistemini güçlendirir, bazı sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir. Çocuk gelişimini destekler. Kalori oranı düşük olduğundan zayıflamak isteyenler için ideal bir diyet gıdasıdır.
İçindekiler
Semizotu, semizotugiller ailesinden otsu bir bitkidir. Gövdesi toprak üzerine yatık, yaprakları oval, pürüzsüz ve etlidir. Sapları sarı ve kırmızımsıdır. Genellikle sarı renkli çiçekleri olur. Yaz aylarında yetişen semizotunun yabanilerine tarla ve bahçelerde, dağda bayırda kolaylıkla rastlanabilir. Genellikle ekili alanların arasındaki ince ve çıplak alanlarda büyür. Maksimum fayda yabani ve tazesinden sağlanır. Küçük yeşil yaprakları ve körpe sapları yenir. Çiğ olarak tüketmek besin değerinden daha fazla yararlanmamızı sağlar. Salatasından yemeğine kadar pek çok kullanım şekli vardır.
Omega 3 nedir, ne işe yarar? Faydaları nelerdir, hangi gıdalarda bulunur?
Semizotunun içeriğinde bolca bulunan omega-3 yağ asitleri vücuttaki kötü kolesterol miktarını azaltmaya yardımcı olur ve kalp krizi risklerini önleyebilir. İçeriğindeki potasyum ise kan basıncını, yani kan damarlarını rahatlatıp kalp korur.
Semizotunun içeriğindeki demir ve bakır mineralleri kırmızı kan hücrelerinin üretimine yardımcı olur. Bu minerallerin her ikisi de vücudun önemli kısımlarına daha fazla oksijen vererek ve hücreler ile organların iyileşme hızını artırarak dolaşımın hızlandırılması için gereklidir. Ayrıca demir ve bakır saçların uzamasına yardımcı olur.
Sindirim sistemini rahatlatarak kabızlığı önleyebilir. Ülsere iyi geldiğinden mide rahatsızlığı olanlara özellikle tavsiye edilir. Basura karşı da faydalıdır. İçeriğindeki A vitamini sağlıklı mukoza zarlarını korumaya yardımcı olur. Özellikle Çin tıbbında birçok bağırsak sorununun tedavisinde kullanılır.
Semizotunun içeriğinde bulunan yüksek miktardaki A ve C vitaminleri antioksidan görevi görerek özellikle akciğer ve ağız kanserini önlemeye yardımcı olur. Ayrıca sebzeye kendine özgü rengini veren betalin pigment grubu, serbest radikallerin sağlıklı hücrelerde mutasyonlara neden olmasını ve böylece kanserin gelişmesini engeller.
Kemik kaybını önlemek isteyenler için sağlıklı bir seçenektir. İçeriğindeki kalsiyum, magnezyum, demir ve manganez, kemik dokusunu geliştirmek ve vücudumuzdaki kemiklerin iyileşme sürecini hızlandırmak için gerekli olan minerallerin tümüdür. Bu mineraller kemikleri osteoporoza karşı korur. (2)
Semizotu göz sağlığını koruyan önemli bir A vitamini deposudur. Ayrıca göz hücrelerine saldıran ve yaşla ilişkili hastalıklara neden olan serbest radikalleri ortadan kaldırarak sarı nokta hastalığını (makula dejenerasyonu) ve katarakt oluşumunu önleyebilir.
Lifli besinlerin sağlığa faydaları ve en çok lif içeren gıdalar
Çocukların beyin gelişimine yardımcı olur. Yapılan bazı araştırmalar, bu yeşil yapraklı sebzenin içeriğindeki omega-3 yağ asitlerinin otizim, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi bazı gelişimsel bozuklukları azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir.
Semizotu kalori oranı oldukça düşük ancak lif bakımından oldukça yüksek bir sebze olduğundan kilo vermek isteyenler için önemli bir gıdadır. Yağ yakmaya yardımcı olabilecek birçok semizotu kürü vardır. Bunlardan biri de yoğurtlu semizotu kürüdür.
Şerbetçi otu nedir, nasıl kullanılır? Sağlığa faydaları nelerdir?
Malzemeler: 1-2 dal taze soğan, 1 avuç dolusu semizotu yaprağı, 4-5 dal taze nane, 1 derin kase yoğurt.
Hazırlanışı: Semizotu, soğan ve taze naneyi ince ince doğruyoruz. Taze nane yoksa yerine 1 tatlı kaşığı kuru nane kullanabiliriz. Derin bir kasede yoğurtla karıştırıp yiyebiliriz. Gece uyumadan 3 saat önce yağ yakıcı kürü yiyebilirsiniz. Vücudumuz geceleri yağ yaktığından yağ yakıcı kür her gün, gece uyumadan 3 saat önce taze olarak yenmelidir.
Pratik bir şekilde semizotu hazırlamak istiyorsanız eğer semizotlarını bol su ile yıkadıktan sonra sapları ile birlikte doğrayın ve bir kasenin içerisine alın. Doğrarken bıçak kullanmayın, saplarını elle bölün. Üzerine sarımsaklı yoğurt ilave ederek yiyebilirsiniz.
Kerevizin faydaları nelerdir? Kereviz nasıl yenir? Şifalı yemek tarifleri
Semizotu çok miktarda oksalat içerir ve bu durum böbrek taşı geliştirme eğiliminde olan insanlar için bir sorun oluşturabilir. Ancak yoğurt semizotundaki oksalat oranını önemli ölçüde düşürdüğünden ikisini aynı anda yemek, böbrek taşı riskini azaltabilir. Ayrıca kaynar suya sokulup 5 dakika sonra çıkartılırsa diğer yararlı besinlerin çoğunu kaybetmeden büyük miktarda oksalat yok edilebilir. Yine de doktorunuza danışmanızda fayda vardır. Bunun dışında bilinen bir zararı ve yan etkisi yoktur.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Purslane Weed (Portulaca oleracea): A Prospective Plant Source of Nutrition, Omega-3 Fatty Acid, and Antioxidant Attributes2- Common purslane: a source of omega-3 fatty acids and antioxidants3- Antioxidant activity and fatty acids quantification in Sicilian purslane germplasm4- Purslane weed (Portulaca oleracea): a prospective plant source of nutrition, omega-3 fatty acid, and antioxidant attributesYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?