Selülit nedir, nasıl geçer? Selülitin nedenleri ve doğal tedavisi

24 Mayıs 2018   |    6 Haziran 2022    |   Kategori: Cilt Sağlığı, Sağlık Sözlüğü Print

Selülit, deri altında bulunan yağ hücrelerinin anormal birikmesi ve sonucunda bazı alanlarda kan dolaşımının bozulması ile oluşur. Bu sorunun arttığı alanlarda zamanla yağ, hücreleri arasında topaklanarak deride çöküntü ve portakal kabuğu görünümünü andıran bir yapıya dönüşür. Kadınların neredeyse %80’inin yaşadığı bir problem olan selülitin, genetik, hormonal ya da hareketsiz yaşam gibi pek çok nedeni vardır. Şişmanlama ile hiçbir alakası yoktur, zayıf kişilerde de görülebilir. Daha çok kalça, karın, baldır, üst bacak bölgelerinde görülen selüliti yok etmek için bazen doğal yöntemler ve yaşam stilini değiştirmek yeterli olabilir. Ancak bazı vakalarda ve selülitin nodüle dönüştüğü durumlarda tıbbi tedavi gerekebilir. Bunun dışında evlerinizde özel kürler hazırlayarak selülitten kurtulabilirsiniz.

Selülit nedir?

Portakal kabuğunu andıran kötü görünümlü selülit, deri altı yağ dokusundaki bölgesel metabolik bozukluktur. Kan ve dolaşım bozukluklarına bağlı olarak da gelişmektedir. Çöküntü yani çukurcuklarla belirgin olan selülit, bazı durumlarda varislerle birlikte de görülebilir ve bu durumda deride ince ve kalın kılcal damar çatlamalarına da rastlanabilir. Selülitin oluşumunda östrojen hormonu oldukça etkili olduğu için, daha çok kadınlarda görülür. Hamilelik ve menapoz döneminde ise selülitlerde artışa rastlanabilir. Başlangıçta daha yumuşak olan yumrular, ileri dönemde daha sert ve nodüler bir hal alır.

Kriyoterapi nedir? Nasıl uygulanır? Avantaj ve riskleri

Selülit neden olur?

Selülitin asıl nedeni cildin alt katmanındaki yağ birikimi olmakla birlikte bu yağ birikiminin miktarı yani selülitin derecesi genellikle genetik faktörlerle, vücut yağ yüzdesi ve yaşla ilişkilidir. Cilt kalınlığı da ciddi anlamda selülit görünümünü etkiler. Kadınlardaki yağ dağılımının erkeklere nazaran daha belirgin olması ve östrojen hormonu kadınlarda selülit oluşumunun erkeklerden daha fazla olmasının asıl nedenidir. Yaş ilerlemesine bağlı olarak cildin incelmesi ve elastikiyetini kaybetmesi sonrasında deri altındaki kıvrımlı bağ dokuları da açığa çıkar.

Selülitin nedenleri

  • Genetik faktörler
  • Düzensiz ve dengesiz beslenme alışkanlığı
  • Sağlıksız bir yaşam tarzı sürmek
  • Sık sık kilo alıp vermek
  • Hamilelik
  • Kadınlarda östrojen hormonunun gereğinden fazla salgılanması
  • Yaşın ilerlemesine bağlı olarak cildin esnekliğini kaybetmesi
  • Kullanılan birtakım ilaçlar
  • Aşırı kilolar
  • Hareketsiz bir yaşam sürme
  • Vücuttaki birikmiş toksinler
selülit

Selülit, deri altı yağ dokusundaki bölgesel bozukluklardan kaynaklanır

Selülit çeşitleri

1. Tip selülit

Selülitin başlangıç evresinde görülen 1.tip selülit, genellikle kilo problemi olan kadınlarda görülür. Bu durumda elle selülitli bölge sıkıştırıldığında ciltte yumrular ortaya çıkar. Selülit, yumuşak ve kaygan bir görünümdedir. Başlangıç evresinde olduğu için bu selülitin tedavisi diğerlerine nazaran daha kolaydır ve diyetle bile sonuç almak mümkündür.

2. Tip selülit

Varislerle birlikte seyreden 2. Tip selülit, stres ve hormonal dengesizliklerin tetiklediği ve kadınlarda yoğun olarak görülen bir selülit çeşididir. Selülitin bu türünde bacaklardaki kılcal damarlar belirgin bir şekilde görülür.  Düzenli ve dengeli beslenme, yürüyüş, bisiklet gibi sporlar ya da mezoterapi yardımıyla 2. tip selülitler tedavi edilebilir.

Mezoterapi nedir? Kimlere, niçin uygulanır? Türleri ve iğnesi

3. Tip selülit

Erken dönemdeki yumuşak dokunun ilerleyen süreçte nodülleşmesi ve daha sert bir hal alması şeklinde ortaya çıkan 3.tip selülit, fazla kilolu olmayan, hareketli kadınlarda bile görülebilir. 3. tip selülitin tedavisinde ise daha çok özel kremli masajlar ve özel mezoterapi seansları tercih edilir. Bu tip selülite sahip kadınların mutlaka derilerini ve kaslarını güçlendirecek egzersiz hareketleri yapmaları gerekir.

Selülit belirtileri

Eğer hafif dereceli selülitiniz varsa baldırlarınızı ellerinizle sıkıştırdığınız zaman portakal kabuğu dokusunu kolaylıkla görebilirsiniz. Bazen de selülitler; süzme peynir görünümünde olabilir. Daha şiddetli selülitlerde ise cilt daha buruşuk bir görünümdedir. Hareket edilmezken bile ciltteki buruşukluklar ve çukurlar dışarıdan görünebilir.

Selülit olan ve olmayan bacaklar arasındaki farklar

Selülit nasıl geçer?

Normal şartlarda selülit, ciddi bir sağlık sorunu olarak kabul edilmez yani tıbbi bir müdahale zorunlu değildir. Ancak daha fit ve formda görünen bir vücuda sahip olmak adına bir plastik cerraha ya da dermatologa danışabilirsiniz. Ayrıca günde en az 2 litre su tüketerek, bol bol spor ve egzersiz yaparak, alkol ve sigara alışkanlığınızı bırakarak da selülitlerinizle vedalaşabilirsiniz. Ek olarak süreci hızlandırmak adına masaj, şifalı bitkiler ve kremlerden de yardım alabilirsiniz.

Selülit tedavisi

CoolSculpting ile selülit tedavisi

Cilt altında bulunan yağ hücrelerinin dondurulması ile selülitli bölge görünümünün yok edildiği bu tedavi esnasında yağ hücreleri parçalanır ve bu hücreler cilt tarafından emilir.
Gözle görülür bir sonuç elde etmek adına bu tedavi 3-4 ay boyunca devam etmelidir.

Ultrason ile selülit tedavisi

Bu tedavide karın ve uyluktaki hedeflenen yağları azaltmak için ses dalgaları kullanılır. Genellikle 2-3 ay süren tedavi invaziv değildir, yani tedavi esnasında herhangi bir cerrahi işlem söz konusu olmaz.

Cellfina ile selülit tedavisi

Cerrahi içermeyen bir diğer selülit tedavi yöntemi olan bu işlem; uyluk ve kalçalardaki selülit görünümüne bir son vermeyi hedefler. İşlem esnasında cilt altındaki sert bantların kırılması için iğne kullanılır ve tedavinden tam fayda sağlamak için 3 günden 3 yıla kadar uzayan bir süreç söz konusu olabilir.

Sivilce neden olur? Sivilceye iyi gelen şifalı bitkiler ve tedaviler

Akustik dalga tedavisi

Selülitin azaltılmasını sağlayan akustik dalga tedavisi, selülitli bölgelerdeki bağ dokusunu titreştirmeyi ve bu yolla kolajen üretimini arttırmayı hedefler. Yani amaç, cilde kaybettiği elastikiyetini geri kazandırmaktır. Sonuçlar en az birkaç tedavi sonrasında görülebilir.

Lazer ve radyofrekans tedavileri

Kızıl ötesi ışık ve diyot lazer enerjisinin kombine bir şekilde kullanıldığı bu tedavide doku masajından yararlanılır. Isı ve emme de başvurulan diğer yöntemlerdir. Selülitin lazerle tedavisi ile cilt altındaki sert bantlar kırılır, iyileşme ise tedaviden en az 6 ay sonra görülmeye başlar.

Vakum terapi ile selülit tedavisi

Vakum terapi ile minik bıçaklar içeren bir cihazla cilt altında selülite neden olan sert bantlar parçalanır ve kesilir. Bu tedaviden iyi bir sonuç almak 3 yılı bulabilir.

Karboksiterapi ile selülit tedavisi

Bu işlem esnasında cildin hemen alt tabakasına kan akışını hızlandırmak amacıyla karbondioksit eklenir. Bu sayede ortalama 7 ile 10 tedavi sonrasında selülit görünümünde hafifleme sağlanabilir.

Hassas ciltler için bakım önerileri: Kızarıklık ve kuruluğa çare maskeler

Endormoloji ile selülit tedavisi

Vakum tedavisine benzer bir tedavi olan endormoloji tedavisinde selülitli bölgeye masaj yapılır. Bu tedavi ciltte geçici morarmalara neden olabilir. Tedavinin başarılı olabilmesi için en az 12 ay sürebilecek seanslara ihtiyaç duyulur.

Mezoterapi ile Selülit Tedavisi

En çok tercih edilen selülit tedavilerinden biri olan mezoterapi ile selülit tedavisinde cildin mezoderm tabakasına çok minik iğne uçları aracılığıyla çok az miktarda enjeksiyon uygulanır. Seanslar genellikle 30 ile 40 dakika arasında sürer ve en az 5 gün arayla yapılır. En iyi sonuç için mezoterapi ile selülit tedavisi en az 10 seans olmalıdır.

Kalp yetmezliği olanlara, karaciğer ve böbrek hastalarına, yüksek tansiyon hastalarına, kasık fıtığı olanlara, varis sorunu olanlara ve hamilelere bu yöntem uygulanmaz.

Selülit ilaçları ve kremleri

Selülit tedavisinde genellikle uzmanlar tarafından topikal, transdermal ve sistemik ilaçlar kullanılır. Piyasada selülit hapı olarak satılan ürünlerle karşılaşmak da mümkündür. Ancak doktorunuz önermediği takdirde hap kullanmanız ciddi sağlık sorunları ile karşılaşmanıza neden olabilir. Bu yüzden selülit hapı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.

Piyasadaki çeşitli kremler selüliti azalttıklarını iddia etseler de genel olarak, bu ürünler tek başına çok az fayda sağlar. Ancak diğer tedavilerle birleştirildiğinde bazı olumlu etkilerini görebilirsiniz. Bazı ilaçlar ve kremler yağ dokularında etkili oldukları için önerilmektedirler. Selülit için çeşitli kafein kremleri piyasada bulunabilir. Kafein, hücreleri kurutarak daha az görünür kılar. Bu kremlerin mutlaka günlük olarak kullanılması gerekir.

Retinol, cildi kalınlaştırarak selülit görünümünü azaltabilir. Ancak sonuçlar mükemmel değildir. Sonuçları görebilmek için en az 6 ay boyunca kullanmak gerekir. Alerjik reaksiyondan kaçınmak için kullanmadan önce küçük bir bölgeye uygulamak gerekir. Bunlar dışında piyasada dermokozmetik selülit kremleri de bulmanız mümkündür.

Peeling nedir, ne işe yarar? Evde doğal peeling maskesi yapımı

Örneğin: Body Elixir, Cosmed, Cellu Slim Ventre Plat, Elancly, Cle Vegetale Minceur, Yves Rocher, Actif Cellulite, Chenot, Nivea Firming Cellulite Jel Krem, Channel Body Excellence Slim, Nuxe Body Huile Minceur-Selülit giderici inceltici vücut yağı, Biotherm Celluli Eraser Concentre Reducteur de Cellulite bu kremlerden bazılarıdır. Bu kremler; tamamen kozmetik ürünlerdir. Yani reçete ile satılan ürünler değildir. Kremlerin işe yarayıp yaramayacağı kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir.

Selülit Egzersizleri

Günde en az 45 dakikalık yürüyüşlere çıkarak, selülitlerinizin kötü görünümünü hafifletebileceğiniz gibi birtakım selülit egzersizleri ile de oldukça iyi sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. 

Plie Squat

Bu egzersiz ile selülitlerinizi yok etmek için öncelikle ayakta dik pozisyon alın, ardından bacaklarınızı omuz genişliğinde açın. Ayaklarınız yere tam basmalı. Ellerinizi göğüslerinizin önünde birleştirdikten sonra sırtınızı ve belinizi dik tutar şekilde dizlerinizi kırarak çömelin. Ayağa kalkarken ise kalçalarınızı sıkın.

Östrojen nedir? Ne işe yarar? Eksikliği ve fazlalığı ne tür sorunlar yaratır?

Booty Bridge

Öncelikle ayak tabanlarınız yere yapışık olacak şekilde sırt üstü uzanın. Ardından avuç içleriniz yere değecek şekilde ellerinizi yere koyun. Omuzlarınızı yerden kaldırmadan, poponuzu havaya kaldırın ve bu esnada ayaklarınızdan destek alın. Poponuzu havaya kaldırırken hafifçe sıkın. Bu işlemi en az 5-6 kez tekrar edin.

Hip Bridge

Sırtüstü yere uzanın. Bacaklarınızı kırarak, ayak tabanlarınızı yere basın. Bacaklarınızın arasına yastık ya da küçük bir pilates topu yerleştirin. Karın ve kalçanızı sıkar vaziyette sırtınızı yerden kaldırın ve köprü pozisyonunu alın. Bu esnada bacaklarınızın arasındaki yastığı da sıkın. Bu hareketi her gün düzenli olarak tekrar edin.

Doğal selülit tedavileri

Kuru Fırçalama

Kuru cilt fırçalama etkili bir şekilde cildinizdeki gözenekleri açar, vücudunuzda kan dolaşımını ve hücre yenilenmesini arttırır, cildinizi sıkılaştırır. Bu uygulamayı günde iki kez bile yapabilirsiniz. Fırçalama işlemi sırasında cildiniz ve fırçanız kuru olmalıdır. Sadece kalbinize doğru, uzun süpürme hareketleriyle fırçalamalısınız. İleri geri ve dairesel hareketlerden kaçının. Ayaklarınızdan başlayarak yukarı doğru fırçalayın, sonra kollarınızdan göğsünüze doğru ilerleyin. Çok sert fırçalamayın. Cildiniz uyarılmalı ve canlandırılmalı, ancak rahatsız edilmemeli veya kızarmamalıdır.

Elma sirkesi ile doğal selülit tedavisi

Bir bardak suyla 2 çay kaşığı elma sirkesini karıştırın. Bu karışımı her gün düzenli olacak şekilde tüketin. Bu kürü 6 hafta boyunca uygulayabilirsiniz.

Elma sirkesi neye iyi gelir? Faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?

Yeşil çay ile selülit tedavisi

Oldukça etkili bir anti-inflamatuar olan yeşil çay, selülit bölgesindeki yağları kırarak, selülit görünümün azalmasına katkıda bulunur. Günde bir bardak yeşil çay tüketerek; selülitlerinizle savaşabilirsiniz.

Adaçayı ile selülit tedavisi

Sağlığımıza pek çok olumlu katkısı bulunan adaçayı; aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırarak, toksinleri vücudumuzdan uzaklaştırıyor. Günde birkaç bardak adaçayı tüketme alışkanlığı kazanarak; selülit sorununuzu minumuma indirgeyebilirsiniz.

Selülite iyi gelen şifalı bitkiler

Hindistan cevizi yağı

Cildi yatıştırıcı bir özelliği bulunan hindistan cevizi yağından selülit tedavisinde faydalanabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey; selülitli bölgeye bir miktar hindistan cevizi yağı sürmek. Birkaç saat bekledikten sonra cildinizi bol suyla durulayabilirsiniz. Selülit sorununuzu çözene dek bu yöntemi günde birkaç kez olacak şekilde uygulayabilirsiniz.

Hindistan cevizi yağı neye iyi gelir? Faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?

Manuka balı

İnternet üzerinden kolaylıkla bulabileceğiniz, yara iyileşmelerini hızlandıran Manuka balını selülit tedavisinde kullanabilirsiniz. Bunun için az bir miktar Manuka balını vücudunuzdaki selülitli bölgeye sürebilir; birkaç saat sonra da cildinizi bol suyla yıkayarak, durulayabilirsiniz.

Calendula çiçeği

Kan akışını hızlandırarak, kolajen üretimini hızlandıran Calendula çiçeği; selülit tedavisinde başvurabileceğiniz bir diğer bitkisel çözüm. İki çay kaşığı Calendula çiçeğini yaklaşık on dakika boyunca sıcak suda demlenmeye bırakın. Ardından temiz bir bezi bu çaya bandırın ve bez ile selülitli bölgeye bu çaydan sürün. 20 dakika bekledikten sonra cildinizi ılık suyla durulayın. Birkaç hafta boyunca bu işlemi günde 3-4 kez olacak şekilde tekrarlayın. Dilerseniz Calendula kremini de deneyebilirsiniz.

Selülit kürleri

Elma sirkesi

Bir yemek kaşığı elma sirkesini, bir tatlı kaşığı masaj kremi ya da yağı ile karıştırın. Günde 2 kez bu karışımı selülitli bölgeye, nazik hareketlerle masaj yaparak sürün.

Kahve ve şeker peelingi

Yarım su bardağı ince çekilmiş kahve ile çeyrek su bardağı esmer şekeri karıştırın.
Ardından bu karışımı, selülitli bölgeye dairesel hareketlerle masaj yaparak sürün.
Masaj sonrası 10 dakika bekledikten sonra cildinizi suyla yıkayın. Bu peelingi haftada birkaç kez düzenli olarak uyguladığınızda; cildinizde ciddi anlamda iyileşme ile karşılaşabilirsiniz.

Aspirin ve limon suyu kürü

Bir kaba 10 adet limonun suyunu sıkın ve kaba limon suyuyla eşit miktarda susam yağı ilave edin. Ardından 20 adet aspirini ezerek toz haline getirin ve karışıma ekleyin.
Selülitli bölgeye bu kür ile masaj yapın. 10 dakika bekleyin ve cildinizi ılık suyla durulayın. Bu kürü haftada 1-2 kez olacak şekilde uygulayabilirsiniz.

Anti aging nedir, nasıl yapılır? Cilt sağlığına ve yaşlanmaya etkileri

Masaj selülite iyi gelir mi?

Selülite iyi gelen Hindistan cevizi, nane ya da lavanta yağı gibi yağlarla selülitli bölgelere masaj yaparak da selülit oluşumunu giderebilirsiniz. Bu amaçla selülitli bölgeye yağlardan birini sürün ve bölgedeki deriyi büyük hareketlerle ovun. Bu esnada parmak uçlarınızla nazik hareketlerle sorunlu bölgede basınç oluşmasını sağlayın. 10 dakika boyunca masaj yapın ve en az 20-30 dakika yağın cilt tarafından emilmesini bekleyin. Ardından ılık suyla duş alabilir ya da sadece selülitli bölgeyi ılık suyla yıkayabilirsiniz.

Selülit masajını düzenli olarak haftada birkaç kez yaparak, selülit oluşumunu önleyebilirsiniz. Ancak masajla selülitlerden kurtulmak tek başına mümkün değildir. Aynı zamanda düzenli ve dengeli beslenmeniz, spor yapmanız, daha az yağlı besinler tüketmeniz gerekir.

1 hafta ve 15 günlük kür çözümleri

Yalnızca 1 hafta ya da 15 gün gibi kısa bir sürede selülitlerinizden kurtulmak için aşağıdaki kürlere bir şans verebilirsiniz.

1 haftada selülite kesin çözüm

Küçük bir kasede çeyrek su bardağı zeytinyağı ile yarım bardak kahve telvesini karıştırın. Üzerine çeyrek su bardağı esmer şeker ilave edin ve tüm malzemeleri tekrar karıştırın. Karışımı, mikrodalga fırında 15 dakika ısıtın. Karışımı selülitli bölgeye masaj yaparak, iyice yedirin. Streç bir filme selülitli bölgeyi sarın. 10 dakika bekleyin ve cildinizi ılık suyla durulayın.1 hafta boyunca günde en az iki kez bu işlemi tekrarlayın. 1 haftanın sonunda selülit görünümünde ciddi anlamda azalma görebilirsiniz.

15 günde selülite kesin çözüm

5’er yemek kaşığı biberiye, susam ve tatlı badem yağlarını karıştırın. Bu karışımla selülitli bölgeye 5 dakika boyunca masaj yapın. Selülitli bölgeyi streç filmle sarın ve 30 dakika bekleyin. Ardından soğuk suyla cildinizi durulayın. Bu işlemi günde birkaç kez tekrar ederek; 15 gün sonrasında kürün mucizevi selülit giderici etkisine şahit olabilirsiniz.

Liposuction nedir? Yağ aldırma ameliyatı nasıl yapılır, riskli midir?

Selüliti olanlara öneriler

  • Gün içerisinde en az 2 litre su tüketin.
  • Selülit oluşumunu tetikleyen aşırı yağlı besin tüketiminden kaçının.
  • Aşırı miktarda tuz ve şeker tüketmeyin.
  • Alkol ve sigara kullanma alışkanlığınızı bırakın.
  • Düzenli olarak egzersiz yapın.
  • Hızlı kilo alıp vermekten mümkün olduğunca kaçının.
  • Aşırı vücut yağlarınızdan kurtulun yani kilo verin.
  • Östrojen düzeyinizi kontrol altında tutmak için karnabahar, brokoli, lahana, Brüksel lahanası gibi turpgillerden bol bol tüketin.
  • Gereksiz ilaç kullanımını sınırlandırın.
  • Stres, selülit oluşumunu tetikleyebileceğinden stresli bir yaşamdan uzak durun.
  • Özellikle yaz aylarında uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmamaya çalışın.
  • Kola ve meyve suyu gibi kutuda satılan konserve içecekleri tüketmeyin.
  • Elinizden geldiğince kambur oturmamaya ve dik oturmaya çalışın.
  • Konserve ve salamura besinler tüketmeyin. Bknz: >>> Cellulite

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla