Şekilsiz büyüyen benler ne zaman cilt kanseri belirtisidir?

Kategori: Cilt Sağlığı, Kadın Hastalıkları, Kanser Print

Benlerimizideki değişiklikler cilt kanseri belirtisi mi, benlerdeki kıl ve kaşıntı neyin işareti, benlerdeki iyileşmeyen yaralar ve kanamalar için doktora baş vurmak gerekir mi? İnsan bedenin değişik yerlerinde görülebilen benlerin kimisi doğuştan kimisi de sonradan oluşabilmektedir. Çoğu zararsız olan benlerin bazı durumlarda cilt kanseri göstergesi olabileceğini söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Canan Aslan, Konu ile ilgili şu bilgileri veriyor: ”Kanser belirtisi olan benlerin hayatı tehdit eden bir unsur haline gelebilir. Benlerin aniden büyümesi yada sayıca aniden artması önemli bir alarm belirtisi olarak görülmesi gerekir. Benlerin ani artışı veya düzensiz gelişmesi mutlaka dikkate alınmalıdır.”

Vücuttaki her renkli noktayı ya da kabarıklığı ben olarak adlandırmamak gerekiyor. Gerçek benler deriye renk veren melanosit denilen hücrelerin bir araya toplanıp derinin üst tabakalarına göç etmesiyle oluşur. Bunlar, doğuştan olabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilir. Oluşumlarında genetik faktörlerin yanı sıra güneş ışığı ya da solaryum gibi dış etkenler de neden olabiliyor. Bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanımı ve gebelik gibi hormonal faktörler de ben artışında büyük rol oynuyor.

Benlerde koyulaşma, kanama ve kızarıklık varsa dikkat: Cilt kanseri olabilir!

Solaryum cilt kanseri yapar mı?

Benleri olan kişilerin güneşten iyi korunmaları çok önemli. Doğuştan olan benleri önlemek mümkün olmasa da sonradan çıkan benlerde, sayılarının artmaması ve tehlikeli olmaması için güneşten iyi korunmak, güneş yanığı geçirmemek, solaryuma da girmemek gerekiyor. Öte yandan kemer, sütyen, ayak tabanı, avuç içi gibi tahriş olması mümkün bölgelerdeki benlere daha çok dikkat edilmeli.

Cilt kanseri neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Hızlı ve şekilsiz büyüyen benler cilt kanseri belirtisi mi?

Genetik faktörlerin etkili olduğu benler doğumda ya da yaşamın ilk iki yılında ortaya çıkıyor. İlerleyen yaşlarda oluşan benlerde ise güneş yanığı geçirmek, sürekli güneşe maruz kalmak hem benlerin sayısının artmasına hem de şekillerinin bozulmasına neden oluyor. Kenarlarda düzensizlik, ani büyüme, renkte koyulaşma, üzerinde kanama ve yara olması ya da benin içinde birkaç rengin bir arada olması gibi nedenler sizin için bir uyarı niteliği taşımalı. Böyle durumlarda mutlaka dermatolog muayenesinden geçmelisiniz. Ayrıca şüphe edilen benin çıkarılarak patolojik incelemeye de gönderilmesi gerekiyor.

Benlerdeki değişikliği fark etmek için ben haritanızı çıkarın

Belli aralıklarla da olsa kişilerin benleri için muayeneden geçmeleri ve kendilerinin sık sık benlerini kontrol etmeleri şart. Çünkü kanser türlerinden olan malign melanom lezyonlarının önemli bir kısmı ben üzerinde oluşuyor. Bu kanser türü hızlı bir şekilde tüm vücuda yayıldığından, erken teşhis edilmediğinde tedavi şansı büyük ölçüde ortadan kalkıyor. Ancak erken evrede tanı ile hastalığın tedavi edilmesi mümkün. Özellikle çok sayıda beni olanlar, beyaz tenliler, ailesinde benle ilgili problem yaşayanlar mutlaka benlerin haritasını çıkartmalı. En az yılda bir kez de kontrolden geçmeli.

Hangi benler cilt kanser olma riski taşıyor! Tehlikeli benlerin özellikleri

Benleri aldırmak cilt kanseri açısından zararlı mı?

Benlere cerrahi girişim uygulandığında kötü huylu bir şekle dönüşebileceği veya yayılabileceği inanışı oldukça yanlış. Benin riskli görüldüğünde ya da kanserleşme durumunda cerrahi yöntemle çıkartılması gerekiyor. Bu çıkartma işlemi lokal anestezi ile yapılıyor ve hastanın günlük hayatını etkilemiyor.

Benleri ve Cilt kanseri belirtilerini önemseyin

  • Benlerin yapısı asimetrikse,
  • Benlerin kenarlarında düzensizlik varsa,
  • Benlerin içinde birden fazla renk bulunuyorsa,
  • Benlerin çapı büyükse
  • Benlerin yüzeyinde, boyutunda ve şeklinde değişiklik oluşmuşsa,
  • Benlerin üzerinde kanama veya kaşıntı başlamışsa
  • Benlerin üzerinde yara varsa
  • İyileşmeyen iltihaplı lezyonlar
  • Ciltte görülen; Küçük, kabarık, düzgün, parlak ve cilalı lezyonlar
  • Küçük, kabarık, kırmızı veya kahverengi-kırmızı renkli lezyonlar
  • Düz, sert, kırmızı veya kahverengi ve kabuksu lezyonlar
  • Kabuksu, kanamalı lezyonlar
  • Yara izine benzer ve kalıcı lezyonlar melanom dışı cilt kanserinin olası bulgularıdır
  • Ciltte sert, pürtüklü, pembe, kırmızı veya kahverengi, kabarık, kabuksu alanlar
  • Alt dudakta dudak kremi yardımıyla geçmeyen çatlama ve soyulma
  • Ciltte küçük, kaba ve pürüzlü, pembe-kırmızı ya da ten renginde lezyonlar
  • İyileşmeyen cilt ülserleri

Solaryumun kansere neden olduğu kesin olarak kanıtlandı

Cilt kanserleri çok büyük boyuta ulaşmadıkça belirti ve bulgu vermezler. Ciltte yeni ortaya çıkan bir büyüme, mevcut kitle veya lekelenmede boyut artışı ve üç ay içinde iyileşmeyen cilt ülserleri, cilt kanserlerinin öncü bulguları olabilir. Cilt kanserleri ancak çok büyük boyutlara ulaştığında kanama ve ağrıya neden olabilir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla