Sedef hastalığı yeterince bilinmediği için pek çok kişi tedaviden mahrum kalabiliyor!

30 Ekim 2024   |    2 Kasım 2024    |   Kategori: Güncel / Literatür, Sağlık Gündemi Print

Sedef hastalığı ile ilgili bir basın bildirisi yayınlayan Türk Dermatoloji Derneği Psoriasis Çalışma Grubu Yürütme Kurulu sedef (psoriasis) hastalığının yeterince bilinmemesi nedeniyle hasta ve hasta ailelerinin pek çok zorluklarla karşılaştığını, hasta bireylerin tedaviden mahrum dahi kalabildiklerini bildirdi. Yayımlanan bildiride, sedef hastalığı ile yaşayan hastalar tarafından 1971 yılında kurulan Uluslararası Psoriasis Dernekleri Federasyonunun (IFPA) 29 Ekim tarihini “Dünya Psoriasis Günü” ilan ettiği, kamuoyuna yönelik bilinçlendirme faaliyetleri çerçevesinde ise her yıl bir tema altında çalışmalar yürütüldüğü kaydedildi.

2024’ün temasının “Aile” olduğu belirtilen bildiride, sedef hastalarının yaşadığı sorunlar yanında, aileleri de etkilediği vurgulanarak, “Sedef hastalığının zorluklarıyla mücadele eden herkes desteği hak etmektedir. Bu, yalnızca sedef hastalığı olan bireyin değil, aynı zamanda ailesinin de karşılaştığı zorlukları tanımayı içerir. Sedef hastalığı aile ekonomisini, iş hayatını, sosyal hayatı ve ilişkileri önemli oranda etkiler. Bu nedenle hem sedef hastalığıyla yaşayanların hem de ailelerinin desteklenmesi amaçlanmalı ve hastalıkla ilgili toplumsal farkındalık oluşturulmalıdır” denildi.

Sedef hastalığı, bulaşıcı değil ama toplumda öyle algılandığı için hastalar dışlanıyor

Hastalık yeterince bilinmiyor, hastalar mağdur oluyor

Sedef hastalığının sık görülen bir hastalık olduğu, Avrupa’da yaklaşık her 100 kişiden 2 kişide; Afrika ve Asya ülkelerinde görülme sıklığı daha düşük olarak her 100-200 kişiden 1 kişide rastlandığı hatırlatılan bildiride, bu veriler ışığında Türkiye’de yüzde 1 dolayında bir görülme sıklığı saptandığı; bunun da 1 milyon kişiye karşılık geldiği kaydedildi.

Hastalığa ilişkin bilgi eksikliğinin hastaların çeşitli yönlerden mağduriyetine yol açtığının altı çizilen bildiride “Sık görülmesine rağmen sedef hastalığı toplumda yeterince bilinmemekte, bu da hastaların doğru tedavi arayışından mahrum kalmasına, yalan ve yanıltıcı haberlerin yayılmasına, umut tacirlerinin gerçek dışı vaatlerle insanları aldatmalarına yol açabilmektedir. Sedef hastalığı hakkındaki yanlış anlamalar, önyargılar ve damgalamalar hastalık hakkındaki bilgi eksikliğiyle ilişkilidir” ifadelerine yer verildi.

Sadece hasta bireyler değil, ailelerinin de süreçte olumsuzluklarla karşılaştığı kaydedilen bildiride, şu noktalara dikkat çekildi: “Her yıl farklı bir temanın işlendiği Dünya Psoriasis Günü’nün 2024 teması “Aile”dir. Sedef hastalığının zorluklarıyla mücadele eden herkes desteği hak etmektedir. Bu, yalnızca sedef hastalığı olan bireyin değil, aynı zamanda ailesinin de karşılaştığı zorlukları tanımayı içerir. Sedef hastalığı aile ekonomisini, iş hayatını, sosyal hayatı ve ilişkileri önemli oranda etkiler. Bu nedenle hem sedef hastalığıyla yaşayanların hem de ailelerinin desteklenmesi amaçlanmalı ve hastalıkla ilgili toplumsal farkındalık oluşturulmalıdır.”

Sedef bulaşıcı değildir, hastalar her mesleği yapabilir

“Unutmayınız! Sağlığınız sizin kıymetlinizdir, onu güvenli ellere emanet ediniz” denilen bildiride, hastalara karşı negatif tutumlara yol açan bilgi eksikliği görülebildiği kaydedilerek, sedef hastalığı hakkında temel bilgilerin altı şöyle çizildi:

  • Sedef hastalığı tüm dünyada 125 milyondan fazla kişiyi etkileyen, sık görülen bir hastalıktır.
  • Sedef hastalığı bulaşıcı değildir.
  • Sedefli hastalar her tür mesleği gerektiği gibi yapabilir.

Sedef hastalığı (psoriasis) nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi

  • Sedef hastalığının ortaya çıkması için genetik bir yatkınlık söz konusudur. Bunun anlamı, yakın kan bağı olan bireylerde sedef hastalığının görülme sıklığının toplumdaki diğer bireylere oranla daha sık olmasıdır. Ancak sizde sedef hastalığının olması çocuklarınızda da mutlaka sedef hastalığı gelişeceği anlamına gelmez. Öte yandan ailesinde sedef hastalığı bulunmayan çocuklarda ya da yetişkinlerde, her yaşta sedef hastalığı ortaya çıkabilir.
  • Sedef hastalığı bazen sadece saçlı deri, sadece tırnaklar ya da sadece avuç içi ve/veya ayak tabanlarında tutulum ile seyredebilir.
  • Sedef hastalığı her 10 hastadan 2’sinde eklem şikayetlerine neden olabilir. Eklem yüzeyleri ile birlikte eklem bağları, kirişleri ve eklem zarlarını etkileyebilir. Şikayetler tek bir ekleme (diz eklemi, kalça eklemi vb.) sınırlı olabilir. Hastaların önemli bir bölümünde romatoid artrite benzer şekilde ve özellikle el eklemleri etkilenir. Eklemlerde ağrı, kızarıklık ve şişlik gözlenir. Çoğu hastada vücudun herhangi bir yerinde sedef hastalığına ait deri belirtileri vardır.
  • Sedef hastalarının bir bölümünde, özellikle de şiddetli sedef hastalığı olanlarda ek hastalıklara rastlanabilir. Hatta sedef hastalığı kalp ve damar hastalıkları, obezite (şişmanlık), iltihaplı barsak hastalıkları gibi ek hastalıkların gelişimine katkıda bulunuyor olabilir.
  • Sedef hastalığı ile ilgili bilgilerimizin son yıllarda artması ve teknolojik gelişmeler sonucunda yeni, modern, hedefe yönelik ilaçlar geliştirilmiştir. Ülkemizde de ulaşılabilir durumda olan bu tedavilerle artık hastalık daha az yan etki ile çok daha etkili bir şekilde tedavi edilerek kontrol altına alınabilmekte ve uzun süren iyilik dönemleri sağlanabilmektedir.
  • Sedef hastalığını geçirdiği iddia edilen mucizevi bitkisel ajan, doğal etiketi ile lanse edilen krem ve haplara itibar etmeyiniz. Aksine bu tür uygulamalar hastalığı daha da şiddetlendirebilir, toksik etkiler geliştirebilir ve ölüme kadar varabilen istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Lütfen çevrenizdeki sedef hastalarını bu konuda uyarınız.

Sedef hastaları en çok önyargılardan ve ‘alternatif tıptan’ çekiyor

  • Sedef hastalığı için çare arayanların başvuracağı doğru adres bu hastalığın tanı, tedavi ve izleminden birinci derecede sorumlu olan Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı hekimler olmalıdır. Hastalarımız ve yakınları etkinlikleri söylentilerin ötesine geçemeyen, şifa sağladığı iddia edilen ancak hiçbir şekilde bilimsel kanıtı olmayan alternatif tıp uygulamalarını dikkate almamalı, umut tacirlerine asla prim vermemelidir.
  • Sedef hastalığı için tedavi alırken çeşitli infeksiyonlar, aşılama ya da başka hastalıklar nedeniyle sedef hastalığı tedavisinde değişiklik yapılması gerekebilir. Bu konudaki her türlü soru ve karar için doğru adres; Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı hekimlerdir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla