Seboreik Dermatit nedenleri ve tedavisi

Yazan Dr. Enes Başak
Kategori: Tıp Ders Notları, Üye Yazıları Print

??????????????????????????????????????????????????????????????????????Seboreik dermatit (egzema) (SD) sık görülen papülo-skuamlı dermatozlardandır. Yağ bezlerinden yapılan salgıya sebum, bu işleme de sebore denir. Bu işlem aşırı seviyelerde olursa SD söz konusudur. İnfantlar ve yetişkinlerde sık görülür. Sıklıkla artmış sebum üretimi ile ilişkilidir. Saçlı deri ve sebase bezlerin çokça bulunduğu yüz ve gövdede sık görülür. Etkilenmiş deri pembe ve ödemli bir zemine sahiptir ve üzeri sarı-kahverengi bir kabuk veya skuamla kaplıdır. Hastalık hafif formdan şiddetli form olan eritrodermaya kadar çeşitlilik gösterebilir. SD ilk üç ayı içindeki infant ile 4-7 dekatlar arasındaki yetişkinlerde sık görülür. Toplumdaki sıklığı hakkında yeterli veri yok fakat en az % 3-5 oranında olduğu tahmin edilmektedir. Bütün yaş gruplarında erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülür. HIV enfeksiyonlu hastalarda %85 oranında görülür.

Seboreik dermatitin nedenleri ve patogenezi

Bir çok teori olmasına rağmen, SD’in kesin sebebi belli değilidir.
1- Sebore: hastalık yağlı görünümlü deride daha sık görülür. Sebase bezlerin salgısında(sebum üretimi) artış vardır. Hastalık sebase bezlerin çok sık bulunduğu yüz, kulak, saçlı deri ve gövdenin üst bölümlerinde sık görülür. Sebum sekresyonunun arttığı Parkinson hastalığında da sık görülür.
2- Mikrobiyolojik etki: etkilenmiş deride bakteri ve mayalarda artış saptanır. Candida albicans, Pityrosporum ovale ve Staphylococcus aureus kolonizasyonu artar.
3- Diğer faktörler: İlaçlar; arsenik, altın tuzları, metildopa, simetidin ve nöroleptikler. Nörotransmitter anormallikleri; parkinson, epilepsi, yüz felci, polimyelit ve syringomyeli. Fiziksel faktörler; deri kan akımı ve çevresel ısı. Beslenme bozuklukları; çinko, biotin ve esansiyel yağ asiti metabolizma bozuklukları.

Biotin (H Vitamini) nedir? Ne işe yarar? Faydaları nelerdir?

Seboreik dermatitin lokalizasyonu

1- Çocuklarda: saçlı deri (konak), gövde, fleksural bölgeler, leiner hastalığı (ailesel olmayan, ailesel C5 bozukluğu).
2- Yetişkinlerde: saçlı deri, gövde, yaygın formu ( eritroderma).

Seboreik dermatitin tedavisi

Amaç; kabuk ve kepeklenmenin giderilmesi, maya kolonizasyonunun ve ikincil enfeksiyon gelişmesinin önlenmesi, kaşıntı ve eritemin giderilmesidir. Lokal steroid, antifungaller, lokal metranidazol, vitamin D3 analogları, isotretinoin, fototerapi verilebilir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
aycan demir
aycan demir
7 yıl önce

Merhaba ben tedavi olarak veya cilt rahatlatıcı olarak yağları öneririm. Beni çok rahatlattı diyebilirim. Çay ağacı yağı, jojobo yağı ve hindistan cevizi yağı..

Araç çubuğuna atla