YUPASS numarasının Türkiye’de sağlıktan yararlanmak için yurtdışında anlaşmalı ülkelerde çalışan Türk vatandaşlarına verilen numara olduğunu belirten Nurten Saydan, şunları söyledi: “Türkiye ile sağlık alanında sözleşme imzalamış ülkelerde ikamet edenlerin Türkiye’de geçirdiği süre boyunca yurt dışında bağlı oldukları sağlık sigortası şirketinden sağlık belgesi almaları şartı ile sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanma hakları vardı. Bu numara Türkiye ile sağlık sözleşmesi imzalamış ülkelerde sigortalı olanların Türkiye’de sağlıktan yararlanabilmeleri için verilen numaradır.
Yurtdışı ProvizyonAktivasyon Sağlık Sistemi kelimelerinin baş harfinden oluşur. Bu kişiler için provizyon sorgulaması bu numara üzerinden yapılmaktadır. Şöyle ki normalde Türkiye’deki bir Türk vatandaşı için hastaneler, doktorlar, eczaneler tarafından provizyon sorgulaması T.C. numarası ile yapılırken, yurtdışı sigortalıları için YUPASS numarası ile yapılıyor.
Türkiye’de geçici süre ile bulunan yani izinli vs. olarak gelen Almanya, Avusturya, Hollanda, Belçika, Makedonya, Romanya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Lüksemburg’da yaşayan gurbetçilerimiz SGK’ya başvurup YUPASS numarası alarak tüm sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyordu. Ancak 2 Eylülden itibaren yapılan değişiklikle SGK geçici süre ile ülkemizde bulunan gurbetçilerimizi turist olarak kabul ediyor ve sadece acilde yazılan ilaçlarını karşılıyor. ”
Duyuru yapılmadan başlanan sistemin eczacıları zor durumda bıraktığını kaydeden Saydan, “Eczacılar olarak kurumdan uygulama değişikliklerini yaparken önce resmi duyuru yapmasını istiyoruz. Maalesef kurum önce uygulamaya başlıyor sonradan duyuru yayınlıyor. Vatandaşa karşı güç durumda kalıyoruz” dedi.
Suriyeli misafirlerin ilaç katılım payı, muayene ücreti vs. ödemeden tüm ilaçlarını aldığına da dikkati çeken Nurten Saydan, “Ancak, gurbet ellerde çalışan ülkeye döviz girdisi sağlayan vatandaşlarımızın anavatana gelmeleri SGK tarafından “turistik gezi” olarak kabul edilmekte ve ilaç paralarını kendileri ceplerinden karşılamak zorunda kalmaktadırlar. Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak, bu durumun eczanelerimizden kaynaklanmadığını, kurumun uygulaması olduğunu gurbetçi vatandaşlarımızın ve vatandaşlarımızın bilgisine sunmak istiyor, bu uygulamanın da bir an önce düzeltilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?