Sarımsak, eski çağlardan beri çok yaygın kullanılan şifalı bir bitkidir. Özellikle anti-bakterial etkisi nedeniyle pek çok hastalığın tedavisinde kullanılır. Başta kalp rahatsızlıkları ve yüksek tansiyon olmak üzere pek çok hastalığı önler. Ayrıca antifungal ve antioksidan özelliklere sahip olun sarımsak kansere karşı koruyucu bitkilerin başında gelir. Kemik, cilt ve saç sağlığı için çok faydalıdır. Zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Özellikle soğuk algınlığı ve grip kaşı çok koruyucudur. Çiğ veya pişmiş olarak tüketebilir, her türlü sebze ve et yemeğine konabilir.
İçindekiler
Sarımsak, tüm dünya mutfaklarında lezzet ve sağlık için eski çağlardan beri kullanılan şifalı bir bitkidir. Alliaceae bitki familyasına (soğan ailesi) dahil olan sarımsak insan sağlığı için mucize denebilecek kadar faydalı bir bitkidir. Sarımsağın içeriğinde 33 çeşit kükürt bileşiği, 17 çeşit aminoasit, manganez ve çinko gibi mineraller ile A vitamini ve bolca C vitamini bulunur.
Antibiyotik özellikleri bulunan bu şifalı bitki ayrıca antiviral, antifungal ve antiparazitik etkiye sahiptir. Bu nedenle başta grip, nezle, astım olmak üzere, öksürük, bronşit, bademcik, romatizma ve eklemlere iyi geldiği bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmıştır.
Sarımsak yüksek miktarda manganez, B vitamini, B6, C vitamini, bakır, selenyum, fosfor ve kalsiyum içerir. Antioksidan ve iltihap karşıtı etkisi ile bilinen flavonoid bileşikleri ve amino asitler içermektedir. Sarımsağın pek çok yararı bir kükürt bileşiği olan Allisin (sarımsağa koku ve lezzet veren) maddesinden kaynaklanmaktadır.
Sarımsağın sağlık üzerine etkilerini inceleyen araştırmaların çoğu sarımsak takviyeleri ile yapılmıştır (sarımsak yağı, toz özleri ve kapsülleri gibi). Yapılan bilimsel araştırmalara göre sarımsağın başlıca faydaları şunlardır:
İltihaba neden olan besinler! İltihap kurutan şifalı bitkiler ve kürler
İçeriğinde bulunan sülfür bileşikleri sayesinde antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bakteriler nedeniyle oluşan bağırsak enfeksiyonlarının tedavisinde etkilidir. Sarımsak, yaygın olarak kullanılan antibiyotiklere karşı dirençli olan 7 patojen bakterinin gelişimini engeller. Allisin bileşiği sıtma hastalığı parazitlerine karşı etkilidir. İlaca dirençli mikrobiyal hastalıkların önlenmesinde, çoklu ilaca dirençli tüberküloz ve giardiasis (kuduz ateşi) hastalıklarının tedavisinde sarımsak önerilmiştir.
Kıymık batması gibi bir durumda hasar gören bölgenin üzerine bir parça kesilmiş sarımsağı koyup bir yara bandı ile kapatın. Isırık ve arı sokmalarında sarımsağın o bölgeye sürülmesi tedavi edicidir. Kulak enfeksiyonları için sarımsak yağı kullanılabilir.
Sarımsak mantar lezyonlarının çoğalmasını engeller ve kaşıntıyı hafifletir. Özellikle tırnak altına yerleşmiş mantarlar için en etkili yöntemlerden biridir.
Vajinal mantar tedavisinde sarımsak kullanmak önerilse de yapılan araştırmalar bunu desteklememektedir. Ayrıca mantarla enfekte olmuş vajina gibi hassas bir bölgeye sarımsağın temas etmesi tehlikeli olabilir.
Gribe ne iyi gelir? Grip ne zaman tehlikelidir? Nasıl hafif atlatılır?
Sarımsakta bulunan allisin gibi bileşikler soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı çok etkilidir. İnsanlar üzerinde yapılan bir araştırmada bir gruba sarımsak takviyesi, diğer gruba plasebo verilmiş ve sarımsak takviyesi alanlarda daha az soğuk algınlığı ve grip gözlenmiştir. Birkaç diş sarımsağı suda kaynatıp içmek, grip hastalığının tedavisinde etkilidir. Terletici etkisi ile ateşin düşürülmesine ve öksürüğe karşı faydalıdır.
Bilimsel çalışmalara göre, sarımsak yüksek tansiyon (hipertansiyon) hastalarının %80’inden fazlasında kan basıncını düşürmeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca bir hipertansiyon ilacı olan Atenolol kadar etkili olduğu kanıtlanmıştır. Sarımsaktaki etkin sülfür bileşiği DADS’ın tansiyonu düşürür.
Bu nedenle düşük tansiyon olan kişiler sarımsak tüketmemelidir! Ayrıca düzenli tüketmek kan damarlarının esnekliğini arttırır. İltihaplanma nedeniyle oluşan kan damarı hasarını önemli oranda azaltır.
Yüksek kolesterol hastaları ile yapılan ve 12 ay süren bir araştırmada düzenli olarak sarımsak kullanan kişilerde, LDL (kötü) kolesterol seviyelerinde ciddi oranlarda düşme olduğu saptanmıştır. Ayrıca sarımsak kolesterol ilaçlardan daha güvenlidir.
Sarımsak, osteoblast (yeni kemik matrisi üretmeye yardımcı olan kemik hücreleri) hücrelerinin hasardan korunmasına yardımcı olur. Özellikle kadınlarda osteoartrit (kireçlenme) seviyelerini düşürür. Günlük 2 gram çiğ sarımsak tüketimi, menopoz döneminde kadınlarda oluşan östrojen hormonu eksikliğinin belirtilerini azaltır.
Kireçlenme (osteoartrit) nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Araştırmacılar yıllanmış sarımsak ekstraktında bulunan SAC adı verilen enzimin Alzheimer ve demans hastalığını tedavi etmek için ilaç geliştirilmesinde kullanılabileceği sonucuna varmışlardır.
Sarımsak jeli, saçkıran olarak bilinen alopesi areata hastalığının tedavisinde kortikosteroid (bir hormon) kullanan insanlar üzerinde denenmiş ve hindistancevizi yağı ile birlikte uygulanmasının faydalı olabileceği görülmüştür. Ayrıca saç derisine sarımsağın yağıyla masaj yapmak saç dökülmesini önleyebilir.
Saç dökülmesi neden olur, nasıl önlenir? En etkili tedavi yöntemleri
Sarımsak cildi serbest radikallerin etkisinden korur ve kolajen kaybını yavaşlatarak cilde elastikiyet kazandırır. Topikal olarak uygulandığında, akne ve egzama gibi cilt hastalıklarına karşı koruma sağlar.
Yapılmış olan pek çok bilimsel araştırma, sarımsağın genlerimizi etkilediğini ve DNA diziliminde hücre yıkımını önleyerek yaşlanmayı geciktirdiğini göstermiştir. Stres, üzüntü, hareketsizlik hücre yıkımını arttırken bu şifalı bitki yıkımı azaltır.
Araştırmalar sarımsağın, kanser önleyici anti-tümör özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Yapılan farklı çalışmalar göre:
Günde bir diş sarımsak tüketmek kilo vermenize yardımcı olur. Kısa sürede metabolizmayı hızlandırıp toksinleri atmanıza katkı sağlar. Zayıflamak için sarımsaklı zencefilli limonlu çay içebilirsiniz:
Malzemeler: 3 diş sarımsak, küçük bir parça zencefil kökü, 4-5 damla limon suyu, 2 bardak su.
Yapılışı: Suyu kaynatın. Zencefili ezip içine atın. Kaynadıktan sonra soyulmuş sarımsakları ekleyin ve kaynatmaya devam edin. Ilıdıktan sonra süzün ve kokuya karşı limon suyu ekleyebilirsiniz. Kür olarak 15 günden fazla uygulamayın; kronik bir rahatsızlık varsa doktora danışmadan kullanmayın.
Malzemeler: 5 dal maydanoz, 1 diş sarımsak, 2 kaşık limon suyu, yarım bardak su.
Yapılışı: Maydanozları saplarıyla birlikte ve sarımsağı mutfak robotuna atın ve iyice parçalayın. Ardından limon suyunu ve suyu ekleyin. Karıştırdıktan sonra kahvaltıdan önce içebilirsiniz. Bu kürü 9 gün uygulayıp 2 hafta ara verin.
Faydaları: Kilo vermeye yardımcı olur, kalp damarlarını açar ve plak oluşumunu engeller. Kalp damarlarının yağ bağlamasını engeller. Kan dolaşımını hızlandırır.
Limonun faydaları nelerdir? Limon suyu ve kabuğu neye iyi gelir?
Sarımsağın sağlık yararlarının büyük kısmı sarımsak karanfilinin kıyıldığı, ezildiği veya çiğnendiği zaman oluşan kükürt bileşiklerinden kaynaklanır. Sarımsakta bulunan enzimlerden faydalanmak için ezdikten veya kestikten sonra 2-3 dakika bekletmeniz önerilir. Yemeklerde çiğ olarak kullanımı en besleyici tüketim yöntemidir. Pişirme, sarımsağın anti kanser ve antimikrobiyal potansiyelinin azalmasına yol açar.
Sarımsak kekik ve zeytinyağı ile birlikte kırmızı ve beyaz etleri marine etmek için kullanılabilir. Yemeklere baharat olarak ilave edilebilir. Kuru sarımsağın ızgarası yapılabilir. Çorbalara lezzet ve şifa vermesi amacıyla katılabilir. Domatesli ve yoğurtlu sosların içine kıyılabilir. Yağlı ve sirkeli salata soslarına eklenebilir.
Çiğ sarımsak yutmak hazımsızlığı kolaylaştırır. Vücudun direncini arttırır, enerji verir. İdrar söktürür. Soğuk algınlığına karşı koruma sağlar. Fakat aç karnına yutmanız önerilmez. Mide ve sindirim sistemi hastalığı olanlar tüketmemelidir.
Nar suyu ve narın faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?
Karanfil çiğnemek, bir miktar maydanoz çiğnemek, limon suyu içmek ve naneli sakız çiğnemek ağzınızdaki kokuyu alacaktır. Elinize sinen kokuyu gidermek için çiğ patatesle ellerinizi ovabilir, bir kâseye sıktığınız limon suyunda ellerinizi 2-3 dakika kadar bekletebilirsiniz.
Siyah sarımsak oluşturmak için, beyaz sarımsak başları 2 hafta süresince ısıl işlem uygulanarak fermente edilir. Bu işlem sarımsağa siyah renk verir ve bildik sarımsak kokusu yok olur. Yüksek oranda antioksidan özelliği vardır. Enerji, vitamin, protein ve mineral kaynağıdır. Beyaz sarımsağa göre bakteri, virüs ve mantar kaynaklı hastalıklara karşı daha etkilidir. Siyah sarımsak kullanımı mide asit dengesini düzenler, antialerjik özellikleri vardır ve iyi bir mide koruyucudur.
Sarımsak bazı ilaçlarla etkileşime geçebilir Bu yüzden aşağıdaki ilaçları kullanan kişilerin çok fazla sarımsak tüketmemesi gerekir:
Soğanın faydaları nelerdir? Soğan hangi hastalıklara iyi gelir?
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Garlic: potential therapeutic effects,2- Garlic and Cancer Prevention,3- Garlic and high blood pressureYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Ya hiç bir yerde sağlıklı bir bilgi bulamadım, burada da yok. Ki ablam burada görmüş çok yararlı diye günde 1 kase sarımsağı oturup yiyor. 1 kase de öyle küçük de değil 3 4 baş sarımsak. Eve poşet poşet alıyor. Bu şeyin hiç bi zararı yok mu yaa. Kimse yazmamış. Diyorum… Devamını oku »
benim sol kulağım ağrıyor her gün yiyorum bir kaç gündür azalma oldu
dış kulak iltihabında çok faydası var
evet o ürünü biliyorum bende kullanıyorum çok etkili
evet doğru ben hatta zigavusun sarımsaklı ürnünü kullanıyorum çok da etkili çok beğeniyorum tavsiye edebilirim
sarımsağım çok faydası var heleki saç dökülmemesi için