Yetişkin bir grup deneğe fMRI tarayıcıya yattıklarında 16 eylemi hayal etmeleri istendi. Bunlar; “sevgi”, “ikna”, “sarılma” gibi eylemlerdi. Otizm bozukluğu olan bireylerde bazı beyin bölgelerinde normal insanlara göre çok daha az aktivite oluştu. Daha sonra beyindeki desenlere bakılarak bir algoritma geliştirildi. 34 katılımcı bu çalışmada yer aldı. Elde edilen başarı %97’lik bir orandı. Katılımcılardan normal olanlar hayal ettikleri duruma kendilerini de dahil ettiler, otizmliler ise kendilerini dahil etmedi ve izleyici gibi davrandı.
Otizm belirtileri! Otizmin teşhisinde 10 temel belirti yeniden tanımlandı!
Bu da normal insanların beyninde bazı merkezlerin aktifleşmesine sebep oldu. Ardındaki Mekanizma “Benzer bir yaklaşım diğer zihinsel hastalıkları da tespit etmek için kullanılabilir. Şu anda bazı zihinsel hastalıklara ve psikiyatrik bozuklukları da tespit etmek için pilot bir çalışma başlattık,” diyor Carnegie Üniversitesi’nden Marcel Just.
Cambridge Üniversitesi Otizm Araştırma Merkezi Müdürü Simo-Baron Cohen: “Şu an için sonuçlar olumlu gibi görünse de bu deneyler daha çok ve daha bağımsız yapılmalıdır. Çünkü ortam ve koşulların sonuçlar üzerinde etkili olmasını istemiyoruz.” diyor.
Otizm nedir? Neden olur? Otizmin tipik belirtileri nelerdir?
“Kendi kendine bildirilen belirtiler birçok kişi için kötü tedavi sonuçlarına yol açabilir. Biz eğer temel mekanik bozuklukları açıklığa kavuşturursak daha iyi tedaviler geliştirebiliriz. Böylelikle doğru insanları da bu tedavi yöntemlerine dahil edebiliriz. Ancak bu tedavinin klinik kullanımı gibi teknikleri için hala yol kapalı,” diyor, Londra Üniversitesi’nden Oliver Robinson. KAYNAK: News cientist – ARAŞTIRMA REFERANSI: PLoS One, DOI: 10.1371/journal.pone.0113879
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?