Salmonella, insanlarda ishale neden olabilen zararlı bir bakteridir. Bazı türleri tifo, paratifo gibi ateşli hastalıklara neden olurken, diğerleri salmonelloz adı verilen akut bağırsak enfeksiyonuna yol açar. Mide bulantısı, kusma, ishal ve ateş gibi belirtilere neden olan salmonelloz bir tür gıda zehirlenmesidir. Dışkıyla kirlenmiş sular, iyi pişmemiş et, yumurta, pastörize edilmemiş süt ürünleri, yıkanmamış meyve-sebze ile bulaşabilir. Genellikle 4-7 gün süren salmonella enfeksiyonları, çoğu kişide kendiliğinden geçer. Ancak, ishal şiddetlenir ya da enfeksiyon kan dolaşımına yayılırsa çok tehlikeli olabilir ve antibiyotik tedavisi gerekir. Gıdaların iyi yıkanması, pişirilmesi ve ellerin sık yıkanması salmonella enfeksiyonundan korur. Son günlerde Kinder Sürpriz yumurtaları nedeniyle gündeme gelen salmonella enfeksiyonu ile ilgili her türlü bilgiyi bu yazımıda bulabilirsiniz.
İçindekiler
Salmonella, birçok farklı tipi olan bir bakteri grubunun adıdır. İki binden fazla alt türü vardır ama sadece bazı türleri insanda enfeksiyona neden olur. Kimi türleri, insanlarda tifo, paratifo gibi yaşamı tehdit eden hastalıklara neden olur. Salmonelloz enfeksiyonu, özellikle bağırsakları etkileyen bakteriyel bir tür gıda zehirlenmesidir. Yaz aylarında daha sık görülür. Bakteriler, insan veya hayvan dışkısından diğer insan ve hayvanlara geçer. (1)
Gıda zehirlenmesi neden olur? Belirtileri, ilk yardım ve tedavisi
Salmonella enfeksiyonlarının çoğu, dışkı ile kirlenmiş yiyecek ve içme sularından bulaşır. Gıdalar, bakteri bulaşmış çiğ ete dokunduktan sonra ellerini iyice yıkamayan kişiler tarafından hazırlandığında tehlikeli hale gelir. Bakteri bulaşmış sularla sulanan veya yıkanan gıdalardan bulaşabilir. Kirli sulardan toplanan deniz ürünlerine bakteri bulaşabilir. İnsanları hasta eden enfeksiyonların çoğu tavuk, inek, domuz, kaplumbağa ve kertenkele gibi hayvanlardan bulaşabilir. (2)
Bakteri bulaşan çoğu sağlıklı insan hastalanmaz, şiddetli salmonella enfeksiyonu geçirme olasılığı yüksek olan risk grupları şunlardır:
İshal nedir? İshale ne iyi gelir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi
İnsanlar, çeşitli kaynaklardan salmonella kapabilir. Hastalık kişiden kişiye bulaşabilmesine rağmen genellikle gıda kaynaklıdır. (3)
Salmonella belirtileri genellikle enfeksiyon kaptıktan 6 saat ila 6 gün sonra başlar ve 4-7 gün sürer. Kuluçka süresi birkaç saatten 2 güne kadar değişebilir. Bununla birlikte çoğu insanda, hiçbir semptom görülmeyebilir; bazılarında da semptomlar birkaç hafta sürebilir. (4)
Salmonella semptomları birçok hastalığın belirtilerine benzer. Doğru tanı koymak için hastadan dışkı örneği alınır. Bunun yanı sıra kan ve idrar gibi ek testler istenebilir.
Bazı kişilerde, enfeksiyon sona erdikten sonra eklemlerinde reaktif artrit adı verilen ağrı gelişir. Reiter sendromu olarak da bilinen bu komplikasyon aylarca sürebilir ve kronik artrite dönüşebilir. Eklem ağrısının yanı sıra gözlerde tahriş ve idrar yaparken ağrıya neden olur. Bazı salmonella türleri ölümcül bir hastalık olan tifo ateşine neden olur. Şiddetli vakalarda, bakteriler kan dolaşımına girerek karaciğere veya diğer organlara yayılabilir. Sinir sisteminde enfeksiyona ve ciddi hastalıklara neden olabilir. Bu aşamada tedaviye erken başlanmazsa ölüme yol açabilir. (5)
Çoğu insan 4-7 gün içinde iyileşir ve tedaviye ihtiyaç duymaz. Ancak şiddetli ishali olan veya 1 haftadan uzun süredir hasta olan kişinin hastaneye yatırılması antibiyotik tedavisi gerekebilir. Tedavi seçenekleri şunlardır:
Salmonella kaynaklı gastroenterit semptomları genellikle bir hafta içinde tedavi olmaksızın iyileşir, ancak bazı kişilerin bağırsaklarının normale dönmesi birkaç ay sürebilir. (6)
Enfeksiyon nedir? Neden olur? Belirtileri, türleri ve tedavisi
Salmonella, bakterilerin neden olduğu en yaygın gıda zehirlenmesi türlerinden biridir. Gastroenterit, septisemi ve enterik ateş salmonellozun 3 klinik formunu tanımlar. Salmonelloz genellikle insanlarda kendi kendini sınırlayan bir gıda zehirlenmesi (salmonella gastroenteriti) şeklini alır. Tifo ateşine ve diğer enterik ateşlere neden olan salmonella, kişiden kişiye fekal-ağız yoluyla yayılır. Besinlerle alınarak sindirim sistemine ulaşan ve toksinler üreten patojenik salmonella gıda zehirlenmesine yol açar. Akut inflamatuar yanıt ishale neden olur.
Her ikisi de gıda zehirlenmelerine yol açan bakterilerdir. Birçok yönden benzer olmalarına rağmen Salmonella ve E. coli/Escherichia coli farklı bakteri türleridir:
Kolera nedir? Nasıl bulaşır? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi
Salmonella, farklı gıdalarda değişen sürelerde yaşayabilir, enfeksiyonu önlemenin en iyi yolu hijyen kurallarına uymaktır:
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Salmonella Infections,2- What are Salmonella?,3- Salmonella infection,4- Salmonella OverviewYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?