“Kas kaybı metabolizma hızını yavaşlatır. Bu durumda kişi kilo kaybetse bile normal beslenmesine geçtiği an iki kat daha çok kilo alır. Sebzelerin %70-80’ine yakını su olduğu için, salata mideden çok hızlı boşalır ve hızlı acıkma yapar. Özellikle hipoglisemi yaşayanlar için doyma duyularını kaybedip daha büyük miktarda ve daha çok besin tüketimine yol açabilir. Salatalara konulan soslar çoğu zaman göze gözükmez. Ancak bu soslarda kullanılan malzemelere göre ciddi kalori fazlalığı yaratabilir. Örneğin beyaz soslarda; mayonez fazlalığı, yeşil soslarda zeytinyağı fazlalığı, sarı soslarda ise hardal ve mayonez fazlalığına bağlı ciddi kalori alımı ortaya çıkar. Çoğu zaman salata yapılırken içine mısır, ceviz gibi kalori değeri yüksek yiyecekler eklenebilir. Bu yiyecekler bir de sos ile buluştuğunda ortaya kalori açısından tam bir bomba çıkabilir.”
Dr. Kaya, zayıflama sürecinde salatayı nasıl kullanmak gerektiği konusunda ise şu bilgileri aktardı:
1. Salatayı asla tek başına bir öğün olarak tüketmeyin.
2. Salatalar aslında iyi birer lif kaynağıdırlar. Yemekle birlikte tüketilirse midede şişer ve mideden hemen boşalmaz.
3. Yemeğe çorba yerine salata ile başlarsanız, çiğneme duygunuzu tatmin edeceğiniz için ana yemeği daha az yersiniz.
4. Salata ile başladığınız yemekte 1 bardak ayran veya yoğurt yemeyi ihmal etmeyin. Salata ve ayranınız bittikten sonra bir et veya sebze yemeği tercih edebilirsiniz. Yanında da sağlıklı beslenmek adına bir dilim esmer ekmek eklemeyi unutmayın.
5. Salata ile başladığınız yemekte, yudum yudum iki bardak su içmeye özen gösterirseniz, midenizde doluluk hissedersiniz ve yemeği daha az yersiniz. Aynı zamanda kabızlık çekenler için de iyi bir çözüm olur. Çünkü su salata ile birlikte bağırsakda süpürge etkisi gösterir.
6. Salataya et, tavuk, balık, yumurta eklediğinizde doygunluk sürenizi arttırırsınız. Aynı zamanda tek çeşit beslenmekten kaçınmış olursunuz.
SALATA SOSLARINA DİKKAT
7. Bazen salatalarınıza haşlanmış kurubaklagil (kurufasulye, nohut, mercimek) eklemekten çekinmeyin. Çünkü kurubaklagiller, hem çok iyi bir karbonhidrat hem çok iyi bir lif hem de kısmi protein etkisi göstererek salatınızı daha besleyici hale getirir. Ancak haşlanmış kurubaklagilde 4 yemek kaşığından fazla koymamaya özen gösterin. Çünkü 4 kaşık kurubaklagil 1 dilim ekmek ve yarım porsiyon proteine tekabul eder.
8. Yemekte tatmin olmak, doygunluk ve çeşitlilik sağlayabilmek için salatalarınızda farklı sebzeler kullanabilirsiniz. Mesela haşlanmış kök bitkiler olan, pancar, kereviz, yer elması olabilir. Bunlar tokluğu biraz daha uzatır. Farklı lezzetler oluşturmak adına da haşlanmış yeşil fasulye, közlenmiş patlıcan veya kabak da kullanabilirsiniz.
9. Hep pişirerek yemeğe alıştığımız ıspanak, kuzu kulağı, semiz otu gibi sebzeleri çiğ kullanmakta fayda var.
10. Salataya sos yaparken eliniz yağdan yana fakir olsun. Limon, sirke, nar ekşisi, sarımsak, kekik, nane, fesleğen gibi yardımcı baharatları daha çok ama zeytinyağını kişi başı 1 tatlı kaşığı hesaplayarak koymakta fayda var. Bazen mayonez yerine yoğurtla da çok lezzetli soslar hazırlayabileceğiniz aklınızda olsun.(Ntvmsnbc)
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?