Sağlıklı gözler, sağlıklı beslenmeden geçiyor

Kategori: Beslenme ve Diyet, Göz Sağlığı Print

Ömer Kamil DoğanVücudumuzun en önemli organlarından biri olan gözlerimizi korumanın en kolay yolu doğal besinlerden geçiyor. Avrupagöz Grubu Medikal Direktörü Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan Sofralarımızdan eksik etmeyeceğimiz yiyeceklerin listesini açıkladı.

Yaz sıcaklarının başladığı şu günlerde göz sağlığımız için vücudumuzun düzenli olarak alması gereken vitaminler bulunuyor. Göz sağlığımız için büyük önem taşıyan vitaminlerin başında A, E, C ve B2 vitaminleri, Omega 3 ve 6 yağ asitleri ile çinko, magnezyum gibi minareler geliyor. Uzmanlar, ağızdan hap olarak alınan vitaminlerin vücutta birikerek bazı hastalıklara yol açtığının altını çiziyor. Bunlardan en önemlisi, beyin etrafındaki sıvının artışı ve göz sinirine bu sıvının yaptığı basınç ile görme kaybının meydana gelmesi.

Göz sağlığı için yenilmesi gereken besinleri ve göz sağlığına iyi gelen besinler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan,  “A vitamininin bolca bulunduğu besinlerin başında süt ürünleri ve tüm kırmızı, yeşil, turuncu meyve ve sebzeler gelmektedir. A vitamininin yeterli miktarda tüketilmesinin başta gece körlüğü, olmak üzere makula dejenerasyonu (sarı nokta) ve katarakt oluşumunu geciktirir” dedi.

Prof. Dr. Doğan, E vitamini açısından zengin olan ayçiçeği çekirdeği, badem ve fındığın günün her saatinde rahatlıkla tüketebileceğimiz besinler arasında yer aldığını, ayrıca makula dejenerasyonunun (sarı nokta) önlenmesinde E vitaminin oldukça etkili olduğunu belirtti.

Göz Sağlığı İçin Sofralarımızdan Eksik Etmeyeceğimiz Besin Listesi

ISPANAK : Göz sağlığı için mucizevî etkileri olan ıspanak, içerdiği lutein ve zeaxanthin adlı doğal antibiyotikler ile görme bozukluklarına karşı etkili olmaktadır. Aynı zamanda yaşla birlikte ortaya çıkan göz hastalıklarına karşı da gözlerimizi korurken doğal güneş gözlüğü olarak güneşten gelen zararlı mavi dalgaları da filtrelemektedir.

PATATES : Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonrasında A vitamini açısından zengin bir besin olan patatesin ise katarakt riskini düşürebileceği gözlemlenmiştir. Buğday ise özünde bulunan E vitamini ile yaşa bağlı göz bozulmalarını önleyip tıpkı patates gibi katarakt riskini azaltmaktadır.

SOMON : Retina ve gözün dış bölümünde bulunan önemli bir yağ asidi olan dokosaheksaenoik asit, göz sağlığını korumak için düzenli olarak alınması gereken vitaminlerdendir. Dokosaheksaenoik asit daha çok somon, uskumru, sardalye gibi soğuk su balıklarında bulunmaktadır.

KIRMIZI VE YEŞİL BİBER : Kırmızı ve yeşil biber ile turunçgiller de C vitamini açısından zengin olan besinlerdendir. Diyabet hastalarının gözlerini korumak için düzenli olarak C vitamini almaları gerekmektedir. Çünkü C vitamini şeker hastalığının sinirler ve damarlar üzerindeki olumsuz etkilerini ve bırakacağı hasarı önlemektedir.

AYÇİÇEĞİ ÇEKİRDEĞİ, BADEM VE FINDIK :  E vitamini açısından zengin olan ayçiçeği çekirdeği, badem, fındık günün her saatinde rahatlıkla tüketebileceğimiz besinler arasında yer almaktadır. Makula dejenerasyonunun (sarı nokta) önlenmesinde E vitamini oldukça etkilidir.

Tüm bu besinlerin, insan vücudunun en güzel organlarından biri olan gözlerimiz için birer sağlık deposu olarak sofralarımızdan eksik edilmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, göz ile ilgili herhangi bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda ise hastaların, teşhis ve tedavi sürecini en kısa sürede başlatması gerektiğini de sözlerine ekledi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla