1-Yumurta : İçeriğindeki Biotin ve B12 vitaminleri sayesinde
2-Ceviz : (Omega 3 yağ asidi içerir. Cildin elastikiyetini sağlar.)
3-Turuncu renkli meyve ve sebzeler (Havuç, kuru kayısı, balkabağı, hurma): Yüksek A vitamini içerikleri ile cilt dostu besinlerdir. Cildi ultraviyole ışınlarına karşı korur. Ayrıca kuvvetli antioksidanlara sahip olduğu için cildinizi kırıştırmaya sebep olacak serbest radikallerle de savaşır
Anti aging nedir, nasıl yapılır? Cilt sağlığına ve yaşlanmaya etkileri
4-Kırmızı et : Çinko ve demir içeriğinden dolayı cilt sağlığını korumada ve geliştirmede etkilidir. Haftanın 2 günü kırmızı et tüketmeye özen gösterin.
5- Süt ve süt ürünleri: Başta çinko olmak üzere zengin mineral içeriği sebebiyle sağlıklı cilt üzerinde etkilidir. Her gün ortalama 2-4 porsiyon süt ve ürünleri(yoğurt,ayran,cacık,kefir) tüketmeyi ihmal etmeyin.
6- Balık : Ton balığı ve balığı başta olmak üzere omega 3 içeriğinden dolayı haftanın 3 günü mevsim balığı tüketmeye özen gösterin. Omega 3 yağ asitleri, cildin nemlenmesine katkı sağlar.
7- Mor renkli meyveler (Dut, Böğürtlen, ahududu, Yaban Mersini): Cilt dokusunu besleyen kılcal damarları koruyan ve kuvvetlendiren flavonoid dut-böğürtlen tipi meyvelerde bol miktarda bulunur. Kan dolaşımına faydalı olan bu meyveler cildinizin geç yaşlanmasını sağlar; cildi oluşabilecek kırışıklara karşı korur.
8- Kefir: Probiyotik özellikli kefirde cilt dostu bakteriler bulunmaktadır. Cildi hem iç hem de dış yönden düzenler ve onarır.
9- Zeytinyağı: Omega-9 kaynağı olan zeytinyağı cilt sağlığı üzerinde olumlu etkilidir. Özellikle yaşa bağlı cilt kırışıklığından korunmada etkilidir.
10- Su: cildin nem dengesinde büyük rol oynar. Sağlıklı bir cilt için her gün ortalama 2 litre su için.
Cildimizin pürüzsüz, sağlıklı ve genç görünmesi için cildin iyi beslenmesi gerekir. Bu da sağlıklı bir kan dolaşımı ile mümkündür. Kan, cildimizin beslenmesi için gereken tüm mikro besinleri taşırken oluşan tüm zararlı maddeleri de uzaklaştırır. Sağlıklı dolaşım için başta su tüketimi önemlidir. Su, hem cildi nemli tutarak kurumasını önler, hem de kan dolaşımını düzenleyerek cildin beslenmesini sağlar. Bu nedenle sağlıklı cilt için yeterli su tüketimi olmazsa olmazların başında gelir. Günde en az 1,5-2 litre su tüketerek beslenmenizi destekleyebilir, cildinize parlaklık ve güzellik katabilirsiniz.
Vücudumuz tarafından üretilmeyen Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri, besinlerle almak zorunda olduğumuz yağ asitleridir. Hücre zarını ve kan damarlarını güçlendirme etkisiyle de bilinen bu yağ asitleri, cilt kırışıklıklarının önüne geçerek cildin daha esnek, pürüzsüz ve genç görünmesini sağlarken, aynı zamanda hücrelerin yenilenmesine ve cilt yaralarının çabuk iyileşmesine de yardım eder. Omega-3 ve Omega-6 yağ asitlerinin bu etkilerinden yararlanmak için beslenmenize, balık çeşitlerini ve koyu yeşil yapraklı sebzeleri dâhil edebilir; ara öğünlerinizi, ceviz, fındık ve badem gibi sert kabuklu yemişlerle zenginleştirebilirsiniz.
Cildin, çevre kirliliği ve güneş ışınları gibi çevresel etkenlerden korunmasında etkili olan antioksidanlar, aynı zamanda hasar görmüş vücut dokularının iyileşmesine ve yenilenmesine de yardımcı olur. İçinde bolca antioksidan bulunan kırmızı üzüm, nar, kızılcık, çilek, kiraz ve vişne gibi kırmızı renkli meyveleri ara öğünlerinizde tüketerek hem beslenmenizi çeşitlendirebilir, hem de cilt hücrelerinizi serbest radikallerin zararından koruyabilirsiniz.
Sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi olan vitaminler, cilt sağlığını da yakından etkiler. Örneğin; turunçgil meyveleri, kuşburnu, domates ve yeşilbiberin yanı sıra tüm taze sebze ve meyvelerde bulunan C vitamini, cilt elastikiyetini sağlayan dokuların yapımında görev alır. Tam tahıl taneleri ile fındık, ceviz, badem gibi sert kabuklu yemişlerde bolca bulunan E vitamini ise cildi güneşin zararlı etkilerinden koruyarak cilt kuruluğunun ve kırışıklıklarının azalmasına yardımcı olur. Öğünlerinize vitamin yönünden zengin besin kaynaklarını ekleyerek sağlıklı ve ışıltılı bir cilde sahip olabilirsiniz.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?