Sağlığın korunması veya tedavi amacıyla belirli bir süre için farklı bir ülkeye seyahat edilmesine sağlık turizmi denilmektedir. Ekonomik anlamda değişen parametreler ile birlikte insanlar kendi ülkelerinde ulaşamadıkları sağlık hizmetlerine hem daha ekonomik hem de daha teknolojik imkanlarla ulaşmak amacıyla yapmış oldukları turistik faaliyet alanı olarak hayatımızdaki yerini aldı. Tatil veya kültürel gezilerde ziyaret edilen ülkemiz son dönemlerde sağlık alanında insanların uğrak noktası haline geldi. Ülkemizde görülen sağlık amaçlı turizm faaliyetleri aşağıdaki gibidir.
13 Temmuz 2017 PERŞEMBE tarihli Resmî Gazete de yayınlanan 30123 sayılı Yönetmelik ile sağlık turizminin ülkemizdeki faaliyetlerini gerçekleştirmek amaçlı sağlık kuruluşları ve aracı kuruluşların yetki belgesi alması zorunlu hale gelmiştir.
Yönetmelik şöyle diyor: “Uluslararası sağlık turizmi ve turistin sağlığı kapsamında uluslararası düzeyde sunulan sağlık hizmetlerinin asgari hizmet sunum standartlarının belirlenmesi, uluslararası sağlık turizmi hizmetlerinde faaliyet yürütecek sağlık kuruluşları ile aracı kuruluşların yetkilendirilmesi ve bu faaliyetlerin denetlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.”
“Uluslararası sağlık turizmi kapsamında faaliyette bulunabilmek için; sağlık tesisinin ve aracı kuruluşun uluslararası sağlık turizmi yetki belgesi alması zorunludur. Yetki belgesi almayanların uluslararası sağlık turizmi faaliyetleri Bakanlıkça durdurulur”
Sağlık tesisleri: Sağlık tesisi ruhsatına sahip olan ve Bakanlıkça uluslararası sağlık turizmi yetki belgesi verilen kamu, üniversite ve özel sağlık kurum ve kuruluşu.
Aracı kurumlar: Uluslararası sağlık turisti ile beraberindeki refakatçi ve diğer yakınlarına konaklama, ulaşım ve transfer hizmetlerinin sağlanması faaliyetlerini yürütmek üzere yetkilendirilen, 14/9/1972 tarihli ve 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu uyarınca işletme belgesi alan A grubu seyahat acentaları.
Hakan Kamilçelebi
Bumerang Danışmanlık
Faydalı Linkler:
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Sağlık Turizmi2- Türkiye’de Alternatif Bir Turizm; Sağlık Turizmi / Oğuz AYDINYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?