Sağlık Serbest Bölgeleri ile yetişmiş insan ve ileri teknoloji çekilecek

Yazan Hatice Pala Kaya
12 Temmuz 2013   |    2 Temmuz 2023    |   Kategori: Sektör Print

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlık Turizmi Daire Başkanı Dr. Dursun Aydın, Sağlık Serbest Bölgesi projesinin, kapsamlı bir sağlık turizmi projesinin uygulamalarından biri olduğunu belirtti. Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice Pala Kaya’nın sorularını yanıtlayan Dr. Aydın, “Sağlık Bakanlığı 2013-2017 Stratejik Eylem Planı’nda da açıklandığı üzere 2017’ye kadar 4, 2023’de 10 adet Sağlık Serbest Bölgesi planlanmaktadır. Ayrıca serbest bölgeler uygulamalarına tabi, küçük birimler halinde sağlık tesisleri de kurulabilecek” dedi.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlık Turizmi Daire Başkanı Dr. Dursun Aydın, Sağlık Serbest Bölgelerine yönelik projenin ilerlediğini ve son aşamada bulunduğunu söyledi. Kapsamlı bir mevzuat çalışması olduğunu hatırlatan Dursun Aydın, sistemin sağlıklı işleyebilmesi için bütün bileşenlerin detaylı bir çalışma yürüttüğünü belirtti.

medical-saglik-turizmKanun Hükmünde Kararname ile Sağlık Serbest Bölgeleri’nin altyapısının hazırlandığını vurgulayan Dursun Aydın, Ekonomi Bakanlığı’nın gerekli yasal düzenlemelerini yapmasının ardından ikincil mevzuatın da güncellenerek yürürlüğe gireceğini kaydetti. Sağlık Serbest Bölgelerine ilişkin kararlılığın sürdüğünü belirten Aydın, “Hükümetin Sağlık Serbest Bölgeleri üzerindeki kararlılığı, Bakanlığın kararlılığı tamam. Bazı alt düzenlemeler gerekiyor, bunlara devam ediliyor. Sona doğru geldik” diye konuştu.

“Türkiye’nin bölgesinde, sağlık alanında cazibe merkezi haline gelmesini istiyoruz”
Dr. Dursun Aydın, Sağlık Serbest Bölgeleri projesinin, genel bir sağlık turizmi planının bir parçası olduğunu hatırlatarak, hedeflerine yönelik şu değerlendirmeyi yaptı: “Yetişmiş insan gücünü Türkiye’ye çekmek, yabancı doktor, yabancı hemşire, insan kaynağını, beyin göçünü ülkemize çekebilmek ilk hedefimiz. İkinci hedefimiz ise, yüksek teknolojiyi ülkemize çekmek. Üçüncüsü, sağlık alanındaki araştırma-geliştirme merkezlerini ülkemizde kurmak. Elbette, sağlık turizmi ile ilgili hizmet verecek olan kuruluşları kurmak.

Sağlık Serbest Bölgeleri, Türkiye Sağlık Turizmine ne tür katkılar sağlar?

Şu anda sektörde yanlış anlaşılan şey; “Sağlık serbest bölgelerine 10 tane hastane kurulacak ve yurt dışından hasta getirip tedavi edilecek.” Yapmakta olduğumuz şey bu değildir. Bu unsur olacak ama Türkiye’ye 5 bin yabancı doktor, 3 bin hemşire getirdiğimizde, üç-dört tane alanında önemli Ar-Ge merkezi, teknokent kurup araştırma ve geliştirme yaptığımızda, ilaç sanayiisi ile ilgili araştırma-geliştirme yaptırdığımızda bu projenin anlamı daha iyi anlaşılacak. Yapılmak istenen de budur.”

Sağlık Serbest Bölgelerinin üç ana gruba ayrıldığını belirten Aydın, bunların tıbbi tedavi hizmeti verecek hastaneler, rehabilitasyon ve termal turizm ile yaşlı turizmi olduğunu kaydetti. Sağlık turizminin “Sağlık Serbest Bölgeleri” projesinden ibaret olmadığını vurgulayan Dursun Aydın, “Bizim sağlık turizmi ile ilgili geniş kapsamlı çalışmalarımız zaten devam ediyor. Özel sektör bu işi güzel götürüyor. Sağlık turizmi konusu zaten hızla ilerliyor. Biz ülkemizi, bölgenin sağlık alanında cazibe merkezi haline gelmiş, lider bir ülke yapmak istiyoruz. Bütün bölgenin tercih ettiği sağlık hizmeti ülkesi, sağlık eğitimi, Ar-Ge için cazibe merkezi olmak için gayret ediyoruz. Sağlık Serbest Bölgesi bu çalışmalarımızın en önemlilerinden bir tanesi” dedi.

“Sadece büyük alanlar değil, kapsam genişleyebilir”

Sağlık Turizmi Daire Başkanı Dr. Dursun Aydın, serbest bölgelerin çok büyük alanlarda kurulmuş, sınırları belli kampüsler olarak inşa edileceğini ancak bununla sınırlı kalmayacağını vurgulayarak, kapsamı genişletecek bazı önerilerin değerlendirildiğini kaydetti. Hastane, teknokent, Ar-Ge merkezleri, rehabilitasyon, sosyal-ticari tesisleri içeren kampüslerinin kurulmasının kesinleşmiş bir karar olduğunu hatırlatan Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ayrıca, onlarca ve küçük küçük kuruluşlar da düşünüyoruz.

Yani sadece termal turizmde ön plana çıkan, sadece Ar-Ge çalışmasında öne çıkan, kardiyovasküler cerrahi ya da organ naklinde öne çıkan bir bölge olabilir. Spesifik küçük küçük bölgeler de olabilir. Hatta hatta daha önce planlamadan geçmiş olan hastanelerimizin bir kısmı ‘ben sağlık serbest bölgesi şartlarını yerine getirerek, sağlık serbest bölgesi olacağım’ diyen ve şartları yerine getirenler de düşünülebilir. ”

Bu tür küçük birimlerin yabancı doktor çalıştırılması, yabancı hasta bakması, SGK ile anlaşma yapmaması gibi yani sağlık serbest bölgesinden istenen bütün şartları taşıması gerekeceğini kaydeden Aydın, “Şunu hiç unutmamak, altını kırmızı çizgi ile çizmek gerekir ki, Sağlık Bakanlığı olarak kuralları, standartları koyacağız, vizyonu ve politikaları belirleyeceğiz ama asıl yatırımcı ‘benim bir projem var’ diyerek, talepte bulunacak. Hem Ekonomi Bakanlığı’ndan, hem bizden görüş alıp, değerlendirilecek ve uygun görülen projeler Bakanlar Kurulu’na sevk edilecek, Bakanlar Kurulu incelemesinden sonra uygun görürse izin verecek” dedi.

Türkiye’de Sağlık Serbest Bölgesine ihtiyaç var mı? Gereklilik mi, fantezi mi?

Yatırımcının gelebilmesi için yatırım yapılabilir bir sistem oluşturmaya çalıştıklarını kaydeden Dursun Aydın, “Bize sürekli, ‘sağlık serbest bölgesi nerede kurulacak, nasıl kurulacak, kim kuracak’ gibi sorular oluyor. Bunun özü, karar veren Bakanlar Kurulu’dur ama süreçte yatırımcının talebi ve projesi önemlidir. Önce birilerinin talip olması gerekir. Prensip olarak yerli hastaya bakılması sınırlı olacaktır, bu nedenle yüzde 15-20 oranında yerli hasta düşünülüyor.

Çalışacak doktorların da yüzde 50-60 oranında yabancı olması şartı aranacak. Bu unsurların hepsi şu anda çalışma aşamasında. Sağlık Bakanlığı olarak biz çalışıyoruz ama Ekonomi Bakanlığı’nın da rolleri var. Her iki bakanlığın ortak çalışması bu konu. Ekonomi Bakanlığı tarafından 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu değişiklik tasarısı hazırlandı ve Bakanlar Kuruluna sevk edildi. O yasalaştığı andan itibaren kısa sürede yönetmelik yayınlanacak. Bu yılın sonuna kadar bütün çalışmaları bitirmek istiyoruz” diye konuştu.

Sınırlı sayıda serbest bölge olacak
Dr. Dursun Aydın, Sağlık Bakanlığı 2013-2017 Stratejik Eylem Planı’nda yer aldığı üzere, 2017 yılına kadar 4 serbest bölge kurulmasını planladıklarını hatırlatarak, 2023 yılında da 10 adet sağlık serbest bölgesine ulaşılmasının öngörüldüğünü kaydetti.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla