Sağlık çalışanlarının çok farklı statülerde çalıştırılmasının ücret ve diğer özlük haklarında farklılıklar oluşmasına yol açtığını belirten Semih Durmuş şunları kaydetti: “Sağlık çalışanlarının sendikası olarak bizler genelde uygulama birliği olsun istiyoruz. En son süreçte de hepinizin malumudur 4B’li sözleşmelilerin 4+2 olan sürelerinin 3+1’e indirilmesiyle alakalı bir düzenleme Meclis Genel Kurulundan geçti.
Burada yapılmış düzenleme tüm sözleşmeli statüde çalışanları kapsamadığı için diğer arkadaşların bu manada bir haksızlığa uğradıklarına dair genel bir hava oluşuyor. Haklılar, bu insanlar neticede kamu hizmeti görüyor. Hepsi aynı okullardan mezun olmuş insanlar ama birine 4+2, birine 4B, birine 4C, birine 4D, birine 4A, birine süreli sözleşmeli derseniz insanlar bunlardan rahatsız oluyorlar. Onun için kamudaki istihdamın özlük hakları, ekonomik ve sosyal hakları itibarıyla eşdeğer statüde olması gerektiğine inanıyoruz.”
Sağlık çalışanlarının uzun süren nöbetler, iş yoğunluğu, fazla çalışma süresi nedeniyle zorluklar yaşadığına işaret eden Semih Durmuş, sağlık çalışan sayısının hızla artırılması gerektiğini, iş-yaşam dengesinin iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı. Durmuş, sağlık çalışanlarının devlet memurları içinde mesleki memnuniyetsizliği en yüksek ikinci grup olduğunu hatırlattı.
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet eylemlerinin sendikanın öncelikli konularından biri olduğunu belirten Semih Durmuş, bir komisyon kurarak bu konudaki çalışmaları derinleştireceklerini belirtti. Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, sağlıkta şiddetin karmaşık bir konu olduğunu, çözümü konusunda iyi uygulama örneklerine bakacaklarını vurgulayarak, temel yaklaşımın şiddetin ortaya çıkmasının önlenmesi olacağını kaydetti.
Türkiye kamu yönetiminde yönetici düzeyindeki kişilerin atanmasında bir sistem olmadığını hatırlatan Semih Durmuş, bunun çözülmesi gereken bir konu olduğunu belirtti. “Atamalarda liyakate, ehliyete bakılması gerekli” diyen Semih Durmuş, “Türkiye sağlıkta dönüşüm programlarını uyguluyor. Bu değişimde en büyük rol bürokrasiye düşüyor ancak sürekli bürokratların değişimi doğru değil. Liyakatsiz atamalar doğru değil. Çünkü üst düzey yönetici atama sistemimiz yok, bu sistem gerekli” dedi.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?