Sağlık meslek örgütleri korona virüsü salgınının geldiği aşama ile ilgili ortak bir değerlendirme toplantısı yaparak ortak bir uyarı listesi yayımladı. ”Kamu Yönetimini Sorumluluğa Davet Ediyor, Yurttaşlarımızı Tedbirli Olmaya Çağırıyoruz” denilirken toplantının açılışında konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Covid-19 pandemisi ile mücadelede tüm koruyucu önlemlerin rafa kaldırıldığına, aşılamada ciddi bir düşüş ile karşı karşıya kalındığına dikkat çekti. Prof. Dr. Fincancı, vaka ve ölüm sayılarında artışın da gözlemlenmesi üzerine bir araya geldiklerini ve kapsamlı bir çalışma hazırladıklarını ifade etti.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, TTB pandemi ve aşı çalışma grupları, TTB Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (UDEK), Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER), Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) ve Türk Toraks Derneği (TTD) Covid-19 pandemisinin güncel durumunu değerlendirmek ve önerilerini sunmak için basın toplantısı düzenledi.
TTB, TTB UDEK, HASUDER, KLİMİK ve TTD’den COVID-19 Pandemisi İçin Ortak Uyarı:
Kamu Yönetimini Sorumluluğa Davet Ediyor, Yurttaşlarımızı Tedbirli Olmaya Çağırıyoruz
👇https://t.co/g72xH8kgLQ pic.twitter.com/jMrcDYuggj
— Türk Tabipleri Birliği (@ttborgtr) July 26, 2022
Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER), adına konuşan Prof. Dr. Cavit Işık Yavuz, pandeminin sürdüğünü ancak pandemi yönetiminin sürdürülmediğini belirtti. Aşılama oranlarının düşürülmesinin olumsuz öngörüler doğurduğunu kaydeden Yavuz, asbestli NAe São Paulo gemisinin sökümü ve Bolu’daki salgını örnek göstererek halk sağlığının her anlamda öncelenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD) adına konuşan Dr. Gül Erdem, Ankara’da günlük 500-600’e kadar düşen günlük test sayısının 10 bini aştığını, pozitiflik oranının yüzde 50’leri bulduğunu aktardı. Dr. Erdem, “pandeminin bittiği” algısından çıkmak için her türlü adımın atılması gerektiğini kaydetti.
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, toplumlardaki bıkkınlık ve ekonomideki kaygılar nedeniyle Covid-19’un basit bir hastalık gibi gösterilmesinin yarattığı sorunlara vurgu yaptı. Covid-19’un uzun dönemli sonuçları için de uyarılarda bulunan Prof. Dr. Yavuz, aşılamanın mutlaka artırılmasına ihtiyaç olduğunu ifade etti.
Türk Toraks Derneği (TTD) Başkanı Prof. Dr. Oya İtil ise Covid-19 sonrası dönemde karşı karşıya kaldıkları rahatsızlıklardan söz etti. Özel hastanelerde PCR testinin ve Covid-19 bakımının ücretlendirilmesini eleştiren Prof. Dr. İtil, sağlık çalışanlarının sağlığı için Covid-19’un meslek hastalığı sayılması ve sağlık kurumlarının gerekli önlemleri alması gerektiğini dile getirdi.
TTB Aşı Çalışma Grubu’ndan Prof. Dr. Muzaffer Eskiocak, aşılamanın şu ana kadar milyonlarca ölümü önlediğini, bunun tüm verilere yansıdığını kaydetti. Prof. Dr. Eskiocak, daha etkili aşıların beklenmesi gerektiğine yönelik söylemlere ilişkin de “Şu anda çok yüksek yayılım var. O nedenle yeni aşılar beklenene kadar mevcut aşıların kullanılmasını öneriyoruz” yanıtı verdi.
TTB Pandemi Çalışma Grubu’ndan Yrd. Doç. Dr. Levent Akyıldız, pandemi yönetiminin halk sağlığını değil, çarkların döndürülmesini öncelediğini söyledi. Maske niteliğini konuşamadan maske kullanımı sorunuyla karşılaşmalarını örnek gösteren Akyıldız sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsanların bıkkınlığı ile yetkililerin ‘salgının sönümlendiği’ şeklindeki dayanaksız beyanları birleşince, pandemiden söz etmek bir öfke dalgasını tetikler hale geliyor. Bizim yapmaya çalıştığımız; kamu yönetimini sorumluluğa davet etmek ve bireysel önlemlere zorlanan yurttaşlarımızın tedbirli olmasını sağlamaktır.”
TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Filiz Çağla Uyanusta Küçük tarafından okunan ortak açıklamada gelecek dönemlerde vaka sayılarının artacağı ifade edilerek pandemiyle ciddi bir şekilde mücadele edilmesi gerekliliği vurgulandı. “Vaka sayılarında görülen bu artış tek başına yeni ortaya çıkan varyantların daha bulaşıcı olmasına bağlanamaz” denilen açıklama şu 15 öneriyle sonlandı:
Sağlık Bakanlığı’nın kısıtlı verileri üzerinden Türkiye pandemi gündemini tutmaya çalışan hekimler olarak, her zaman toplumun yanında ve mesleğimizin verdiği sorumlulukla hareket etmekten onur duyduğumuzu belirtmek isteriz. Hekimler, hemşireler, sağlık alanında çalışan tüm meslek grupları maske kullanımında rol model olmaya devam edeceklerdir. Ancak sağlık alanında çalışanların sağlığını ve motivasyonlarını korumak adına hastanelerin güvenli çalışma ortamları haline getirilmesi için gerekli adımların atılmasının zorunlu olduğunu da hatırlatmak isteriz.
Sağlıklı bir toplum hayaliyle sevgi ve saygılarımızı iletiriz.
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi
Türk Tabipleri Birliği Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu
Halk Sağlığı Uzmanları Derneği
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği
Türk Toraks Derneği
Türk Tabipleri Birliği Pandemi Çalışma Grubu
Türk Tabipleri Birliği Aşı Çalışma Grubu
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?