Sağlık harcamaları 4 kat arttı. 2012’de 45 Milyar TL’ye ulaşacak!

Kategori: Sektör Print

ADANA – Türkiye sağlık harcamalarının son 10 yılda 4 kat artarak 45 Milyar TL’ye ulaştığı açıklandı. Güney İlleri Özel Sağlık Kuruluşları Derneği (GÜSİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Halit Atik, Türkiye genelindeki sağlık harcamalarının 2002 yılında 10 milyar TL iken, bu rakamın 2012 yılında 45 milyar TL’ye ulaşmasının beklendiğini açıkladı. 2011 yılında özel sağlık kuruluşlarına 6.4 milyar TL’lik bir ödeme yapıldığını belirten Atik, “Yapılan hizmet % 30 civarındayken, aldığımız ücret %15 olarak gerçekleşti. Özel sağlık kuruluşları, sanki sağlık hizmetlerinin suçlusu gibi ilan ediliyor” dedi.

2002 yılında Türkiye’de muayene ortalaması 2 ile 7 arasında değiştiğini ancak bu rakamın 2011 yılında 7.9’a ulaştığına dile getiren Atik, şu bilgileri verdi: “Bu durumun sorgulanması gerekir. Bunu sorguladığınızdaysa özel sağlık hizmet sunucularının elde ettiği başarıyı da görürsünüz. Ulaşılabilir hizmetler, Türkiye’de sağlığa ulaşımı kolaylaştırdı. Ancak biz yeni hastalar oluşturmadık.”

Özel hastaneler ek zorluklarla boğuşuyor
Herhangi bir özel sağlık kuruluşuna giden vatandaşın 20 TL muayene ücreti ödediğine işaret eden Atik, bunun 15 TL’si vatandaştan ‘katkı payı’ adı altında alınırken, asgari 5 TL’sinin de vergi olarak geri alındığını belirtti. Vatandaştan alınan fark ücretine sınırlama getirildiğini dile getiren Atik, şu bilgileri verdi: “Peki bundan devletin zararı ne? Alınacak olan 20 TL’lik muayene ücretiyle kan ve idrar tahlillerinin yanı sıra EKG, röntgen grafikleri, enjeksiyon ve pansuman gibi işlemlerin de yapılması isteniyor. Bunun imkansız olduğunu bilmemek mümkün mü? 20 TL ile ne röntgen, ne tahlil maliyetini ne de hekim ücretini karşılayamazsınız. Özel sektörün kirası, vergisi, çalışanlarının maaş ve SSK’ları, elektrik ve suyu, faturası gibi giderleri hiç dikkate alınmadan kamu hastaneleriyle aynı ücret uygulamasının hiçbir izahı yok. En ekonomik ve en pratik hizmet veren ayakta tedavi merkezleri neden dikkate alınmıyor. Bu merkezlerde de muayene ücreti 20 TL’dir. Bunun yanında üniversite ve özel hastanelerde muayene ücretleri neden bunun 2-3 katı. Uzman, hastasını üniversitede muayene ederken farklı bir şey mi yapıyor? Üstelik bazı merkezlerde çalışan uzmanlar daha tecrübeli olabiliyor. Karmaşık mevzuatlar içinde bunun uzman hekim muayenesi, pratisyen muayenesi olarak sınıflandırılması neden düşünülmüyor da 15-20 çeşit muayene ücreti uygulanıyor? Özel sağlık sektörüne neden bir maliyet hesabı yapılarak, enflasyon da dikkate alınarak fiyatlandırma yapılmıyor?”

Özel sağlık kuruluşları ayakta kalmakta zorlanıyor
Mevcut fiyatlarla özel sağlık kuruluşlarının ayakta kalmasının mümkün olmadığını söyleyen Atik, “Uygulanan sistem de sürdürülebilir bir sistem değildir. Ödemeler in 45 gün geciktirilmesi durumunda özel sağlık sektörünün %50’i batar. Fiyatların mutlaka arttırılması gerekiyor. Yapılan sözleşmeler tek taraflı, bunun düzeltilmesini beklentisi içindeyiz” diye konuştu.

Kaynak:

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla