Sağlık Endüstrileri Platformu: Sektörümüz faaliyetlerini sürdüremez hale geldi!

Yazan Hatice Pala Kaya
17 Eylül 2020   |    24 Eylül 2020    |   Kategori: Sağlık Gündemi, Sektör Print

Tıbbi Cihaz sektörü çalışanlarının, derneklerinin, birlik ve sendikalarının oluşturduğu “Sağlık Endüstrileri Platformu”, kamu hastanelerinden 16, üniversite hastanelerinden ise 36 aydan bu yana tahsilat yapamadıklarını ve tıbbi cihaz sektöründeki firmaların bu nedenle zor durumda olduklarını açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sektörden borçların yüzde 60’a varan oranında feragat istediğine dikkat çeken Sağlık Platformu, istenen ilave iskontoyu sektörün finansal olarak kaldıramayacağını, sağlık hizmet sunumunda darboğaza girecek bir sürecin içinde olduklarını belirterek, “Toplam 19 milyar liralık alacağını tahsil edemeyen sektörümüz artık faaliyetlerini sürdüremez hale gelmiştir” dedi.

Sağlık sektöründe tıbbi cihaz ve tedarik zincirini sağlayan firmaların sıkıntıları nedeniyle Ankara’da bir basın toplantısı düzenleyen “Sağlık Endüstrileri Platformu” ortak açıklama yaptı. Basın toplantısına, SEİS, ARTED, TÜMDEF, SADER, ORDER, FÜDER, MASİAD, EGEDER, GASİD, DOMED olmak üzere çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve temsilcisi katıldı.

Platform adına ortak basın açıklamasını okuyan Araştırmacı Tıp Teknolojileri Üreticileri Derneği (ARTED) Başkanı Ayhan Öztürk, firmaların zor ekonomik koşullara rağmen hizmet vermeye çalıştığını ifade ederek, şunları söyledi: “Yüz binlerce tıbbi cihaz ve medikal sarfın üretimini, ithalatını, satışını, teknik hizmetini ve vaka desteğini veren sektörümüz kamu hastanelerinden 16 aydır, üniversite hastanelerinden 36 aydır ödeme alamamaktadır. Buna ek olarak Maliye Bakanlığı ile sürdürülen görüşmelerden bir netice alınamadığı gibi sektörümüzden yüzde 60’a varan feragat talep edilmektedir.

Tıbbi cihaz sektörü sıkıntılarla boğuşuyor ve kaliteli cihazlara erişim giderek zorlaşıyor!

Bu durum yüz binlerce nitelikli istihdam sağlayan ve Türkiye‘nin her yerinde 7 gün 24 saat hizmet veren sektörümüzün bugününü ve geleceğini belirsizliğe ve çıkmaza sürüklemiştir. Ülke genelinde faaliyet gösteren ve 9 bin 800 kayıtlı üyesi bulunan, 2 milyar doların üzerinde işlem hacmi olan, 650 milyon dolar ihracat rakamına erişen, 100 binin üzerinde çalışanı bulunan ve stratejik bir öneme haiz olan sektörümüz zor bir süreçten geçiyor.”

Düzenli ödeme için talimat verilmişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2018 yılındaki talimatını hatırlatan Ayhan Öztürk, şu bilgileri verdi: “Nisan 2018’ de üniversite alacaklarının çok uzun vadelerde ödenmesi nedeniyle ciddi bir krizin eşiğindeyken Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla 2018 yılı öncesi için yasal düzenleme yapılarak alacaklardan belli bir oranda bir defaya mahsus feragat yapılması koşulu ile ödemelerin yapılması sağlanmıştır. Yine bu süreçte artık ödemelerin sözleşmelerde yazılı vadelerde yapılacağı tüm firmalara deklere edilmiştir.

Buna rağmen belirtilen vadelerde ödeme yapılmadığı için bugün gelinen noktada kamu hastanelerinden 16 ay, üniversite hastanelerinden de 36 aya varan vadelerde toplam 19 milyar TL alacağını tahsil edemeyen sektörümüz faaliyetlerini sürdüremez hale gelmiştir.”

Sektörümüzün üzerinde büyük bir baskı oluşmuştur

Döviz kurunun sektör üzerinde büyük bir baskı oluşturduğunu da dile getiren ARTED Başkanı Öztürk, şunları kaydetti: “Ödemelerimizi alamıyor olmamıza rağmen hastalara ve topluma karşı sorumluluklarımızı yerine getirdik. Yine aynı süreçte, döviz kurunda, enflasyonda ve diğer tüm girdi maliyetlerindeki ciddi artışlar nedeni ile sektörümüzün üzerinde büyük bir baskı oluşmuştur.

Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerince, 2018 yılı için %30, 2019 yılı için %50, 2020 yılı için %60 olmak üzere sektörümüzün yok olmasına neden olacak bu feragat talebini kabul etmemiz beklenmektedir. Bu koşularda, 2018- 2020 yıllarına ait alacaklarımız için yeni bir iskonto uygulanması planlamasının adil ve hakkaniyet ölçüsünde olmadığını düşünüyoruz.

Tıbbi Cihaz sektörü geciken ödemeler nedeniyle hayatta kalmaya çalışıyor

Sektördeki firmalarımızın mali durumları, alacaklarını tahsil ederken olası hiçbir iskontoyu kaldıracak durumda değildir. Bu uygulama, ülkemizde mevcut istihdama zarar verip, yeni yatırımların yapılmasını imkânsız kılacağı gibi sağlık hizmetinin sunumunda da aksamalara yol açacaktır.

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD – 19 Pandemisi güçlü kurumların ve kesintisiz sağlık hizmeti sağlanmasını mümkün kılan tüm paydaşların kritik önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Türkiye’deki sağlık sisteminin önemli bir paydaşı olan sağlık teknolojileri ve tıbbi cihaz sektörü, pandemi sürecinde tanı ve tedavi aşamalarında oynadığı rolle, ülkemizin hızlı ve etkili müdahalelerde bulunmasını sağlayan gizli kahramanlardan biridir.

Türkiye’de sağlık alanında büyük hamlelerin yapıldığı bu dönemde, güçlü bir tıbbi cihaz sektörüne ihtiyaç varken ve hali hazırda sağlık sistemi zorlu bir pandemi sürecinden geçerken SAĞLIK PLATFORMU olarak bu açıklamayı yapmayı bir zorunluluk olarak görüyoruz.”

Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Başkanı Metin Demir de toplantıda yaptığı konuşmada, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde kamuya mal tedariği yapan hiçbir sektörden bugüne kadar feragat ya da indirim istenmezken tıbbi cihaz sektöründen istendi. STK başkanları olarak asla ve kata yüzde 1 bile indirim kabul edilemez. Katma değeri bu kadar yüksek, sağlığın önemli olduğu bir dönemde biz halen kendimizin önemini anlatmaya çalışıyoruz, bu da bize gerçekten acı veriyor” dedi.

Sektörün üretim ya da yeni ürün geliştirecek, hatta ihracat yapacak finansmanı bulamaz durumda olduğunu belirten Metin Demir, son olarak 420 milyon TL’lik ödemenin durdurulmasıyla ücret ve SGK primlerini yatırmakta zorlanmaya başladığını belirterek, “Bu bizi gerçekten üzdü. Çığlık atıyoruz, duyulmuyor. Bu ödeme ile yat-kat alınmayacak, bir sonraki ihaleye girebilmek için maaş ödenecek, SGK borçları yatacaktı” dedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla