Hekimler ve sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı’nın vaat ettiği, çalışma koşullarını iyileştirecek yasal düzenlemeler geçen yıldan beri yapılmadığını gerekçe göstererek bugün ülke genelinde iş bıraktı. TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen “Sağlık çalışanlarının özlük haklarının düzenlenmesine ilişkin yasa teklifi”nin yetersiz olduğunu dile getiren sağlık meslek örgütleri, yasa teklifi kabul edilirse eylül ayında tekrar bir haftalık iş bırakma eylemine gidileceği uyarısında bulundu. Özlük hakları için beyaz greve giden 11 sağlık örgütü Meclis’te taleplerini dile getirdi. İş bırakma eylemi gün boyunca Twitter’da topictrent olarak ilk sırada yer aldı. Meclis’te sağlık çalışanları adına konuşan Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “Emeğimiz için ayrılması gereken bütçeyi şehir hastanelerine kira ve hizmet bedeli olarak ödemek oldu” dedi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve sağlık emek-meslek örgütleri; Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulan, hekimler ile sağlık çalışanlarının haklarına ilişkin yasa teklifine karşı bugün Türkiye genelinde ‘G(Ö)REV’ eylemi yaparak iş bıraktı. Sağlık çalışanları bugün saat 12:00 itibarıyla eylem alanlarına pankart ve dövizler ile gelerek yürüyüşe geçti.
Türk Tabipleri Birliği, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İşçileri Sendikası, Hekimler Birliği Sendikası, Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanların Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası, Kamu Diş Hekimleri Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Tabip ve Diğer Sağlık Çalışanları, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevlileri Sendikası, Türk Diş Hekimleri Birliği, Aile Hekimleri Federasyonu olmak üzere 11 sağlık emek-meslek örgütü, TBMM’de CHP ve HDP milletvekilleriyle basın toplantısı düzenleyerek taleplerini dile getirdi.
Topluma Çağrımızdır!
🗨 Bugün, acil durumlar dışında sağlık kurumlarına başvurmayarak bize destek olmanızı istiyoruz. Emek bizim, söz bizim; bu G(ö)REV hepimizin!
👇https://t.co/3TchJyRCGZ pic.twitter.com/OCQ79T8wJ3
— Türk Tabipleri Birliği (@ttborgtr) June 15, 2022
Meslek örgütleri adına açıklama yapan Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 15-16 Haziran’ın işçi direnişinin yıl dönümünü olduğunu anımsatarak, “Bugün de beyaz bir 15 Haziran’dır. Beyaz itirazımızı hep birlikte dile getiriyoruz. Emeğimizin hakkını aldığımız, sağlıklı bir gelecek için tüm hekimler, sağlığı üreten tüm emek verenler olarak bugün görevdeyiz” dedi.
Oyalama Değil, Hakkımız Olanı İstiyoruz!
G(ö)REV'deyiz!📢 #YalanYasayaBeyazGöREV pic.twitter.com/SYSV0bq8rr
— Türk Tabipleri Birliği (@ttborgtr) June 15, 2022
Fincancı, dün Sağlık Bakanlığı önünde bir ambulans şoförünün yaptığı eylemi hatırlatarak, “Biz dün ambulansın içinde hastası için çığlık atanlarız. Biz hastalandıran bu sağlık sistemine göz yummayan, toplum sağlıksızken nefes alamayan, bu gördüğünüz devasa binalarda sistemin tüm başarısızlığının altında bırakılanlarız. Aylardır oyalama taktikleriyle yok sayılan, emeği hiçleştirilen, mesleği değersizleştirilen hekimleriz” şeklinde konuştu.
TTB ve Sağlık Emek-Meslek Örgütleri TBMM’den Seslendi: Beyaz İtirazımızı Hep Birlikte Dile Getiriyoruz
👇https://t.co/3bQWv6GxwB pic.twitter.com/DROutBOAfy
— Türk Tabipleri Birliği (@ttborgtr) June 15, 2022
Şebnem Korur Fincancı, sözlerine şöyle devam etti: “Yeni yasa tasarısı ile bir kez daha farkına vardığınız gibi Meclis’te ekranlarda yürüttüğünüz senaryolarınız hem bizlerin hem de toplumun gözünde artık hükümsüzdür. Aylar süren oyalamaların ardından gasp yasa tasarısı ile hekimlerin emeği ile yeniden alay ettiniz. Bizler emekliliğe yansıyacak temel ücret artışı talep ederken, emekliler arasında farklı çalışma rejimleri ile ayrımcılık yapılmasın derken, nitelikli hekimlik yapmak isterken, nitelikli sağlık hizmetini sunmaya çalışırken, yeterli süre ayırmak istiyoruz hastalarımıza derken, sağlıkta şiddetten arındırılmış çalışma alanları, koruyucu sağlık hizmetleri güçlendirilmesi isterken, sizlerin yaptığı biz hekimlere performansa dayalı ödeme sistemi dayatmak, emeğimiz için ayrılması gereken bütçeyi şehir hastanelerine kira ve hizmet bedeli olarak ödemek oldu. Sizin biz hekimlere dayattığınız sağlıksızlığa karşı bizler bu gidişatı değiştirmek, sağlıklı bir gelecek için birlik olduk. Biz sağlık ve sosyal hizmet emek alanında üretenler olarak birlik olduk, bu bir ilk. Bugünkü görev eylemimiz bir itiraz. Bu itirazın genel kurulda ses bulmasını istiyoruz. Meclis’te yürütülen bu senaryoyu reddediyoruz.”
"Yaşasın onurlu mücadelemiz!"
📍 Antalya
👇https://t.co/bvVTAZ90en pic.twitter.com/OjkScdhdtP
— Türk Tabipleri Birliği (@ttborgtr) June 15, 2022
İstanbul’da genelinde iş bırakma eylemine binlerce sağlık çalışanının katıldı. Bunlardan biri Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesiydi. İş bırakma eylemine katılımın yüzde 65-70 dolaylarında olduğu belirtilirken, hastanede aciller ile çocuk, onkoloji bölümleri dışında hizmet verilmedi. Ameliyathaneler çalışmadı, polikliniklerde hizmet durdu. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde bir araya gelen sağlık çalışanları, “Sağlığa ayrılan bütçe artırılsın”, “Aile hekimliği ceza yönetmeliği geri çekilsin”, “Performansa hayır”, “Herkes bilsin şiddet varsa hizmet yok”, “5 dakikada hekimlik yapılmaz”, “Buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz” dövizleri taşıdı. Yürüyüş boyunca eyleme katılmayan sağlık emekçileri poliklinik önlerinden ve pencerelerden yürüyen sağlık emekçilerine alkışlarla destek verdi.
“Müjde” diye sunulan yasa tasarısına tepki gösteren sağlık çalışanları İzmir’de de iş bıraktı. 11 sağlık ve meslek örgütü adına açıklama yapan İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, “Aylar süren oyalamanın ardından, yeni yasa teklifiyle emeğimizle yeniden alay ettiniz. Bizler emekliliğe yansıyacak temel ücret artışı talep ederken; nitelikli şekilde ve baskı altında olmadan çalışabilmemiz için yeterli süre ve olanaklar, sağlıkta şiddetten arındırılmış çalışma alanları, toplumun daha az hastalanması için koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesini isterken sizlerin bize reva gördüğü, performansa dayalı ödeme sistemini dayatmak, emeğimiz için ayrılması gereken bütçeyi şehir hastanelerine kira ve hizmet bedeli olarak gömmek oldu” dedi.
Ankara’da Hacettepe Üniversitesi’nde eylem yapan sağlık emekçileri, bugün Meclis’te görüşülen özlük haklarına ilişkin kanun teklifinde hakları iyileştirilmediği takdirde eylemlerinin devam edeceğini açıkladı. TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Deniz Erdoğdu, “Özlük haklarıyla ilgili hekimler ve emekli hekimler yoksulluk sınırının altında ve açlık sınırının altında ücretlerle geçinmek zorunda bırakılıyor” dedi.
G(ö)REV eylemi kapsamında il sağlık müdürlüklerinin, hastanelerin ve işyerlerinin önlerinde basın açıklamaları düzenlendi. Basın açıklamalarında hekimlerin ve sağlık çalışanlarının “Giderlerse gitsinler” sözlerine karşı boyun eğmeyi reddettiği ve hakları için mücadele ettiği hatırlatıldı. Türk Tabipleri Birliği tarafından yapılan açıklamanın tam metnini okurlarımızın dikkatine sunuyoruz:
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi
15 Haziran Beyaz G(ö)REV Eylemimiz Sona Erdi:
“Emeğimizin Hakkını Aldığımız Sağlıklı Bir Geleceği Birlikte İnşa Edeceğiz!”👇https://t.co/mN0zgRLTLg pic.twitter.com/Unmiv5OiMs
— Türk Tabipleri Birliği (@ttborgtr) June 15, 2022
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?