Sağlık Bakanlığı, Türkiye’deki deniz ve göllerdeki yüzme alanlarında bakteriyolojik izleme yapıldığını, ayrıca havuzlara yönelik hijyen denetimi yapıldığını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, denetim ve bakteriyolojik incelemelerin Avrupa Birliği mevzuatına uygun yürütüldüğü kaydedildi. Bakanlık açıklamasında 35 ilde deniz ve göllerdeki yüzme alanlarının bakteriyolojik olarak izlendiği, 15 günde bir İl Sağlık Müdürlükleri tarafından numuneler alınarak Halk Sağlığı Laboratuvarlarında analiz edildiği bildirildi.
Çevre Sağlığı Bilgi Yönetim Sistemleri (ÇSBYS) üzerinden takip edilen sonuçların Sağlık Bakanlığının ‘yuzme.saglik.gov.tr’ internet sitesi üzerinden halkın erişimine açıldığı vurgulanan açıklamada “Bu platformda, yüzme alanlarının teknik bilgileri, yıllara göre kalite sınıflandırmaları, plaj isimleri ve özellikleri gibi detaylı bilgiler yer alıyor. Yüzme alanlarının analiz sonuçları, cankurtaran hizmeti, yeme içme alanları, soyunma kabinleri ve duş gibi imkanlar hakkında bilgi almak mümkün. Yüzme alanlarına ait fotoğraflar ve bölgeye dair güncel verilere de erişim sağlanıyor” denildi.
Bakanlık açıklamasında, 2022 yılı sonuçlarına ilişkin bilgi de verildi. Buna göre, bakteriyolojik inceleme için 1445 yüzme alanından 17 bin 28 numune alındı. Alınan numunelerin analizi sonucu yüzme alanları “Mükemmel”, “İyi”, “Yeterli” ve “Zayıf” olarak sınıflandırıldı. Değerlendirilen 1445 izleme noktasından, 1140’ı “Mükemmel” (%79); 165 izleme noktası (%11) “iyi”; 86 izleme noktası (%6) “yeterli” sınıfına girdi. Analizler sonucunda 54 izleme noktası (%4) “zayıf” olarak sınıflandırıldı.
Yüzme alanlarına yönelik analiz sonucunda, turizm açısından önemli olan ve Uluslararası Mavi Bayrak programı kapsamında izlenen mavi bayraklı yüzme alanı sayısında da artış oldu. Türkiye’de, 2022 yılında 531 yüzme alanı Mavi Bayrak ödülüne sahipken, 2023 yılında bu sayı 551’e yükseldi. Bu sonuçla program kapsamındaki ülkeler içinde mavi bayraklı yüzme alanı sırasında Türkiye dünyada üçüncü oldu.
Bakanlık açıklamasında Türkiye’deki yüzme havuzlarının hijyen ve kurallar açısından denetimine ilişkin bilgiler de verildi. Buna göre, ülke genelinde 13 bin 943 yüzme havuzunun standartlara uygunluğu denetlendi. Denetimler hijyenik şartlara uygunluk, su kalite standartlarını taşımaya yönelik yapılıyor. Bu kapsamda ülke genelinde faaliyetteki 5 bin 743 işletme ve 13 bin 943 yüzme havuzu, Çevre Sağlığı Bilgi Yönetim Sistemi (ÇSBYS) Havuz Suları Modülü kullanılarak takip edildi.
Yüzme havuzlarından İl Sağlık Müdürlüklerinin aldığı numunelerin Bakanlığa bağlı Halk Sağlığı Laboratuvarlarında analiz edildiği, bu kapsamda hijyen amaçlı kullanılan dezenfektanların da Bakanlık ruhsatı taşıyıp taşımadığının kontrol edildiği bildirildi. Standartlara uygun olmayan havuzlara gerekli yaptırımların uygulandığı vurgulanan açıklamada, “Bakanlık, yaptırımlar yanında, halkın güvenli ve sağlıklı bir yüzme deneyimi yaşaması için gereken önlemleri alıyor” denildi.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?