Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından teşvik edildiği için birkaç yıl içinde katlanarak artan sağlık meslek liseleri, zor günler yaşıyor. MEB, çıkardığı bir yönetmelikle sağlık liselerine önce kontenjan kısıtlaması getirdi, ardından da mezunların istihdam garantisini kaldırdı. Sağlık Bakanlığı ise bu lise mezunlarına hemşire ve ebe olma yolunu kapatmaya hazırlanıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın teşvikiyle birkaç yıl içinde katlanarak artan sağlık meslek liseleri, zor günler yaşıyor. MEB, çıkardığı bir yönetmelikle bu yıl hemşirelik bölümüne 54 bin kayıt yapılan sağlık liselerine önce kontenjan kısıtlaması getirdi, ardından da mezunların 2017’ye kadar istihdam edileceği garantisini kaldırdı. Sağlık Bakanlığı ise bu lise mezunlarına hemşire ve ebe olma yolunu kapatmaya hazırlanıyor. 2014-2015 eğitim ve öğretim yılından itibaren sağlık meslek liselerinin, hemşire yardımcılığı, ebe yardımcılığı ve sağlık bakım teknisyenliği hariç diğer programlarına kayıt yapılamayacak.
Yetişmiş sağlık personeli ve hemşire eğitmek için kurulan Sağlık Meslek Liseleri (SML), eğitim sisteminde sıkça gidilen değişiklikler nedeniyle zora düştü. 2009 yılına kadar Sağlık Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren bu liseler, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından özel sektör teşvik edilerek sayıca artırıldı. Öyle ki kârlı olduğu gerekçesiyle işadamları özel sağlık meslek lisesi açmaya başladı. Ancak, ‘sağlıksız’ planlamanın faturası kısa sürede çıktı. Mezunların fazlalığı işsizlik korkusunu körükledi.
Önümüzdeki 10 yıl içinde üniversitelerden mezun olanlarla sağlık meslek mensubu ihtiyacının karşılanacağını hesaplayan Sağlık Bakanlığı, sağlık meslek liselerinin hemşirelik bölümünü kapatacak. Sadece 4 yıllık lisans mezunu olanlar hemşire sayılacak. Düzenlemeyle, 2014-2015 eğitim ve öğretim yılından itibaren sağlık liselerinin, ‘hemşirelik, ebelik, laboratuvar, anestezi ve radyoloji teknisyenliği, acil tıp teknisyenliği, diş protez teknisyenliği’ bölümlerine öğrenci alınmayacak. Bu liseler, sadece hemşire yardımcısı, ebe yardımcısı ve sağlık bakım teknisyeni yetiştirecek. Sağlık meslek liselerinde halihazırda eğitim almakta olan öğrenciler, kayıtları yapılan programlarda öğrenimlerini tamamlayacak ve bitirdikleri programın meslek unvanını kullanacaklar.
Zaman gazetesinin haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı’na göre, meslek liselerinin hemşirelik bölümüne 2010-2011 yılında 13 bin 217, 2012-2013 yılında 21 bin 994 öğrenci kayıt oldu. Bu yılki kayıt ise bir önceki yıla göre iki kattan fazla artış göstererek 54 bin 240’lara ulaştı. 2013-2014 yılında lisans düzeyinde üniversitelerin hemşirelik bölümüne ise 15 bin 646 öğrenci kaydoldu. Kayıt sayısının ciddi oranda artması üzerine çalışma başlatan Sağlık Bakanlığı, sağlıkta istihdam edilecek insan gücüne ilişkin bir projeksiyon hazırladı. Buna göre, 2023 yılında kamuda mevcut çalışmakta olanlar dâhil 315 bin hemşirenin istihdamı planlandı. Sağlık meslek liselerinin hemşirelik bölümüne 2013-2014 yılında olduğu gibi öğrenci alımına devam edilmesi halinde ise 2023 yılında mezun sayısının 502 bine çıkacağı hesaplandı. Önümüzdeki yıldan itibaren hemşirelik bölümüne öğrenci alınmaması halinde ise mezun sayısının 353 binde kalacağı öngörüldü. Mezun olanların 10 yıl sonra atanamamaktan dolayı işsiz kalmaması için verileri değerlendiren bakanlık, bu liselerin hemşirelik bölümüne öğrenci almamaya karar verdi. Sağlık meslek mensupları arasında en çok ihtiyaç duyulan hemşirelik dalında, sadece üniversite mezunlarıyla 2023 planlaması ihtiyacının rahatlıkla karşılanabileceği sonucuna varıldı.Kaynak:Samanyolu
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Şuan bi hemşireden daha da bilgiliyiz boşa mı okuyoruz biz hemşire yardımcılığı kalksın bence
ben anadolu lisesinde okuyacağım ebe ya da hemşire olmak istiyorum bunun mümkün olduğu söylendi sayısal bölümden okuyabilir miyim acaba ?
Zaten hemsire olmak istiyorsan sayisal yani matematik ve fen yapman gerekiyor