Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de son dönemde aşı reddine yönelik eğilimin olduğunu ancak bunların belirgin düzeyde bir olumsuz etkiye yol açmadığını vurguladı. Buna rağmen bu durumun gözden gelinemeyeceğine işaret eden Sağlık Bakanı Koca, aşı reddinin bilimsel dayanağı olmadığını; aşıların yurt dışında üretilmesi nedeniyle “bazı efsaneler” üretildiğini kaydetti.
Gelecek döneme yönelik “Aşı reddinin her geçen gün artıyor olması Dünya ölçeğinde, Türkiye’de kendisini hissettiriyor olacaktır” endişesini dile getiren Bakan Fahrettin Koca, halen çok başarılı şekilde yüzde 96’lar seviyesinde bulunan aşılama oranını daha da yükseğe çekmek istediklerini anlattı.
Aşılama ve çocukları korumaya yönelik sağlık uygulamaları konusunda bilinci artırmak için sürekli çalışılması gerektiğini belirten Fahrettin Koca, “Aşı takvimini bebeklik döneminde mutlak bu oranlar hatta üstünde sağlamamız, yani 95 ve altına düşürmememiz gerekiyor. Bebeklik dönemi sonrası okul çağı dönemindeki aşıları da -ki o genelde ihmal ediliyor- ‘nasıl olsa yapıldı, koruyuculuğu yüksek’ diye düşünülerek yapılmayan aşılarda da hassas olmamız gerekiyor. Çünkü okul çağında aşılama oranı düşüyor” diye konuştu.
Bağışıklamanın okul çağındaki çocuklar arasında azaldığını, okul çağı aşılarının mutlaka yapılması gereğine inandıklarını belirten Fahrettin Koca, bu nedenle yeni bir proje başlattıklarını belirterek şunları kaydetti: “Biz bu dönemde üzerine giden, daha yakın takip eden hatta Milli Eğitim Bakanlığı ile istişare halinde bir sağlık kartı, sağlık karnesi gibi bir uygulama ile sadece aşı değil, yapılması gereken aşıları, artı diş bakımı ise diş taraması, artı kalp taraması -ki önemsiyoruz-, göz taraması gibi bunların da belli dönemler hangi sınıfta, okulun veya eğitimin hangi döneminde yapılması gerektiğini de gösteren (sistem üzerinde çalışıyoruz.) (Bu karne), bebeklik dönemindeki aşı takvimi gibi, bu sağlık karnesi okul dönemindeki verileri de daha yakın takip etmemizi de bu anlamda sağlıyor olacak.”
Bakan Koca: Performansa göre ek ödeme üzerinde yeniden çalışıyoruz
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu verilerin dijital ortamda da takip edilerek bağışıklamada olması gereken seviyelerin korunabileceğini belirtti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu projeyi yeni eğitim-öğretim dönemine yetiştirmeyi hedeflediklerini de kaydederek, “Bu elbette koruyucu hekimliğin de bir parçası. Yani siz diş taraması, göz taraması, kalp taraması ve aşı takibini yapmış olmakla ve buna ilave edilebilir, koruyucu hekimliği ön plana almayı sağlamış oluyorsunuz. Aşıda yerelleşme için hızla çalışıyoruz. Aşının yurt dışında üretiliyor olması aşı reddindeki gerekçelerden biri, yerelleşme ile bu olumsuz yaklaşımın da önüne geçilmiş olacağız” dedi.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?