Zatürre akciğerlerde gelişen bir enfeksiyon hastalığıdır. Bakteriler, virüsler ve mantarlar gibi birçok mikroorganizma pnömoniye neden olabilir. Ayrıca, bir sıvı veya kimyasal solumak yoluyla pnömoni olabilirsiniz. En fazla riski altında olan insanlar 65 yaşından büyük ya da 2 yaşından küçük kişilerdir, bunun yanında zaten sağlık sorunu veya bağışıklığı zayıf olanda risk grubundadır.
Ateş, öksürük, balgam çıkarma, göğüs ağrısı en sık rastlanan belirtilerdir. Nefes darlığı, bilinç kaybı, bulantı-kusma, sık nefes alıp verme, kas-eklem ağrıları, halsizlik gibi belirtiler de görülebilir. Ağır zatürre durumlarında bir hastada deri ve mukozanın mavi renk alması, ciddi nefes darlığı, tansiyon düşüklüğü ve bilinç bulanıklığı olabilir.
Zatürre (pnömoni) nedir? Kimlerde görülür? Belirtileri ve tedavisi
Doktorunuz pnömoniyi teşhis etmek için tıbbi hikayenizi, fiziksel bir muayene ve laboratuar testlerini kullanacaktır. Tedavi, sahip olduğunuz türe bağlıdır. Bakteri nedeniyle oluşan zatürre antibiyotik ile tedavi edilir. Viral pnömoni varsa, doktorunuz bunu tedavi etmek için bir antiviral ilaç reçete edebilir. Zatürreden korunmak için ayrıca Kalabalık yerler, kapalı alanlar, insanların toplu halde yaşadığı okullar, askeriye ve yurtlardan uzak durmak faydalı olacaktır. Bu tür yerlere gidenlerin ellerini sık sık yıkaması önemlidir.
Üşüme, titreme, ani yükselen ateş, öksürük, iltihaplı balgam ve nefes almakta zorlanma gibi belirtiler zatürrenin habercisidir. Belirtiler başladıktan sonra hasta tedavisiz kalırsa zatürrenin hızlı seyrinde ilk 48-72 saatte solunum yetmezliği görülebilir. Zatürrenin diğer bir çeşidinde ise belirtiler daha silik başlar. Ateş, halsizlik ve baş ağrısının ardından kuru öksürük ve açık renkli balgam görülebilir. Hastalarda hırıltılı solunum, nefes darlığı da süreç içinde gelişebilir. Tüm bunlara halsizlik, kas ağrıları, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal de eşlik edebiliyor.
Belirtilen şikâyetlerle hekime başvuran hastaların muayenesinin ardından risk faktörlerine göre hastanede veya evde tedavisi başlanır. Zatürrede uygun antibiyotiğe gecikmeden başlanması hayat kurtarıyor. Bunun yanı sıra tedavi; yatak istirahati, ateş düşürücüler, ağrı kesiciler, öksürük kesici ilaçlar ile destekleniyor. Solunum yetmezliği gelişmiş hastalara da oksijen tedavisi uygulanır.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?