Saç ekimi, saç köklerinin saç dökülmesinden etkilenmeyen bir alandan saçın seyrekleştiği veya kelleştiği alana aktarılmasını içeren cerrahi bir işlemdir. Özellikle erkek tipi kellik ve yanık, kaza gibi nedenlerle gelişen saç kayıplarında uygulanarak sorunun kalıcı olarak çözülmesini hedefler. Bu işlemin en olumlu yanı saç ekimi yapılan alanda saçın doğal olarak büyümeye devam etmesidir. Günümüzde daha hızlı ve kaliteli bir sonuç verdiğinden en çok foliküler ünite ekstraksiyonu (FUE) yöntemi tercih edilmektedir. Ayrıca ağrısız bir işlemdir ve kesi açılmadığından belirgin bir yara izi bırakmaz. Ancak bu yöntemin başarısı için bazı önlemlerin alınması gerekir; aksi takdirde saç dökülmesi devam edebilir.
İçindekiler
Saç ekimi, saç dökülmesini kalıcı olarak tedavi etmeyi amaçlayan cerrahi bir işlemdir. Saç dökülmesinden etkilenmeyen (verici) alandan saçı taşıyan derinin (greft) alınıp saç seyrelmesi veya kelliğin oluştuğu (alıcı) alana ekilerek nakledilmesini içerir. Saç dökülmesine karşı genetik olarak dirençli olan verici kıllar genellikle başın ense bölümünden ve kulak yanlarından toplanır.
Eğer buradaki kıllar yetersizse bacak, göğüs, sakal gibi diğer tüylü alanlardan toplanabilir. Bu işlem sadece kişinin verici kıllarıyla yapılabilir, başka bir kişiden alınan kıllar nakledilmez. Genelde estetik kaygıları gidermek için uygulandığından estetik ve plastik cerrahi alanına girer. (1)
FUT yöntemiyle saç ekimi: Nasıl yapılır? Ne kadar sürer? Fiyatı nedir?
Saç ekimi, saçların dökülmesiyle gelişen bölgesel kellik ve saç seyrelmesi sorununu çözmek için uygulanır. Aynı zamanda kaş, sakal ve bıyık bölgelerine de yapılabilir.
Bu prosedür, aşağıdaki sorunlar sonucu veya doğuştan bölgesel saç kaybı olan 20-75 yaş aralığındaki sağlıklı erkek ve kadınlara uygulanabilir:
Aranan en önemli koşul saç ekimi yaptıracak kişinin kelleşme yaşanan ve yaşanma ihtimali olan bölgeleri kapsayacak kadar verici saç kaynağına sahip olmasıdır.
Saç ekimi hipertansiyon, şeker, böbrek yetmezliği gibi kronik ve ciddi rahatsızlığı olanlara, kemoterapi gibi bazı ilaçların neden olduğu ve saçkıran vb. cilt hastalıklarından kaynaklanan saç kayıplarına uygulanamaz.
Saç dökülmesi birçok nedenle gelişebilir. Bunların en önemlileri şunlardır:
Saç dökülmesi neden olur, nasıl önlenir? En etkili tedavi yöntemleri
Bu cerrahi işlem ayakta tedavi kapsamındadır ve çoğunlukla hastanede kalmayı gerektirmez. Genellikle işlem 6-9 saat sürer. Bu süre kişinin ihtiyacı olan saç kökü miktarı ve kullanılan yönteme göre değişebilir. Büyük bir alan tedavi ediliyorsa belirli aralıklarla 2 veya daha fazla seans gerekebilir.
Saç ekimi sırasında hem verici hem de alıcı bölge lokal veya sedasyon anesteziyle uyuşturulduğundan ağrı hissedilmez ancak daha sonra herhangi bir rahatsızlık hissedilme ihtimaline karşı ağrı kesici reçete edilebilir.
FUE tipi saç ekimi: Nasıl yapılır? Ne kadar sürer? Fiyatı nedir?
Verici alandan saç toplama işleminde kullanılan 2 temel yöntem vardır: (4)
Foliküler ünite birden fazla saç kökünün bir arada bulunduğu doğal saç yapısıdır.
FUT yönteminde saç kökleri verici bölgeden şeritler halinde çıkarılır ve bu şeritlerdeki greftler ayrıştırılarak alıcı alanda açılan kanallara ekilir. Bu tekniğin uygulanışı şöyledir:
Saçkıran nedir, neden olur? Belirtileri, tedavisi ve doğal çözümler
Bu, traşsız saç ekimi yöntemidir. Başın tıraş edilmesi gerekmez, sadece şeritlerin çıkarılacağı alan kırpılır. Verici alanda zamanla hastanın saçının kapatacağı ince bir doğrusal iz kalır. Yaranın iyileşme süresi yaklaşık 2 haftadır.
Saç dökülmesinde çinko, B12 ve D vitamini eksikliğine dikkat!
FUE (Foliküler ünite ekstraksiyonu) yönteminde saçlar verici bölgeden tek tek toplanarak alıcı bölgede açılan kanallara ekilir. (5) Uygulanışı şöyledir:
Dikişsiz bir teknikle yara izi oluşturmadan fazla sayıda saç kökü alınıp açılan kanallara yerleştirildiğinden en çok tercih edilen saç ekimi yöntemidir. Teknolojinin gelişmesiyle FUE yönteminde birçok medikal cihaz kullanılmaya başlanmıştır. (6)
Bu FUE yönteminde saç köklerinin alınması için pançlar elektrikli mikromotora yerleştirilip kılın yönü ve açısına uygun konumlandırılarak saçlı deriye batırılıp çekilir. Böylece pançlar aracılığıyla kökün etrafı silindirik bir şekilde kesilerek gevşetilir. Saç kökü gevşedikten sonra cımbıza benzer aletlerle saç kökleri tek tek toplanır.
Mikro motorun ucuna takılan pançlar kişinin saç yapısına göre değiştirilerek saç köklerinin zarar görmesi engellenir. Örneğin kalın telli saçlarda daha geniş çaplı pançlar, ince telli saçlarda ise küçük çaplı pançlar kullanılır.
Doktor tarafından kontrol edilen bu medikal alet bilgisayar destekli bir sistemdir. Bu cihazın özel uçları saç köklerinin çevresinde yuvarlak alanlar oluşturarak onları tek tek toplayıp iç haznesinde biriktirir. Robotik FUE mikro kesiler, vakumlu özel toplama şekli ve hazne yapısı aracılığıyla daha çok greftin zarar görmeden toplanmasına yardımcı olur. Sadece siyah veya kahverengi düz saçlı kişilerde uygulanabilir.
Bu teknik kanalsız ekim tekniği olarak da bilinir. Bunun için kaleme benzeyen ve Choi iğnesi adıyla bilinen keskin uçlu bir alet kullanılır. Verici alandan toplanan saç kökleri aletin içindeki hazneye yerleştirilip saçların ekileceği alana herhangi bir delik açmadan, özel uçlarla direkt ekilir. Böylece greftlerin dışarıda bulunduğu süre minimalize edilerek daha güçlü kalmaları sağlanır.
Safir FUE’da hasat edilen saç köklerinin ekileceği kanallar gerçek safirden üretilen uçlarla açılır. Bu alet kanalları mikro ölçülerde açarak yaraların minimal düzeyde kabuklanmasını sağlar ve iyileşme sürecini hızlandırır.
Ayrıca saç ekimi işleminde kullanılan cihazların altından yapıldığı Gold tekniği de vardır.
FUE yönteminin bu çeşidinde saç ekimi işlemi tamamlandıktan sonra hasta hiperbarik oksijen tedavisi yapılan bir odaya alınır ve bir süre saf oksijen soluması sağlanarak kandaki oksijen düzeyi yükseltilir. Oksijen tedavisi belirli aralıklarla uygulanarak saç köklerinin daha hızlı iyileşmesi amaçlanır.
Lazer FUE (Lazer destekli saç ekimi operasyonu) saçların ekileceği alandaki kanalların düşük yoğunluklu lazer ışınıyla açılmasıdır. Lazer, dokuları buharlaştırıp 1-1,3 mm.’lik kanallar oluşturur. Böylece cilt altında kan dolaşımı artarak saç köklerinin uyum şansı yükselmiş olur. Ekim sırasında kan damarları pıhtılaştığından kanama gelişmez.
Lazer FUE yaygın kullanılan bir yöntem değildir ve alınacak sonuçlarla ilgili bu işin uzmanları farklı görüşlere sahiptir. Temel eleştiri lazer ışını kan damarlarını yakıp zarar vereceğinden iddia edildiği gibi kan dolaşımının artmayacağı ve saç köklerinin uyum şansının düşük olacağıdır.
Mezoterapi nedir? Kimlere, niçin uygulanır? Türleri ve iğnesi
3-6 ay sonra yeni saçlar normal olarak çıkmaya başlar. Kesin sonuç yaklaşık 12-18 ay sonra gözlenir.
Saç ekimi oldukça maliyetli bir işlemdir ve saç dökülmesinin derecesine, uygulanan işlemin türüne, kliniğin ve ekibin kalitesine bağlı olarak fiyatlar 2.500-50.000 TL. arasında değişmektedir. SGK bazı devlet hastanelerindeki ve anlaşmalı olduğu özel hastanelerdeki yanma ve kaza sonucu gelişen saç dökülmeleri için saç ekimi işlemini karşılamaktadır.
Özel sağlık sigortaları ise yapılan anlaşmaya göre saç ekimi ameliyatının belli bir kısmını karşılayabilmektedir. Saç ekimi ameliyatı sadece iki devlet hastanesinde uygulanmaktadır. Bunlar; Okmeydanı (İstanbul) Devlet Hastanesi ve Bayburt Devlet Hastanesi’dir
Saç ekimi ciddi bir cerrahi uygulamadır ve risklerin minimalize edilmesi için cerrah ve hastane çok iyi araştırılmalıdır. Bu işlemin başarıyla uygulanabilmesinde cerrahın tecrübesi, ekibi, kullanılan medikal cihazlar, hastanenin hijyeni ve koşulları son derece önemlidir.
Saç ekimi ameliyatına karar verildiğinde kişinin dikkat etmesi gerekenler şunlardır:
Ameliyattan sonraki 15 gün boyunca ekilen saç kökleri yeni yerlerine tutunana kadar çok dikkatli olmak gerekir. Yapılması gerekenler şunlardır:
Genelde birkaç hafta sonra nakledilen saçlar sıklıkla dökülür ve bu süreç Şok Dökülmesi olarak adlandırılır ancak daha sonra (yaklaşık 4 ayda) kalıcı saçlar çıkmaya başlar.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Hair transplant,2- Evolving Trends in Body Hair Transplantation3- Nonshaven Follicular Unit Extraction4- Robotic follicular unit extraction in hair transplantation.YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?