Söz konusu protein insan vücudunda az miktarda bulunuyor. Bilim insanları önce bu proteini hangi genin ürettiğini keşfetti. Ardından bu proteini üretebilen bir bakteri hücresi yapıldı. Denemelerde en son aşamadaki kanser vakalarında bile ilacın başarılı olduğu ve tümörleri yok ettiği görüldü. İlacın insanlar üstünde yan etkisi olmadığından emin olabilmek amacıyla deneyler bir yıl daha sürecek.
Yeni nesil ilaçlar böbrek kanseri tedavisinde başarı umudunu arttırdı
Prof. Simbirtsev, elde edilen maddenin, stres faktörlerinin etkisiyle insan vücudundaki hücreler tarafından üretilen bir protein molekülü olduğunu, bu molekülün, kanserojen antijenlerini bağışıklık sistemine ‘göstermek’ için hücreye yardım ettiğini, böylelikle kanser hücrelerinin oluşumuna karşı bağışıklığı arttırdığını ifade etti. İnsan vücudunda maddenin yeterli miktarda bulunmadığını söyleyen Prof. Simbitsev, özel bir biyoteknoloji vasıtasıyla, proteini üreten hücre genini klonlama yöntemiyle sentezlemeye başladıklarını ve bol miktarda protein elde ettiklerini aktardı.
Rus profesör, proteinden uzayda süper temiz bir kristal elde etmeyi amaçlayan deneyi Uluslararası Uzay İstasyonu’nda gerçekleştirdiklerini, sonraki aşamalardaysa elde edilen maddenin farelerin üzerinde denendiğini, maddenin geç aşamalardaki tümörlerin üzerinde dahi etkisini gösterdiğini ve çoğu durumlarda tam tedavi sağladığını vurguladı.
Klinik öncesi araştırmaların bir yıl içinde tamamlanacağını söyleyen Simbirtsev, sonrasında başlayacak klinik çalışmaların da 2-3 yıl süreceğini, böylelikle yeni ilacın hastalara 3-4 yıl sonra ulaştırılabileceğini ifade etti.
ASCO’da açıklanan yeni immünoterapi! Kanser tedavisinde başarı artacak
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?