Rotavirüs aşısı, bağırsak enfeksiyonuna neden olan çok bulaşıcı Reoviridae virüsüne kaşı koruma sağlar. Ağızdan, dışkıyla ve enfekte kişilere temas yoluyla bulaşan rota virüsü, önlem alınmazsa ölümcül olabilir. Rotavirüs aşısı, bu tehlikeli viral enfeksiyona karşı en etkili korunma yöntemidir. İki çeşit ruhsatlı rota virüs aşısı vardır. Biri 2 doz, diğeri ise 3 doz şeklinde uygulanır. Hangi marka aşının kullanılacağına doktor karar verir. Bebekler dışında diğer yaş gruplarına bu aşı uygulam. Aşı sonrası hafif ateş, halsizlik ve geçici ishal görülebilir. Rota virüs aşıları ücretli aşılardır, devlet tarafından karşılanmaz.
İçindekiler
Rota virüs; çok bulaşıcı Reoviridae virüs ailesine ait tehlikeli bir viral enfeksiyondur. Bebeklerde bağırsak enfeksiyonu, kusma, ateş ve ishale yol açarak ağır bir hastalık tablosuna neden olur. Rota virüsü tedavi edebilecek herhangi bir ilaç olmadığı için en etkili korunma yöntemi rotavirüs aşısı yaptırmaktır. Rotarix ve Rotateq isimli iki tip aşı bulunur. Rotarix 2 doz, Rotateq ise 3 doz uygulanır. Bu aşılar iğne şeklinde değil, ağız yoluyla verilir. (1)
Rota virüsü nedir? Nasıl bulaşır? Belirtileri, tedavisi ve aşısı
Rota virüs aşıları, yüksek koruma sağlayan çok etkili aşılardır. Enfeksiyondan koruma oranı yaklaşık %74’tür. Ciddi enfeksiyonların %98’ini, hastaneye yatışların ise yaklaşık %96’sını önler. Aşılanmış bebekler ve çocuklar da enfeksiyon kapabilir ancak bu nadir görülür ve hastalık çok hafif seyreder. (2)
Rota virüs, 5 yaş altı çocukların yaşamını tehdit eden ciddi bir virüstür. Aşı, bu hastalığı önlemenin tek yoludur. Aşılamanın yapıldığı ülkelerde, hastalık nedeniyle hastaneye yatış oranları çok büyük ölçüde azalmıştır.
Aşılanmamış çocuklar, rota virüs enfeksiyonuna karşı savunmasız olur ve hastalığı şiddetli geçirebilir. Virüs tek başına ölümcül olmasa da hastalığın semptomlarından biri olan dehidrasyon (sıvı kaybı) tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Çocukların yaşamını riske atmamak için aşı yaptırmak çok önemlidir. (3)
Rota virüs aşısı yalnızca bebekler içindir. Çocuklara ve yetişkinlere uygulanmaz. Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyesine göre, 15 haftadan küçük bebeklere başlatılmalı ve tüm dozlar bebek 32 haftalık olana dek tamamlanmalıdır. Bu yaş kısıtlaması, invajinasyon (bağırsak tıkanıklığına neden olan bir hastalık) riskine karşı önlem almak amacıyla belirlenmiştir. Belirlenen yaş aralığı dışında kalan çocuklar ve yetişkinler için aşı yoktur.
Çocuk felci (Polio) aşısı nedir? Ne zaman yapılmalı? Yan etkileri
Aşağıdaki durumlardan birine sahip olan bebeklere aşı yapılmaz:
Ayrıca, aşı zamanında bebek hastaysa iyileşene dek aşı ertelenmelidir. (4)
Kullanılan 2 çeşit Rota virüs aşısı vardır. Her iki aşı da ağız yoluyla damla şeklinde alınır, enjeksiyon kullanılmaz. Aşılardan biri 2 doz, diğeri ise 3 dozdur. Hangi aşının kullanılacağına sağlık uzmanları karar verir.
Rota virüs aşıları iğne yoluyla değil, ağızdan damla verilerek alınır. Sağlık personeli tarafından çocuğa önerilen dozda uygulanır.
Sağlıkla ilgili tüm işlemler, sağlık kurumlarında ve uzman kişiler tarafından uygulanmalıdır.
İlk doz en geç bebek 14 haftalık iken, 2. doz ise bebek 32. haftasını doldurmadan uygulanmalıdır. 2. doz aşı sadece ilk dozunu 15 haftadan önce almış bebeklere yapılır. Dozlar arasında en az 1 ay ara olmalıdır. İki çeşit Rota virüs aşısı vardır. (5) Bunlar:
Suçiçeği aşısı nedir? Ne zaman yapılmalı? Yan etkileri nelerdir?
Rota virüs aşıları, en fazla 24 haftalık bebekler için uygulanır. Daha büyük çocukların Rota virüs enfeksiyonu geçirmiş olma olasılığı çok yüksek olduğu için aşılamaya gerek yoktur.
Bebek için hangi marka aşının kullanılacağına doktor karar verir. Doktorun önereceği aşıya göre, bebeğe 2 doz veya 3 doz aşı uygulanır.
Aşıların kaç yıla kadar koruduğuna dair kesin bulgular yoktur. Ancak klinik deneyler, 2 doz aşının birkaç yıla kadar koruma sağladığını göstermiştir.
Rota virüs aşıları için rapel (pekiştirme) dozu gerekmez.
Ülkemizde iki farklı Rota virüs aşısı bulunmaktadır. Bu aşılar, çocukluk çağı zorunlu aşılarından değildir. İlk doz aşı, bebek 6 haftalık iken yapılır. 24. hafta dolmadan diğer dozlar da uygulanır ve seri tamamlanır.
Aşı kartları, aşı uygulaması sonrası sağlık görevlisinden alınır. Hem bilgilendirme hem de aşı takibi için kullanılır. Uygulanan her doz aşının bu karta mutlaka işlenmesi gerekir.
Boğmaca aşısı nedir? Ne zaman yapılmalı? Yan etkileri nelerdir?
Rota virüs aşıları ücretli aşılardır, devlet tarafından karşılanmaz. Ülkemizde kullanılan aşı isimleri ve fiyatları aşağıdadır:
Rota virüsü aşılarının yan etkileri genellikle geçici ve hafiftir. Halsizlik, hafif ateş ve geçici ishal görülebilir. Nadiren de olsa alerjik reaksiyonlar görülebilir. Şiddetli mide ağrısı, şiddetli ishal, kusma, kanlı dışkı, yüksek ateş gibi belirtilerle karşılaşırsanız bebeğinizi mutlaka bir doktora götürmelisiniz.
Aşıdan sonra hafif ateş görülmesi yaygın bir belirtidir. 1-2 gün içerisinde bu etkiler kendiliğinden ortadan kalkar.
Menenjit aşısı nedir? Ne zaman yapılmalı? Yan etkileri nelerdir?
Rota virüs aşıları ağız yoluyla alındığı için herhangi bir ağrıya neden olmaz.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Rotavirus Vaccination - CDC2- Rotavirus - CDC3- Rotavirus infection4- Rotavirus Infections - Medline Plus5- Rotavirus overviewYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?