Dr. Akça, özellikle 6-15 ay arasının en sık görülen ve daha ağır seyredebilen dönemi oluşturduğunu belirterek şunları söyledi: “Yaş ne kadar küçükse ve bakım şartları ne kadar kötüyse, rota virüsü de çocuğu o oranda kötü etkiliyor. Virüsün yol açtığı enfeksiyon ayrıca; anne sütü almamak, kalabalık yaşam, düşük sosyo-ekonomik düzey ve rota aşısı yapılmaması durumunda da ağır seyredebiliyor.”
Rota virüsü genelde ağız yolu ile bulaşıyor. Dışkıyla mikrop bulaşmış her türlü eşyanın ağza götürülmesi ve enfekte olmuş su ve besinler tüketilmesi sonucu bulaşıyor. Hasta ishal olmadan da bu virüsü bulaştırabiliyor. Çünkü virüs ellerde veya katı yüzeylerde saatlerce, hatta günlerce canlı kalabiliyor. Belirtiler virüs vücuda alındıktan sonra, 12 saat – 4 gün arasında değişen, ortalama 2-3 günlük bir kuluçka süresinin ardından başlıyor. İnatçı ve tekrarlı kusma, ardından sık sulu, özellikle de çok kötü kokulu ishal ile karın ağrısı belirtilere ekleniyor. Ateş her vakada görülmese de çocukların yarısında ortaya çıkabiliyor.
Çocuk sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Asuman Akça, hemen her hastalıkta olduğu gibi rota virüs enfeksiyonlarında da erken müdahalenin önemine dikkat çekerek şu bilgileri verdi: “Hastalığın uzamış ishal nedeniyle oluşan komplikasyonları daha sonra çocuğun sık hastalanmasına ve gelişiminin bozulmasına yol açabiliyor. Rota virüsünün neden olduğu enfeksiyon özellikle 2 yaş altındaki çocuklarda daha ağır seyrettiği için çok dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü çok şiddetli gelişen ishal ve kusma; sıvı yetmezliği ile dolaşım bozukluğuna, dolaşım bozukluğu da akut böbrek yetmezliğine, hatta ölüme bile neden olabiliyor. Bu nedenle sıvı kaybı başladıysa vücut sıvısı ve mineral açığının bir an önce yerine konması yaşamsal önem taşıyor.”
BOL SU İÇİRİN, GELİŞİGÜZEL İLAÇLAR VERMEYİN
Dr. Akça, genellikle 5-8 günde geçen hastalığın tedavisi ise şöyle sıralıyor:
Rota virüsü nedir? Nasıl bulaşır? Belirtileri, tedavisi ve aşısı
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?