Sistemik bir hastalık olan Romatoid Artritin pek çok organda tutuluma neden olabildiğini söyleyen Prof. Dr. Yazıcı, “Asıl belirti bulgusu eklemlerde olmasına rağmen önemli oranda yan sorunlara neden olabiliyor. Bunlar arasında damar sertliğinden damarlarda iltihaplanmaya ve kalp sorunlarına kadar pek çok sorun bulunmaktadır. Bu nedenle hastalığın teşhisi, tedavi ve takibinde iç hastalıkları uzmanlarına çok iş düşmektedir.
Ancak ülkemizde hastalığın teşhis ve takibinde önemli sorunlar yaşanabilmektedir. Örneğin hastalığın tedavisinde yerine göre fizik tedavi uzmanları da görev alabilmektedir. Ama bu geçiş sürecinin artık tamamlanması gerekiyor. Çünkü hastalık bazen böbrekleri de tutuyor. Böyle durumlarda sorun başka hastalıklarla karıştırılabilmektedir. Bu alanda en önemli sorunlardan birisi yetişmiş uzman ve yardımcı bakım personeli sayısının arttırılmasıdır” dedi.
Türkiye’de uzman hekim eğitimine yeterince önem verilmemesinden yakınan Prof. Dr. Yazıcı, şu bilgileri verdi: “Ülkemizde uzman eğitimine yeterince önem verilmediğini görmekteyiz. Mesela yeni yasada iç hastalıkları uzmanlarının eğitimine 4 yıl, fizik tedavi uzmanlarına 4 yıl, romatoloji uzmanlarına 3 yıl eğitim süresi ayrıldığını görüyoruz. Böyle bir uygulamayı artık hiçbir uygar ülkede göremezsiniz. Teşhis ve tedavisinde sorunlar yaşanan, pek çok organı etkileyebilen çok önemli bir hastalığa yönelik olarak uzman eğitimine daha ciddi yaklaşmamız gerektiğini düşünüyorum.
Çünkü ilaç tedavisinde bazı sorunlar yaşanmasına rağmen artık pek çok tedavi seçeneğine sahibiz. Dolayısıyla uzman hekim eğitimi ve yardımcı personel eksiği en önemli sorunlardan birisi haline geliyor. Yardımcı personel konusunda gerçekten çok büyük bir sorun yaşıyoruz. Bu gruptaki hastalara çok zaman ayrılması gerekiyor. Bunu yapacak yardımcı personeli iyi eğitemezseniz ve sayısın arttırmamız gerekiyor.”
Romatoid Artrit hastalarının takibinde uzman hemşirelerin çok önemli bir görev üstlendiklerini dile getiren Prof. Dr. Yazıcı, “Artık her hastalık grubuna özgü hemşirelik gereklidir. Bizim kliniklerimizde çalışan hemşirelerimiz bazı ilaçların takibini benden daha iyi biliyorlar. Bu çok doğal çünkü tanı ve tedaviyle uğraşan hekim ilaç uygulamalarına hemşire kadar zaman ayıramaz. Yazdığım pek çok ilacın hastadaki pratik etkilerini hemşire arkadaşlarımız daha iyi biliyor ve gereken önlemi alıyor. Dolayısıyla bizim bu alanda nitelikli yardımcı personelin önemini anlayarak eğitimlerine daha fazla zaman ayırmamız gerekiyor. Bu uzun soluklu bir iş birkaç ayda çözülecek bir sorun değil” diye konuştu.
Performans sistemini Romatoid Artrit hastaları özelinde değerlendiren Prof. Dr. Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Herhangi bir şeyin performansını ölçmek, ne olup bittiğini anlamaya çalışmak kötü olamaz. Ama getirilmek istenen sistemde hekimlerin performansının doğru şekilde ölçülebildiğini düşünmüyoruz. Diğer yandan tam gün uygulamasıyla ilgili de sorunlar yaşanıyor. Bizim açımızdan Romatoid Artrit hastalarına tam gün zaman ayırmak tercih edilecek bir durum.
Ancak bu günkü uygulama istediğimiz şekilde gelişmiyor. 2002 yılından beri sağlık sisteminde çok büyük gelişmeler oldu. Ama şimdiye kadar doktorların muayenehanesi vardı. Muayenehanelerin olması bu gelişmelere engel olmadı. Benim korkum bir süre sonra gerçekten düzgün bir ‘tam gün’ sisteminin kalmamasıdır. Yetenekli hekimlerin bu fiyatlara tam gün çalışacağını sanmıyorum. Bu beyin göçüne neden olacaktır. Üniversiteler için bu büyük sorun olacaktır.”
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?