Enbrel tedavisi, orta şiddetteki romatoid artrit hastalığında yüksek oranda klinik remisyon sağlıyor. PRESERVE çalışmasından elde edilen yeni veriler, 36 haftalık bir metotreksat ve Enbrel (etanercept) kombinasyon tedavisinin, orta şiddette hastalık aktivitesi bulunan romatoid artrit (RA) hastalarının %67’sinde klinik remisyon (DAS28 <2.6) ve % 86’sında düşük hastalık faaliyeti (LDA, DAS28 ≤3.2) sağladığını gösterdi. Bu süre içerisinde en fazla bildirilen yan etkiler, baş ağrısı, nazofarenjit ve üst solunum yolu enfeksiyonu olurken, hastaların sadece % 2.6’sı yan etkilere bağlı olarak tedaviyi bıraktı.
PRESERVE (A Prospective, Randomized Etanercept Study to Evaluate Reduced dose Etanercept + MTX v. full dose Etanercept + MTX v MTX alone for efficacy and radiographic endpoints in a moderate RA population) çalışmasından elde edilen ön sonuçlar, Pfizer’in katkılarıyla Şubat ayında İstanbul’da gerçekleştirilen 2011 Excellence in Rheumatology Kongresi’nde sunuldu.
Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi, Romatoloji Bölümü Başkanı ve PRESERVE çalışmasının baş araştırmacısı Prof. Dr. Josef S. Smolen çalışmanın sonuçları hakkında yaptığı değerlendirmede şunları söyledi; “Orta şiddette hastalık aktivitesi bulunan RA hastaları, en geniş RA popülasyonunu oluşturmaktadır. Fakat bu hastalar, henüz klinik araştırmalarda kapsamlı şekilde incelenmemiştir ve klinik uygulamada yeterli şekilde tedavi edilmemektedir. PRESERVE çalışması, orta şiddetteki RA hastalarını, etanercept gibi bir biyolojik ürün ile tedavi etmenin, hastalığın belirti ve semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini ve agresif kombinasyon tedavisinin, RA tanısı konulan daha geniş bir hasta popülasyonuna yarar sağlayabileceğini göstermektedir.”
PRESERVE çalışmasının 36 haftayı kapsayan bu ilk döneminde, sekiz haftaya kadar stabil dozlarda (≥15 mg/hafta ila ≤25 mg/hafta) metotreksat almalarına rağmen orta şiddette RA (DAS28 skoru >3.2 ve ≤5.1 arasında) olan hastalar haftada bir açık etiketli Enbrel 50 mg (QW) ve metotreksat almıştır. İlk dönemin ikincil sonlanım noktaları, düşük hastalık faaliyeti (DAS28 ≤3.2 ya da SDAI≤11) ya da remisyon (DAS28 <2.6 ya da SDAI≤3.3) elde eden hasta yüzdesi olmuştur.
PRESERVE klinik çalışmasında, metotreksat ile kombine olarak Enbrel 50 mg QW alan orta şiddette RA hastalarının önemli bir kısmında, DAS28 (yüzde 67) ve SDAI (yüzde 25) klinik gerileme; sırasıyla yüzde 86 ve yüzde 85 DAS28 ve SDAI LDA elde etmiştir. Hassas ve şişmiş eklem sayısı da 36 haftalık bir sürede, başlangıçtaki ortalama 5.1 hassas eklem ve 3.8 şişmiş eklemden, 36. haftada 1.3 hassas eklem ve 1.0 şişmiş ekleme düşmüştür. Buna ek olarak, 36. haftada hastaların yüzde 57’si, günlük aktivitelerde normal işlevi gösteren ≤0.5’lik bir HAQ skoru (Health Assessment Questionnaire / Sağlık Değerlendirme Anketi) elde etmiştir.
2010 yılında EULAR; remisyonu RA hastaları için ideal terapötik hedef olarak belirlemiş; düşük hastalık aktivitesini de uzun süreli hastalarda kabul edilebilir bir hedef olarak kabul etmiştir. PRESERVE’in bu ön sonuçlarına dayalı olarak, orta şiddette hastalık faaliyeti bulunan hastaların yüksek bir oranında bu oldukça iddialı hedeflere ulaşılabilmektedir. Önümüzdeki günlerde elde edilecek sonuçlar, kombinasyon tedavisiyle elde edilen bu ilk yanıtın Enbrel dozunun azaltılması ya da kesilmesinden sonra da sürdürülüp sürdürülemeyeceğini gösterecektir.
PRESERVE çalışması, orta dereceli RA hastalarında Enbrel ve metotreksat kombinasyonunun etkisini değerlendiren 52 haftalık, iki dönemlik bir çalışmadır.1,3 PRESERVE çalışmasının 1. dönemi sırasında, orta derecede RA olan hastalar (DAS28 >3.2 ve ≤5.1) 36 hafta boyunca açık etiketli Enbrel 50 mg QW ve metotreksat almıştır. 1. dönemden sonra, yanıt veren hastalar (36. haftada DAS28 ≤3.2 ve 12 ila 36. hafta arasında ortalama DAS28 skoru ≤3.2) 2. dönem için randomize edilmiştir.3 Hastalar, her birine metotreksat eklenmiş üç tedavi koluna randomize edilmiştir: Enbrel 50 mg QW, Enbrel 25 mg QW ya da plasebo.1,3 2. dönem, bu hasta popülasyonunda 52 haftada Enbrel dozunun azaltılmasının etkilerini değerlendirecektir.
1. dönem sırasında bildirilen en yaygın yan etkiler, baş ağrısı (yüzde 6.1, n=50), nazofarenjit (yüzde 5.4, n=45) ve üst solunum yolu enfeksiyonu (yüzde 4.4, n=36) olmuştur. Ciddi olmayan bir tüberküloz olayını içeren yan etki bildirimlerine bağlı olarak yirmi iki hasta (yüzde 2.6) tedaviyi bırakmıştır. Otuz sekiz hastada (yüzde 4.6) pnömoniye (Meksika’daki H1N1 gribi sırasında) bağlı iki ölümü içeren ciddi yan etki bildirimleri izlenmiştir. Enbrel’in diğer RA klinik çalışmalarında görülen en yaygın yan etki bildirimleri, enjeksiyon bölgesi reaksiyonu, enfeksiyon ve baş ağrısı olmuştur.3 Pazarlama sonrası gözetimde, raporlanan tüberküloz ve demiyelinizan hastalık olayları bulunmaktadır.
Romatoid Artrit, dünyadaki yetişkin popülasyonunun yaklaşık olarak yüzde birini etkilemekte ve her yaşta görülmektedir. Genellikle 40-70 yaşları arasında oluşan RA; ağrıya, tutulmaya, şişliğe ve çoklu eklemlerin hareket ve işlevinde sınırlamaya neden olabilmektedir. RA’da, eklem hasarı, tedavi edilmediği takdirde zaman içerisinde önemli ölçüde kötüleşebilmektedir. Eklem hasarı, işlevlere zarar verebilmekte ve bazı hastalarda sakatlığa neden olabilmektedir.
Referanslar:
Smolen J, Pavelka K, Nash P, et al. Achievement of low disease activity or remission with etanercept-methotrexate therapy in subjects with moderately active rheumatoid arthritis: Preliminary results from the PRESERVE trial. Presented at the Excellence in Rheumatology conference, Istanbul, Turkey, February 17-19, 2011.
Nash P, Breedveld FC, Robertson, D, et al. Etanercept plus methotrexate combination therapy if efficacious in moderate as well as sever early rheumatoid arthritis: Results from the COMET Study. Presented at the Excellence in Rheumatology conference, Istanbul, Turkey, February 17-19, 2011.
Arşiv Verisi. Pfizer, Inc. New York, NY.
Smolen J, Aletaha D, Bijlsma J, et al. Treating rheumatoid arthritis to target: recommendations of an international task force. Ann Rheum Dis. 2010;69:631-637.
Aletaha D, Landewe R, Karonitsch T, et al. Reporting Disease Activity in Clinical Trials of Patients with Rheumatoid Arthritis: EULAR/ACR Collaborative Recommendations. Arthritis & Rheumatism. 2008; 1371-1377.
Felson D, Smolen J, Wells G, et al. American College of Rheumatology/European League Against Rheumatism Provisional Definition of Remission on Rheumatoid Arthritis for Clinical Trials. Arthritis & Rheumatism. 2011; 63:573-586.
Lee DM, Weinblatt ME. Rheumatoid arthritis. Lancet. 2001;358:903-911.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Bende kullaniyorum bu enjeksiyonu. Faydasini goruyorum