Romatizmal hastalıkların kardiyovasküler sisteme yaptığı etkilerle ilgili bilgi veren Dr. Aslan, şu bilgileri paylaştı: “En sık karşılaştığımız romatizmal hastalık olan romatoid artrit, el eklemleri, el bileği ve ayak eklemlerinin öncelikle tutulduğu, kronik seyir gösteren ve tuttuğu eklemde hasara neden olan birçok organ ve sistemi de tutabilen iltihabi eklem hastalığıdır. Hastaların kalp zarını %50 oranında etkileyebilir. Kronik, belirti vermeyen kalp zarı hastalığı olan perikarditen sık karşılaşılan formdur ve genellikle kalp zarları içerisinde sıvı toplanmasıda eşlik eder. Ancak kalp zarı iltihabı sonrası taşiaritmiler ortaya çıkabilir. Önde gelen ölüm sebebi kardiyovasküler hastalıklardır.”
Romatizma nedir? Neden olur? Romatizmanın belirtileri ve tedavisi
Vaskülit, kan damarlarının inflamasyonu sonucunda, o damarın beslediği akciğer, böbrekler, sinir, deri gibi dokularda beslenme bozukluğuna bağlı yakınmalarla giden bir grup hastalığı ifade eder. Bazen hayati tehdit edici sonuçlar doğurabilir.
Vaskülitin birçok türü vardır ve çoğu nadir görülür. Bunlar arasında takayasu arteriti, Kawasaki hastalığı, poliarteritisnodasaen bilinenlerdir. Başa, kollara, bacaklara veya böbreklere giden kan akımının, daralmaya bağlı kesilmesiyle, pıhtı oluşumu ile tıkanmasıyla kollarda veya bacaklarda çabuk yorulma, baş ağrısı, baş dönmesi, bayılma, kalp krizi, felç, çok yüksek tansiyon ve ona bağlı problemlerle bulgu verir.
Y. Doç. Dr. Serkan Aslan, romatizmanın, kardiyolojik açıdan yarattığı tahribat ve tedavisi hakkında şu bilgileri verdi: “Romatizmal hastalıklara özellikle erken dönemde teşhis konulması güç olabilir ve belirtiler zaman içinde değişiklik gösterebilir. Ayıca eşlik edebilecek diğer organ tutulumları açısından dikkatli olmak gerekir. Kardiyovasküler tutulum açısından hastanın şikayetlerinin iyi sorgulanması gerekir.
Kalp krizine karşı hayat kurtaran uyarıcı belirtiler! Nelere dikkat edilmeli!
Ayrıca taşiaritmi veya kalp blokları gibi ritim bozuklukları açısından ritm-holter ve kalp damar hastalığı açısından da ileri tetkiklere ihtiyaç duyulabilir. Bu hastalıklarda uygulanan tedaviler hastalığı tamamen yok etmese dahi günlük yaşamınızın ağrısız ve rahat olmasını sağlamayı, yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca romatizmalı hastaların hastalıkları ve kullandıkları ilaçlar konusunda doğru bilgi edinmeleri önemli ve gereklidir.”
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?