Roka, turpgiller familyasına ait sağlık için çok faydalı bir bitkidir. Kendine özgü keskin bir tadı vardır. Anavatanı Akdeniz ülkeleri olan rokanın salatalara lezzet katmanın yanı sıra sağlık üzerinde pek çok faydası bulunmaktadır. A, C ve K vitaminlerinin yanı sıra lif, kalsiyum, demir ve potasyum için iyi bir kaynaktır. Ayrıca pek çok hastalığa karşı korunmaya ve genel sağlığı desteklemeye yardımcı olabilecek iyi bir antioksidan kaynağıdır.
İçindekiler
Roka, besin değeri yüksek ve dengeli bir diyete sağlıklı bir katkı olabilecek düşük kalorili bir gıda olarak kabul edilir. Kalori içeriği yetiştirme koşullarına göre biraz değişebilse de bir fincan (yaklaşık 20 gram) çiğ roka yaklaşık 5 kaloridir.
KaloriMetre: Kalori nasıl hesaplanır? Besinlerin kalori cetveli nedir?
100 gram Rokanın besin değerleri | |
Kalori: | 62 |
Yağ: | 0,7 gr |
Sodyum: | 27 mg |
Karbonhidrat: | 4 gr |
Lif: | 1,7 gr |
Protein: | 2,8 gr |
Roka, besin değerleri bakımından zengin bir yeşilliktir. Bol miktarda lif ve fitokimyasallar içeren rokada az miktarda kalori, şeker, karbonhidrat ve yağ bulunmaktadır. Rokada bulunan vitaminler ve mineraller arasında ise kalsiyum, demir, A vitamini, C vitamini, K vitamini, magnezyum, folat ve potasyum bulunmaktadır.
Lifli besinlerin sağlığa faydaları ve en çok lif içeren gıdalar
Roka, antioksidanlar bakımından zengin olması sayesinde hücreler için zararlı olan serbest radikallerin yok edilmesinde etkilidir. Serbest radikallerin yok edilmesi, hastalıkların önlenmesi ve bağışıklığın desteklenmesi açısından önemlidir.
Roka gibi bazı sebzelerin içerdiği vitamin, mineral ve antioksidanlar, kanser riskini azaltmaya yardımcıdır. Roka, turpgiller familyasından olduğu için glukosinolatlar bakımından zengin bir kaynaktır. Sülfür içeren bu bileşenin kanserle savaşmada faydalı olduğu bilinmektedir.
Roka, içerdiği vitaminler ve mineraller sayesinde bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı olur. Rokada bulunan vitaminlerden biri olan C vitamini, serbest radikallerle savaşarak vücudu bunların neden olabileceği hasara karşı korur. Rokanın C vitamini içeriği yüksek olduğu için her gün roka tüketerek bağışıklık sisteminizi destekleyebilirsiniz.
Rokanın kalsiyum ve K vitamini bakımından zengin olması, kemik sağlığını desteklemesi açısından önemlidir. K vitamini eksikliği, kemiklerin daha kolay kırılmasına neden olabileceği için günlük yeteri kadar K vitamini almak önemlidir. Bu vitamin, kemik mineralizasyonuna yardımcı olur ve kemik erimesi riskini azaltır.
K vitamini neye yarar? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
Roka lif bakından zengin kaynaklardır. Lif, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olurken insülin direncini arttırabileceği için diyabete karşı korunmak açısından önemlidir. Yüksek miktarda lif içeren yiyecekler aynı zamanda daha uzun süre tok hissetmeye yardımcı olduğu için aşırı yemeyi engellemeye katkıda bulunur.
Turpgiller tüketmenin, kalp sağlığı açısından faydalı olduğu bilinmektedir. Roka gibi turpgillerin kalp sağlığını koruyucu etkilerinin nedeninin, polifenoller dahil olmak üzere faydalı bitkisel maddeler içermelerinden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Rokada bulunan karotenoidler, göz sağlığını destekler. Karotenoidler, göz sağlığını destekleyerek yaşa bağlı gelişen ve görme kaybına yol açabilen maküler dejenerasyonu yavaşlatmaya yardımcı olabilmektedir.
Roka, sirtuinler içeren bir besindir. Sirtuinler, vücutta çeşitli işlevleri düzenleyen proteinlerdir. Sirtuinlerin metabolizmayı düzenlemeye, kas kitlesini arttırmaya ve yağ yakmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir. Hatta son yıllarda popüler hale gelmiş sirtuin diyetlerinde rokaya da yer verilmektedir.
Roka, besin değerleri bakımından zengin olmakla birlikte kalorisi düşük bir yiyecektir. Bu sayede kilo vermeye katkıda bulunabilir. Kalori değeri yüksek sağlıksız yiyecekler yerine roka gibi kalorisi düşük ve besin değerleri bakımından zengin yiyecekler tüketmeniz, kilo vermenize yardımcı olabilir.
Belli kuralları veya yönergeleri olan belirli bir roka diyeti yoktur. Ancak aşağıdaki ipuçlarıyla bu besleyici ve düşük kalorili sebzeyi beslenme planınıza ekleyebilirsiniz:
Roka ağırlıklı beslendiğiniz bir diyet planında ihtiyacınız olan tüm besinleri alamayabilirsiniz. Optimum sağlık için gerekli tüm vitaminleri ve mineralleri alabileceğiniz gıda çeşitliliği olan bir beslenme şekli çok daha sağlıklı olacaktır.
Roka, yaprakları hassas bir yeşillik olduğu için yıkarken yaprakların zarar görmemesi adına dikkatli olmalısınız. Ancak satın aldığınız rokaların üstünde kir ve toprak bulunabileceği için rokayı bol suyla durulayarak yıkamalısınız. Yıkadığınız rokaları salata kurutucusunda veya kâğıt havlunun üzerine sererek kurutabilirsiniz.
Kalsiyum nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları nelerdir?
Genel olarak roka, dengeli beslenmenin bir parçası olarak tüketilebilecek besleyici ve sağlıklı bir besindir. Bununla birlikte, herhangi bir gıda gibi dikkate alınması gereken bazı potansiyel zararlara sahip olabilir:
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Chemical Analysis of Eruca sativa Ethanolic Extract and Its Effects,2- A review of phytochemical & health-related research in Eruca & Diplotaxis species3- Cardiovascular benefits of Eruca sativa mill.4- Eruca sativa Meal against Diabetic Neuropathic PainYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?