Rezene, eski çağlardan beri yaygın olarak kullanılan şifalı bir bitkidir; maydanozgiller grubuna aittir ve Latince adı ‘Foeniculum vulgare’dur. Uzun ömürlü bir bitki olana rezenenin boyu 1,5 metreyi bulabilir, esmer renkli ve hoş kokuludur; yemeklerde tat verici olarak katılabilir. Pek çok vitamin ve mineral içeren bu şifalı bitkide başta sodyum, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve fosfor gibi faydalı minerallerin dışında bolca A ve C vitamini bulunur. Şifa amacıyla rezenenin yaprakları ile çay yapılırken tohumları ve kökü gaz giderici olarak kullanılmaktadır. Bir Akdeniz bölgesi bitkisi olan rezenin çayı, yağı, rezene, ekstraktı, ekstresi, sabunu, merhemi ve şurubu üretilir. Ayrıca içeriğindeki flavonlar ve uçucu yağların zenginliğiyle çok çeşitli ilaçların yapımında da yaygın olarak kullanılır.
İçindekiler
Rezene bitkisi gaz sorunlarının gidermenin dışında kabızlık tedavisinde, tansiyonu kontrol altına almada, bazı cilt hastalıklarını tedavisinde ve emziren kadınlarda süt arttırmak için kullanılabilmektedir. Ancak tüm şifalı bitkiler gibi rezeneyi kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın çünkü bazı durumlarda sakıncalı olabilmektedir.
Rezene çayı nasıl demlenir? Rezene çayının faydaları ve zararları
A Vitamini nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
Papatya çayının faydaları nelerdir? Papatyanın iyi geldiği hastalıklar
Rezene çayının pek çok faydası vardır. Son yıllarda özellikle emziren kadınların, bebeklerinde ve kendilerinde görülen gaz şikâyetlerini hafifletmesi sebebiyle, yeni doğum yapan kadınlara rezene çayı kullanmaları öneriliyor. Rezene çayını yapmak için 1 çay kaşığı rezene tohumunu bir büyük boy fincana yahut su bardağına koyun. Rezene tohumlarını ayrı bir yerde ezdikten sonra fincana atın. Fincana kaynamış su ilave ederek demlenmeye bırakın. On dakikanın ardından karışımı süzdükten sonra rezene çayını içebilirsiniz.
Bebeklerde rezene kullanımının idrarı yapmalarında ve gaz sancılarını azaltmada etkili olduğu bilinmektedir. Ayrıca bu şifalı bitki bebekler için sağlıklı uyku düzeninin oluşmasında etkili yardımcılardan biridir. Uzun yorucu uykusuzluklarda sizin için de etkili olacaktır. Ancak yine de kullanmadan önce mutlaka hekiminize danışınız.
Zerdeçalın faydaları nelerdir? Zerdeçal çayı neye iyi gelir?
Rezene bitkisi, emzirme dönemindeki annelerde süt artırıcı bir etkiye sahiptir. Çayı içeriğinde, yapışkan bitki sıvısı, şeker, nişasta, tanen, sabit ve uçucu yağlar barındırmaktadır. Uçucu yağlar rezene tohumlarına anason kokusu vermektedir. Anne sütünün kalitesini arttıran niteliğe sahip olan çayı bebek üzerinde de oldukça faydalıdır. Ancak ne miktarda kullanacağınız konusunda mutlaka bir doktora danışmanız gerekmektedir
Rezene bitkisinin faydalı olduğu sağlık sorunlarından biriside yüksek tansiyondur. İçeriğinde bulunan bileşenler yüksek tansiyonu düşürerek kalp sağlığını korur. Ancak tansiyon sorunu olanların rezene kullanmadan önce mutlaka hekimlerine danışmaları ve ilaçlarını kullanmaya devam etmeleri gerekir. Doktorun uygun gördüğü ilaçların kullanımı eşliğinde rezene destekleyici doğal bir yöntem olarak kullanılabilir.
Anason çayı nasıl yapılır? Anason çayının faydaları ve zararları nelerdir?
Rezene çayı insanı rahatlatarak sinirlerin gevşemesini sağlar ve bu sayede uykuya geçişleri kolaylaştırır. Yani rezeneçayı yarattığı rahatlama ve sinirleri yatıştırma özelliği sayesinde uyumayı kolaylaştırmakta, uykusuzluğu gidermektedir.
Rezene bitkisi metabolizmayı hızlandırdığı için kilo vermenize yardımcı olur. Yatmadan önce içeceğiniz bir bardak rezene çayı ertesi gün açlık hissini çok duymamanızı sağlayacaktır. Diyet programını uygulamakta güçlük çeken kişiler için yardımcı bir şifa kaynağıdır.
Rezene, adet döneminde yoğun ağrılara neden olan dismenore rahatsızlığının tedavisinde etkilidir. Adet gecikmesinde etkili bir araç olarak reglin düzenlenmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda vücudu gevşeterek sakin bir adet dönemi geçirmeye yardımcı olmaktadır. Hekim tavsiyesi ile rezene çayınının tüketilmesi yaşanan sorunların daha kolay atlatılabilmesine ve adet döngüsünün düzene girmesine yardımcı olacaktır.
Rezenenin tohumları astım belirtilerini azaltır. Rezene, balgam söktürücü özelliklere sahip olduğu için bronşit, tıkanıklık, öksürük gibi rahatsızlıkların ortadan kalkması için gereken yardımı sağlar, çay şeklinde tüketebilirsiniz. Herhangi bir ilaç tedavisi uyguluyorsanız, kullanmadan önce hekiminize danışmalısınız.
Vücutta yağ yakılmasını sağlayan ve metabolizmayı hızlandıran besinler!
Rezenenin cilde sağlığına pek çok olumlu etkisi vardır. Çünkü bu bitki ciltte oluşan enfeksiyonlardan, mantar hastalığının tedavisine, ciltteki şişkinliklerin giderilmesinden yaşlanma karşıtı bir nemlendirici olma özelliğine kadar birçok alanda kullanılabilir. Yaprakları ve tohumunun kaynatılması ile elde edilen buhar, cildi temizler ve yüzdeki gözenekleri açar.
Rezene tohumu hem yemeklerde hem de şifalı ve alternatif bir ilaç olarak kullanılabilir; tohumu güçlü antioksidan özelliklere sahiptir ve vücudunuzdaki serbest radikaller ile savaşır. Aynı zamanda kilo vermek için idealdir. Esansiyel yağı hem metabolizma hızını artırıcı hem de iştah bastırıcı olarak kilo kaybını desteklemede olumlu bir etkiye sahiptir. Rezenenin tohumunu iki ya da üç adet halinde yutabilirsiniz. Ya da 1 bardak kaynar suya 4-6 gram tohum koyup 10 dakika kadar bekletip tüketebilirsiniz.
Öğünlerde tüketilmesi faydalı olarak kabul edilen rezenenin bazı durumlarda kullanımı yan etkilere yol açabilir.
• Rezene çayı etkili olduğu için kullanmadan önce mutlaka bir hekime danışılması gerekir.
• Aşırı tüketimi mide bulantısına ve mide ağrısına yol açabilir.
• İleri derecedeki yan etkileri nefes almada güçlük, cilt sorunları, kalpte çarpıntı, ritm bozukluğu, akciğer ödemidir.
• Hamilelerde kullanımı tavsiye edilmemektedir.
• Emzirme döneminde anne sütünü artırdığı gibi bilgiler söz konusu olsa da emziren kadınların hekime danışmadan kullanmamaları tavsiye edilir. Çünkü bazı kişilerde rezene kan şekerini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
• Yetişkinlerin kullanımına uygundur ama çayı ve yemeği çocuklar için pek tavsiye edilmemektedir.
Normal şartlarda da gaz şikâyetleri, hazımsızlık sorunları olanlar yemeklerin içinde az miktarda kullanabilir ya da öğünlerden sonra çay olarak tüketebilir. Bu bitkiyi hazır poşette olanlarını tüketmek yerine doğal olanını bulup kullanmanız daha faydalı olacaktır. Ancak aşırı kullanımı konusunda tedbirli olunması gereklidir.
Bu şifalı bitki sadece baharat olarak değil yemek yapımı içinde kullanılabilmektedir. Malzemeler: 2 adet soğanlı rezene, 1 adet kuru soğan, 4-5 diş sarımsak, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 adet limon gerekmektedir.
Yapılışı: Rezeneyi yıkayın ve dilimleyin. Zeytinyağında yemeklik doğranmış soğanı ve sarımsağı soteleyip rezeneleri ilave edin. Şeker, tuz, üstünü geçmeyecek kadar su ve limon suyu ekleyip orta ateşte rezeneler yumuşayıncaya kadar pişirin ve servis yapın.
Malzemeler: 1 kg. parça et (kuzu kol), 2 paket taze rezene, 1 adet kuru soğan, 1 adet orta boy havuç, 2 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı zeytinyağ, 1 yumurta sarısı, 2 yemek kaşığı yoğurt, 1/2 limon suyu, tuz, 3 su bardağı su
Hazırlanışı: 1- Etleri küçük doğranmış sarımsak ve soğanla zeytinyağında biraz kavurun. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Kapağını kapalı halde tutun.
2-Sonra rezene ve yuvarlak doğradığınız havuçları ekleyin. (rezenenin kök ve püskül kısmını ince ince doğrayın. Poşetin içindeki rezenenin her yerini kullanacaksınız) Üzerine kaynar su ilave edin. 40 dakika kısık ateşte pişirin. Oluşan köpükleri kepçeyle alın.
3- Diğer tarafta limon, yoğurt, yumurta sarısıyla bir terbiye hazırlayın. Yemeğin suyundan bir kepçe terbiyeye ilave edip ısısını denkleştirin. Sonra yavaş yavaş yemeğe ilave edin. Bir taşım kaynatın ve ocağın altını kapatın. Tuzunu ilave edip servis yapın.
Bu yazı bilgi amaçlıdır. Hekiminize danışmadan tedavi amaçlı kullanmayınız.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?