Hayatımızı kolaylaştıran ve yaşam kalitemizi yükselten lensler, doğru kullanılmadığında ciddi sorunlara neden olabiliyor. Göz doktoruna danışılmadan kontakt lens kullanımına başlanmaması gerektiğini belirten Doktor Burcu Usta Uslu, “Lens almanız gerektiğine karar verirken, gözlüğünüzün kaç numara olduğu bilgisi kesinlikle yetersizdir. Korneanızda saklı olan ve ancak doktorunuzun özel cihazlar kullanarak öğrenebileceği başka değerlere de ihtiyaç vardır. Örneğin kornea eğriliği, kurvatür gibi…
Lens kullanmanın 10 altın kuralı! Havuz, deniz, kum, açık hava riski artırıyor
Lens almaya karar verdiyseniz mutlaka doktora gitmeniz gerekir. Sadece sizin için doğru lens ölçülerini değil, gözünüzde lens kullanımına engel bir durum ya da lensten önce tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlığınızın olup olmadığını da tespit edecek tek kişi bu alanda uzman bir doktordur. Lens kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli noktaları:
Hayatın her alanında hijyene dikkat etmek gerekiyor. Ancak gözümüze lens takarken daha da fazla dikkat etmekte fayda var. Aksi takdirde görüşü düzeltmeye çalışırken, çeşitli göz hastalıklarına davetiye çıkarılıyor. Ellerin çok iyi bir şekilde yıkanması, lens solüsyonlarının vaktinde değiştirilmesi, başkasının lensini deneme amacıyla da olsa takılmaması en önemli hijyen kuralları arasında sayılıyor.
Kadınların dikkat etmesi gereken önemli bir hijyen konusu daha var: Makyaj. Lensin olabildiğince temiz kalması için; makyajdan önce takılması ve ancak makyaj temizlendikten sonra çıkarılması gerekiyor. Lensin hijyeni açısından, günlerce gözde kalması da olumsuz etki yaratan faktörlerden biri.
Gözlük mü, lens mi? Her ikisinin de avantaj ve dezavantajları var!
Dr. Burcu Usta Uslu, lens kullanıcılarının dikkate almadığı 6 hatanın göz sağlığını olumsuz etkilediğini söylüyor. Uslu, çok dikkat edilmesi gereken 6 büyük hatayı aşağıdaki gibi sıralıyor;
1. Doktor kontrolü ve reçetesi olmaksızın sadece göz numarası ile lens almak.
2. Hijyen kurallarına dikkat etmemek.
3. Lensi uyumadan önce çıkarmamak.
4. Aylık lensleri 30 günden, günlük lensleri 24 saatten uzun süre kullanmak.
5. Havuza, denize ve duşa lensle girmek.
6. Gözde enfeksiyon varken lens kullanmaya devam etmek.
Kontak lens kullanımı ile ilgili mutlaka bilinmesi gerekenler
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?