Ramazan’da oruçluyken diş ağrısı çekmeyin: Ne iyi gelir?

4 Haziran 2015   |    28 Mart 2023    |   Kategori: Ağız ve Diş Sağlığı Print

Yaklaşan Ramazan ayı ile birlikte gerekli ağız ve diş kontrollerinin yapılması gerektiğini vurgulayan Diş hekimi Ayça Tenli Kurt, diş ağrısı gibi sorunların oruçluyken daha da dayanılmaz hale gelebileceğini bu nedenle ramazan öncesinde kontrol yaptırmanın daha faydalı olabileceğini belirtti. Sindirimin ağızda başladığını ve ağız ve diş sağlığımızın tüm sindirim sistemimiz için çok önemli olduğunu hatırlatan Fatih Hospitadent Başhekimi Ayça Tenli Kurt, düzenli diş hekimi kontrolünün önemini de şu şekilde açıkladı:

Öncelikle diş hekimi ziyaretleri süt dişlerinin çıkmasıyla başlamalıdır. Çünkü dişler ağız içinde belirdikten sonra beslenmenin de etkisiyle her daim çürüme riski teşkil ederler. Süt dişleri doğru zamana kadar ağız içinde kalmalıdır. Çünkü erken kaybedilen süt dişleri veya zamanında çekilmeyen süt dişleri sürekli dişlerin ağız içinde konumunu almasında çok önemli yere sahiptirler. Süt dişlerinin sürekli dişlerin rehberi olduğu unutulmamalıdır.

Diş ağrısına iyi gelen 6 öneri ve ağrıyı dindiren bitkisel çözümler

6 yaşında gelen ilk sürekli dişlerle başlayarak tüm sürekli azı dişlerine koruyucu hekimlik adı altında fissür örtücü ve tüm dişlere flor uygulamaları yapılmalıdır. Fissür örtücü, dişin çürümeye meyilli derin oluklarını dolgu malzemesi ile kaplama işlemidir. Flor ise dişin mine tabakasına yerleşerek dişin dış etkenlere karşı daha güçlü olmasını sağlar. Devam eden süreçte altı ayda bir diş hekimi kontrolü gereklidir.diş ağrısı

Sağlıksız dişlerde dişin derin oluklarındaki renkleşmeler dişlerin zayıf alanlarıdır. Bakım eksikliği durumunda bu bölgelerde çürümeler gelişebilir. Yine diş yüzeylerinde oluşan tartarlar diş eti hastalıklarına zemin hazırlayabilir. Diş eti hastalıkları uzun vadede diş eti çekilmesi, hassasiyet ve hatta diş kayıplarına neden olabilir. Ancak düzenli yapılan kontroller sayesinde bu ihtimaller ortadan  kalkmış olur. Çürüme, diş eti hastalıkları ve ağız kokusu  oluşmadan önlenmiş olur.

Diş ağrısına ne iyi gelir →

Yine düzenli check-up sayesinde oluşan çürüklerinde erken müdahalesi önemlidir. Küçük bir dolguyla dişin ömrünü uzatmak mümkündür. Çünkü diş ağrısı gelişip, ertelendikçe kök ucunda enfeksiyona neden olur. Bu noktada dolgu için geç kalınmış dişe gereken tedavi kanal tedavisi olmuştur. Hatta bazen buna rağmen geciktirilip kök ucu enfeksiyonunun büyümesi nedeniyle kurtarılamayıp dişin çekilmesi söz konusu olabilir. Yaklaşan Ramazan ayında bu tür sorunlara maruz kalmak istemeyen kişilerin mutlaka diş hekimine kontrol olması gerekmektedir.

Diş ağrısı neden olur, nasıl geçer? Diş ağrısına ne iyi gelir?

Oruçluyken Diş  Ağrısına Çözüm

Diş ağrılarının; 20 yaş diş ağrıları, diş sinirinden kaynaklanan ağrılar, diş ve diş eti iltihabı ağrıları, eklem ağrıları gibi  pek çok nedenden kaynaklanabilir. Öncelikle diş ağrısının neden kaynaklandığı tespit edilmeli ve buna uygun bir tedavi uygulanmalıdır. Çoğu kişi diş ağrısı sırasında ağrıyı hafifletmek adına kulaktan dolma bilgilerle hareket ediyor ve dişe  aspirin, kolonya, alkol yerleştiriyor. Bunlar kesinlikle doğru değildir.

Diş ağrısı tespiti ve tedavisinin  sadece diş hekimi tarafından yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Ancak diş hekimine gidinceye kadar ağrıyı hafifletmek için bazı çözüm önerileri de bulunmaktadır. Oruçluysanız ve dişiniz ağrıyorsa ağrıyan diş bölgesine soğuk kompres uygulaması geçici olarak ağrıyı hafifletir” dedi.

Diş ağrısını hafifletmeye yardımcı olan çözümler

  • Diş fırçalamak çürüğe sıkışmış ve ağrıya neden olan besinleri uzaklaştırmaya yardımcı olur. Dişlerin diş ipi ile temizlenmesi ve fırçalama ağrının azalmasına neden olur.
  • Sirkeli su ve tuzlu su gargarası diş ağrılarını kısmen uyuşturur. Dişi bakterilerden temizler ve şişlikleri azaltır. Diş eti ve açık diş çürüklerine dezenfektan etkisi vardır.
  • Diş hekiminizin önerisiyle ve kullanım şartlarına uyarak ağrı kesici almanız ağrınızı belirli bir süre için geçirecektir.
  • Dişe kesinlikle aspirin, kolonya, alkol konulmamalı bunların yerine karanfil yağı tercih edilmelidir.  Karanfil yağı veya kuru karanfil yüzyıllardır enfeksiyonu tedavi etmede kullanılır. Diş ağrısına iyi gelen karanfil yağı anestezik ve antiseptik özelliklere sahiptir. Eugenol denilen güçlü bir madde içerir. Bakteri öldürmeye yarayan bu madde diş macunlarında da vardır. Kuru karanfil ağrıyan bölgeye konup bekletilirse o bölgeyi uyuşturarak ağrı hissini azaltır. Ayrıca antibakteriyel özelliğinden dolayı çürük dişin çevresindeki zararlı bakterilere etki eder.

Diş eti kanaması neden olur? Nasıl önlenir? Doğal tedavisi

  • Buz uygulaması; ağrıyan diş bölgesine soğuk kompres uygulaması  geçici olarak ağrıyı hafifletebilir.  Bu durumun tam tersi olarak ağrıyan diş bölgesine sıcak kompres uygulaması  geçici olarak ağrıyı hafifletebilir.
  • Gece diş ağrısı oluşmuşsa, yatar durumda olmak ağrıyı artıracağından yastık yükseltilebilir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla