Ramazan ayında dini vecibemizi yerine getirmek üzere tutulan oruç, bir ay süreyle beslenme düzenini tamamen değiştiriyor. Bu nedenle oruç tutarken vücudumuzun ihtiyacı olan gıdaları tüketerek dengeli beslenmek daha büyük önem kazanıyor. Dengeli beslenmenin düşünüldüğü kadar pahalı ya da zahmetli olmadığına ve evimizde pişirdiğimiz geleneksel yemeklerimizle de mümkün olduğuna vurgu yapan Uzman Diyetisyen Hatice Karslıoğlu, oruç tutarken sağlıklı kalmanın sırrını 10 maddede özetledi.
Oruç tutarken mideniz uzun saatler süresince boş kalır. İftarda boş mideye birden yüklenmeyin ve orucunuzu hurma ile açarak, uzun süren açlık nedeniyle düşen kan şekeri seviyenizi normale getirin. Ardından hafif bir yemek olan çorba ve 1 dilim ekmekle devam edin ve biraz ara verdikten sonra ızgara, fırında veya haşlama olarak hazırlanmış tavuk ve köfte, tavuk etli dolma,sarma,etli kuru fasülye gibi protein değeri yüksek besinler ile devam edin. Yazın bol ve ucuz olan zeytinyağlı bir sebze yemeği ve salatayla yemeğinizi tamamlayabilirsiniz.
İftar sofralarını zenginleştiren kahvaltılıklardan sonra servis edilen sıcak çorbalar, mide rahatsızlıklarına neden olabilir, gaz yapıcı etki gösterebilir. Bunu önlemek için yemekleri ılık-sıcak arası tüketin ve mümkün olduğunca bol çiğneyin.
Kızartmalar, hamur işleri, şerbetli tatlılar, aşırı baharatlı yemekler, sucuk, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünler, gazlı içecekler aşırı şeker ve yağ içerir. Gece oluşabilecek hazımsızlıklardan, mide yanmalarından, reflüden ve kilo alma problemlerinden korunmak için bu yiyecek ve içeceklerden mümkün olduğunca uzak durun.
Bağışıklık sistemi uzun açlıklarda daha çok zayıflar ve ishal gibi enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riski artar. Bu yüzden Ramazan süresince bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak için yogurt, cacık ve salatayı sofralarınızdan eksik etmeyin.
Kan şekerini hızla yükselten besinler yerine posa miktarı fazla olan kepekli ekmek, çok tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, bulgur, yarma, nohut, kurufasülye, barbunya, yeşil mercimek gibi tokluk hissi sağlayan besinleri tüketmeyi tercih edin.
Ramazan da en az tüketilen besinler sebze ve meyvelerdir. Oysa sebze vücudun bu dönemde artan vitamin ve mineral ihtiyacını karşılar, kabızlığı engeller ve tok tutar. Meyve ise şeker ihtiyacınızı gidererek aşırı tatlı tüketiminizi önler. Ağır tatlılar yerine erik,şeftali,kayısı,yenidünya ve yaz mevsiminin vazgeçilmezi karpuzu Ramazan sofralarımızda baştacı edin.
Sahur, Ramazan ayında sizi 15 saat boyunca tok ve sağlıklı tutacak besinleri tüketeceğiniz en önemli öğündür. Kaliteli protein olan yumurta, peynir ve ekmek sahur sofralarında mutlaka yer almaldır. Şeker, tansiyon, insülin direnci, polikistikover gibi bir rahatsızlığı olmayanlar Ramazan’ın olmazsa olmazı fırından yeni çıkmış pideyi rahatlıkla tüketebilir, sağlık sorunları olanlar tam buğday ekmeğini tercih etmelidir.
Ramazan ayı yaz mevsimine rastladığı için sahurda ve iftarda sıvı alımı çok önemlidir.İftardan sahura kadar olan saat aralığında azar azar ve sık sık su tüketilmeli, mideyi dinlendiren, hazmı kolaylaştıran ıhlamur, nane, rezene, papatya gibi bitki çayları gibi içilmelidir. Sahurda ayran tüketmek de hem doyurucu hem de sıvı alımına yardımcı olduğu için doğru bir seçimdir.
İftar ile sahur arasında küçük ara öğünler ekleyerek bir defada fazla miktarda yemenin vereceği olumsuzlukların önüne geçin. Metabolizmanıza destek olacak ceviz, badem, fıstık, fındık, leblebi, kuru kayısı, kuru erik gibi kuruyemişleri tercih edin.
Uzun saatler aç kaldıktan sonra yemek yediğinizde kan şekeri seviyesi yükselerek kişinin kendisini uykulu ve yorgun hissetmesine neden olur. Ramazan’da dengeli beslenirken, zinde olmak için egzersi yapmayı ihmal etmeyin. Yemek sonrası yürüyüş ya da özellikle kadınların eğlenerek egzersiz yapmalarını sağlayan dans ve fitnessi birleştiren Zumba ile dengeli beslenip harekete geçebilirsiniz.
Obezite, dünyayı olduğu kadar Türkiye’yi de tehdit ediyor. Son yapılan araştırmalar Türkiye’de erkeklerin % 20.5’inin kadınların da % 41’inin obez ya da aşırı kilolu olduğunu gösteriyor. Türkiye’nin en büyük beyaz et üreticisi Şenpiliç & İSMEK işbirliği ile geleceğin sağlıklı bireylerinin yetişmesi amacıyla, beslenme ve egzersiz konusunda bilinçlendirme kampanyası başlatıldı. 500 ev kadınının katılımıyla Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde gerçekleşen ilk etkinlikte uzmanlar, dengeli beslenme ve egzersizin önemini anlattı. Şenpiliç,”Dengeli Beslen, Harekete Geç” kampanyasını önümüzdeki aylarda Türkiye geneline taşıyacak.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?