Rahim anomalileri ve hastalıkları tespit edildikten sonra ne yapmalısınız?

Kategori: Cinsel Sağlık, Kadın Hastalıkları Print

Çocuk isteyen bir çiftin değerlendirmesi esnasında rahimde bir sorun tespit edildiğinde infertilite sorunu bazen buna bağlanmaktadır. Rahim anomalileri infertilite (kısırlık), tekrarlayan düşükler ve gebelikte erken doğum gibi problemlerle birlikte seyreder. Fakat en sıklıkla düşüklere yol açmaktadır. En sık görülen rahim anomalisinin septalı uterus olduğunu vurgulayan söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmmanı Doç. Dr. Banu Kumbak Aygün, şu bilgileri verdi: ”Bu durum rahimde perde olması olarak ifade edilebilir. Bu perde rahim ağzına kadar uzanabilir ya da daha kısa olup, rahim ortasına kadar inebilir. Her 45 kadında bir görüldüğü bildirilmiştir.

Diğer bir rahim anomalisi bikornuat rahim denilen kalp şekilli rahimdir. Normalde armut şeklinde olan rahim bu anomalide kalp şeklindedir. Her 200 kadında bir görülmektedir. Unikornuat rahim denilen anomalide ise rahmin yarısı gelişmemiştir ve sadece bir tüp vardır, ama yumurtalıklar etkilenmemiştir ve iki tanedir. Bu tek boynuzlu rahim anomalisi nadir olup her 1000 kadında bir görülmektedir. Çift rahim anomalisinde ise iki rahim, iki rahim ağzı olup bu kadınların gebe kalmasında zorluk olmamaktadır.

Rahim kanseri neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Rahim anomalilerinin tedavisi

Kadının sorununa göre ve anomalinin türüne göre cerrahi kararı verilir. Kısırlık araştırılırken ya da düşük nedeni araştırılırken rahimde perde ya da kalp şekilli rahim tespit edilirse cerrahi olarak rahim anomalisinin düzeltilmesi önerilir. Genellikle histeroskopi dediğimiz rahim içerisine endoskopik olarak girilen, dikiş gerektirmeyen bir işlemle kolaylıkla bu problemler ortadan kalkmaktadır.

Diğer anomalilerden T şekilli rahim de tespit edildiğinde histeroskopi ile düzeltilmesi tavsiye edilmektedir. Ama tek taraflı rahim (unikornuat rahim) ya da çift rahimde cerrahi tedavi yapılmaz.

Sonradan meydana gelen Rahim anomalileri

Rahimde olan bazı problemler doğuştan olmayıp sonradan da ortaya çıkabilir. Mesela rahim içi polip, myom ya da yapışıklık sonradan olan rahim anomalileridir. Bu problemler ağrılı adet görme, düzensiz adet ya da aşırı adet kanaması olması, ara kanama, adetin azalması ya da sürekli olması gibi sorunlara yol açabilir.

Tedavi edilmeyen rahim sarkması, idrar kaçırmaya neden olabiliyor

Bu problemlerin tanısı ultrasonografi, rahim filmi ve sulu ultrasonografi denilen rahim içine sıvı verilmesi esnasında ultrasonografi yapılarak konulabilir. Bu anomaliler de infertilite nedeniyle gelen bir çiftin değerlendirmesi esnasında tespit edildiğinde öncelikle histeroskopi ile tedavi edilmeli ve ondan sonra kısırlık tedavisine geçilmelidir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla