Mağdur için hayati değere sahip olan Psikolojik ilk yardım göz ardı ediliyor

Kategori: Ruhsal Sağlık Print

kadin-depresyon-huzun-mutsuz-mevsim-manzaraİlk yardım denildiğinde akla ilk gelen fiziksel müdahale oluyor ve psikolojik ilk yardım çoğu zaman göz ardı ediliyor. Yani hiç yaralanmadığı halde depremin psikolojik etkilerini yıllarca yaşayanların da, cinsel saldırıya uğradıktan sonra ifade verdiği karakolda ya da muayene edildiği hastanede ruhsal olarak daha da örselenen kadınların da psikolojik ilk yardımı ihmal ediliyor.  Afet ve kriz anlarında ilk yardımın öneminin hemen herkes farkında, peki ya psikolojik ilk yardım? Sağlığın hem ruhsal hem de bedensel iyilik halini tanımlamasına karşın ilk yardımın psikolojik kısmı şimdiye kadar yeterince farkında olunan bir kavram olamadı.

Bu nedenle de Dünya Sağlık Örgütü 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Gününün konusunu “psikolojik ilk yardım” olarak belirledi.Ruhsal travmaların basitçe, ‘çok korkmuş’ olmaya indirgenemeyeceğini vurgulayan Türkiye Psikiyatri Derneği Basın Sözcüsü Uzm. Dr. İlker Küçükparlak, ruhsal travmanın yarattığı algısal değişikliklere dikkat çekerek şöyle konuştu: “Ruhsal travma kişinin dünyayı anlamlandırma biçiminin değişmesine yol açar. Afet anından sonra ortam tamamen eski haline dönse de bildiği, alıştığı ev, mahalle, kent, dünya ve insanlar değildir artık gördüğü ve hissettiği.

Cinsel travmaya maruz kalmış kişiler mutlaka psikolojik destek almalı!

Travma kişiye tehlikenin öngörülemez olduğu duygusunu bırakır, artık her an tetiktedir. Her bina tekinsiz, her titreşim deprem, her kalabalık tehlikeli ya da her erkek saldırganmış gibi hissetmekten kendini alıkoyamaz.”

Psikolojik ilk yardım kimlere uygulanabilir?

Psikolojik ilk yardımın travmatik olaydan hemen sonra başlamasının ve bir ruh sağlığı profesyoneli tarafından uygulanmasının da şart olmadığını söyleyen Dr. Küçükparlak, “Öğretmenler, hemşireler, güvenlik görevlileri gibi farklı meslek gruplarınca uygulanabilir. Mesele travmanın yukarıda belirttiğim etkilerini olabildiğince azaltmaktır” dedi.

Psikolojik ilk yardım yaparken nelere dikkat etmeli?

Öncelikle durum hakkında olabildiğince bilgi toplanmasının önemine işaret eden Küçükparlak, psikolojik ilk yardımla bir başkasına destek olmanın önemli noktalarını şöyle anlattı: “Kişi kendi güvenliğini sağlayamıyor hatta güvensiz bir ortamda olduğunun farkında olamıyor bile olabilir. Suçluluk duygusuyla yangın çıkan binaya geri dönmeye çalışmak ya da duygusal olarak küntleşmiş ve şaşkınlaşmış olunduğundan patlama yerinden uzaklaşamamak ve donakalmak gayet mümkündür.

İntiharı önceden saptamak zor ama ipuçlarını da göz ardı etmemeli!

Öncelikle kişinin güvenliğini tesis etmek gerekir. Bu sağlandıktan sonra kişinin konuşmaya ihtiyacı olabilir. Konuşmaya zorlamadan dinlemek yardımcı olacaktır. Diğer önemli bir konu da kişinin hayata tekrar bağlanmasıdır. Öncelikli ihtiyaçlarının ne olduğunun anlaşılması, bu ihtiyaçların karşılanabileceği kurumlarla irtibatlandırılması ve durum hakkında bilgi verilmesi bu açıdan önem taşır.”

Bir afet anında veya olay yerinde durumdan daha çok etkilenenleri saptamak da psikolojik ilk yardımda önem taşıyor. Yaşlılar, bedensel ve zihinsel engelliler, çocuklar ve hamileler bu grupta yer alıyor

Psikolojik şiddetin etkisi 40 yıl geçmiyor

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla