Prostat kanseri, sadece erkeklerle karakterize bir kanser türüdür. Diğer tüm kanser türlerinde olduğu gibi tümörlü hücrelerin çoğalmasının engellenememesi nedeniyle gelişir. Erkeklerde gözlemlenen en yaygın kanser türlerinden biridir. Tedavi edilmemesi halinde ciddi sorunları beraberinde getirir. Kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde olumsuz etkiler. Ayrıca ölümle sonuçlanabilir. Özellikle dördüncü evre prostat kanserinde ölüm riski daha erken dönemlere oranla oldukça yüksektir. Dolayısıyla diğer kanser türlerinde olduğu gibi prostat kanserinde de erken teşhis hayat kurtarır. Erken teşhisin ardından mutlaka Anadolu Sağlık Merkezi tarafından da uygulanan prostat kanseri tedavisi yapılmalıdır. İlerleyen evrelerde prostat kanserinin çok ciddi sonuçlar doğurabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.
Prostat kanseri, en temel olarak erkeklerde gözlemlenen ve prostat bezinde kötü huylu tümör hücrelerinin gelişmesiyle karakterize bir kanser türüdür. Oldukça yaygındır. Prostat, erkek üreme sisteminin en önemli parçalarından biridir. Mesanenin hemen altında yer alır. İdrar yolunu çevreleyen bir bez biçimindedir. En temel görevi ise semen adı verilen ve üreme sistemini önemli ölçüde etkileyen bir sıvıyı üretmektir.
Prostat bezinde meydana gelen kötü huylu tümör hücrelerinin kontrol edilemez şekilde büyümesi ve artması sonucunda ise prostat kanseri ortaya çıkar. Çok büyük oranda erken evrelerde herhangi bir belirti vermeyen bu kanser türü, ilerleyen evrelerde ise net ve belirgin belirtiler verir. Düzenli taramalar ile prostat kanserinin erken evrede teşhis edilmesi, tedavi süreci açısından oldukça önemlidir.
Prostat kanserinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte temel olarak prostat bezinde kontrolsüz büyüyen ve gelişen kanserli hücrelerin bu sağlık sorununa neden olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca prostat kanserinin nedenleri kadar risk faktörleri de oldukça önemlidir. Prostat kanserine yol açabilecek ya da yol açtığı düşünülen risk faktörleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
Bunların dışında etnik köken de prostat kanserinde önemli nedenlerden biri olarak görülür. Günümüzde yapılan çalışmalar doğrultusunda Afrika kökenli erkeklerde prostat kanseri gözlemlenme oranı daha yüksektir. Bu durum Asya kökenli erkekler içinse tam tersidir.
Prostat kanserinin teşhisi yaygın kullanılan bazı testler ile yapılabilir. Prostat biyopsisi, dijital rektal muayene, prostat spesifik antijen testi, transtrektal ultrason bunlardan bazılarıdır. Ayrıca bazı durumlarda idrar testi ile de prostat kanserinin teşhis edilmesi ya da şüphe doğrultusunda sürecin yönetilmesi de olanaklıdır.
Prostat kanseri, çok büyük oranda erken evrelerde belirti vermez. Dolayısıyla erken evrelerde bu kanser türünün teşhis edilebilmesi için düzenli kontroller ve testler önemlidir. İlerleyen dönemlerde ise çok ciddi ve net belirtiler ortaya çıkabilir. Genel olarak yaygın ve ilerleyen evrelerde ortaya çıkan prostat kanseri belirtileri şu şekilde sıralanabilir.
Prostat kanserinin evresine ve ilerleme düzeyine göre söz konusu belirtilerin farklı şekillerde ortaya çıkması olasıdır. Dolayısıyla prostat kanserinden şüphelenilmesi halinde uzman doktor desteği almak ve bir sağlık kuruluşuna başvurmak tedavi süreci açısından hayati öneme sahiptir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?