Progesteron, hamile kalma, hamileliğin erken evreleri ve adet sürecinde önemli rol oynayan hormonlardan biridir. Erkeklerde de bulunsa da aslında kadın cinsiyet hormonudur. Meme dokusunun büyümesinden gebelikte düşüğün önlenmesine kadar pek çok önemli görevi vardır. Hamile kalmakta sorun yaşayan, gebelikte düşük riski taşıyan ya da dış gebelik şüphesi bulunan hastalarda progesteron seviyesinin ölçülmesi gerekebilir. Hormon replasman tedavisinde östrojenin yan etkilerini azaltmak için, adet düzensizliğinde, vajinal kanama tedavisinde ve adet öncesi sendromun semptomlarını azaltmak için progesteron ilacı kullanmak gerekebilir. Baş ağrısı, baş dönmesi, memede hassasiyet veya ağrı, mide bulantısı ve kusma gibi yan etkilere neden olabilir.
İçindekiler
Progesteron, yumurtalıkta salgılanan östrojen ile birlikte iki kadın cinsiyet hormunundan biridir. Adet döngüsünde ve hamileliğin erken evrelerinde önemli rol oynar. Yumurtalıklarda progesteron salgılanmasından sorumlu bez korpus luteumdur. Bu bez, her yumurtlama sürecinde yumurta salınımından sonra oluşan ve döllenme olmazsa bozulan geçici bir bezdir. Eğer salınan yumurta döllenirse progesteron gebelik için vücudu hazırlar. Bu hormon ayrıca adrenal bezler ve plasenta tarafından da üretilebilir.
Gebelik ve hormonlar: Etkileri yarattıkları sorunlar ve çözüm önerileri
Progesteron, muhtemel bir gebelik için rahim içi zarını (endometriyum) ve astarını (uterus) hazırlar, oluşabilecek komplikasyonları önler ve doğuma kadar gebeliğin güvenli geçmesine katkıda bulunur. Vücutta progesteron düzeylerinin değişmesi adet dönemlerinde sorunlara ve menopoz semptomlarına yol açabilir. Erkeklerde de adrenal bezler ve testisler tarafında progesteron üretilir, ancak kadınlara göre daha azdır.
Hipofiz nedir? Ne işe yarar? Hipofiz bezi hastalıkları ve tümörü
Progesteron testi, vücutta progesteron hormon seviyesini ölçmek amacı ile yapılan basit bir kan testidir. Gebeliğin durumu ve kadının sağlığı ile ilgili çok önemli bilgiler verir.
Her ay yumurtlama sürecinde ve vücut hamile kalmaya hazır olduğunda, progesteron seviyesi yükselir. Hamilelik gerçekleşmezse, progesteron düşer ve adet başlar. Hamilelik gerçekleşirse progesteron yükselmeye devam ederek normal seviyenin yaklaşık 10 katına çıkar.
Doktorunuz aşağıdaki nedenlerle progesteron ölçümü isteyebilir:
Progesteron test sonuçları cinsiyete, yaşa, adet döngüsüne ve gebeliğe bağlı olarak değişebilir. Örneğin progesteron seviyesi her adet döngüsünün başında düşüktür, yumurtlamadan birkaç gün sonra zirve yapar ve eğer hamilelik olmazsa tekrar düşer. Progesteron seviyeleri ng/mL (mililitrede nanogram) olarak ölçülür.
Bu değerler, testi yapan laboratuvara göre farklılık gösterebilmektedir.
Test sonuçları normal aralıkların dışındaysa anormal olarak kabul edilir. Ancak progesteron seviyeleri gün boyunca dalgalanabilir. Anormal test sonucunun bir sağlık sorununu işaret edebilmesi için seviyenin çok düşük ya da çok yüksek olması gerekir.
Östrojen nedir? Ne işe yarar? Eksikliği ve fazlalığı ne tür sorunlar yaratır?
Test sonuçlarınızı doktorunuzla birlikte değerlendirmeniz uygun adımları takip edebilmenize yardımcı olur. Gerekli durumlarda doktorunuz başka kan testleri, idrar testleri, ultrason gibi ek testler isteyebilir.
Yüksek progesteron tek başına sağlık sorunlarına neden olmaz, ancak başka bir sorunun seviyeyi yükselttiğinin bir işaretidir. Progesteron yüksekliğine neden olabilen durumlar şöyledir:
Tümör nedir? Benign ve malign tümörlerin özellikleri ve belirtileri
Polikistik over sendromu nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi
Normal koşullarda gebelik döneminde progesteron seviyesi yükselir. Eğer seviye normalin altındaysa Cushing sendromu veya antrenogenital sendrom gibi bazı sorunlardan şüphelenmek gerekebilir.
Gebelik dışında progesteron düşüklüğü belirtileri
Gebelikte progesteron düşüklüğü belirtileri
Progesteron eczanelerde jelatinize kapsül, vajinal, tablet, vajinal fitil ve enjeksiyon formunda bulunabilir. Genellikle aşağıdaki durumlarda kullanılır:
Progesteronu mutlaka doktorunuzun önerdiği şekilde kullanın. Kullandığınız süre boyunca düzenli meme muayenesi yapmayı ihmal etmeyin. Hamileyseniz, emziriyorsanız, anormal vajinal kanamanız, meme kanseri öykünüz, karaciğer hastalığınız veya yakın zamanda kalp krizi, felç veya kan pıhtısı öykünüz varsa progesteron kullanmayın. Progesteron kullanmak kanda pıhtışalma, felç, kalp krizi veya meme kanseri riskini artırabilir.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- The progestogen-only pill2- Progesterone - Medline Plus3- Progesterone TestYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?