Prof. Dr. Topçuoğlu: Sağlık ve hastalık odaklı beyin araştırmaları artırılmalı

Yazan Hatice Pala Kaya
18 Mart 2022   |    19 Mart 2022    |   Kategori: Güncel / Literatür, Sağlık Gündemi Print

Beyin hastalıklarının sadece yaşlılıkta değil, her yaşta insanı etkilediğini söyleyen Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu, beyin sağlığının toplumsal sağlık öncelikleri arasında olduğunu vurguladı. Beyin sağlığı ve hastalıklarına yönelik araştırmaların artırılmasının çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Topçuoğlu, “Nörolojik bilimlerde araştırmaları desteklemek ve özendirmek başlıca işimizdir. Beyin bilimleri ve hastalıkları konusunda güncel araştırma alanlarını anlatmak ve duyurmak da öyle. Bu hafta aslında bunun için” dedi.

Her yıl Mart ayının üçüncü haftasında kutlanan “Beyin Farkındalık Haftası” kapsamında Türk Nöroloji Derneği’nden vatandaşlara beyin sağlığına önem vermeleri çağrısı yapıldı.

Alzheimer, Multipl Skleroz, Migren, İnme gibi beyin hastalıklarına yönelik olarak her geçen gün yeni tedaviler ve yaklaşımlar belirlendiğini anlatan Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu, moleküler görüntüleme, özgün biyobelirteçlerin geliştirilmesiyle kullanılmaya başlanan hedefli ilaçların olumlu yönde gelişmeler olduğunun altını çizdi.

Alzheimer

Nörobilim yapay zeka yazılımların gelişmesine katkı verdi

Son dönemde sıklıkla kullanılan yapay zeka yazılımların nörobilimin de alanı içinde olduğunu vurgulayan Türk Nöroloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Murat Terzi, tüm dünyada 21. Yüzyılın başından itibaren teknoloji destekli sinir bilim çalışmalarıyla sinir sisteminin daha iyi anlaşıldığını ve bu bilgilerin yapay zeka olarak adlandırılan yazılımları geliştirmeye hız kattığını kaydetti.

Yapay zeka yazılımların beynin öğrenme modeline göre geliştirildiğini söyleyen Prof. Dr. Terzi, “Veriler aktarılarak ve bu veriler arasındaki ilişki ve uygun çıktıların neler olabileceği öğretilerek yapay zeka geliştirilmektedir. Beynin konuşma, görme, duyma, bellek gibi alanları bu fonksiyonlar için özelleşmiştir” bilgisini verdi. Prof. Dr. Terzi, hem nörobilim hem de yapay zeka-makine öğrenmesi alanlarında etik değerlerin korunmasının önemli unsurlar olduğunun altını çizdi.

Beyin insan vücudunun en karmaşık organı

Nörobilimin kapsamı ve önemine değinen Hacettepe Üniversitesi Nörolojik ve Psikolojik Temel Bilimler AD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müge Yemişçi Özkan ise, beynin insan vücudunun en karmaşık organı olduğunu, vücut ağırlığının %2’si olmasına karşılık vücuttaki oksijenin yüzde 20’sini ve glikozun yüzde 20’sini kullanarak büyük bir enerji harcadığını kaydetti. Prof. Dr. Yemişci Özkan, “Neredeyse tüm fonksiyonlarımızdan sorumlu beynimizin sağlığı, kişisel ve toplumsal önceliğe sahiptir. Her yaştan insanda beyin hastalıkları ortaya çıkabilir. Hem normal beyin işlevlerinin hem de beyin hastalıklarının tanı, tedavi ve önlenmesi için temel nörobilim gereklidir” bilgisini verdi.

Prof. Dr. Müge Yemişçi Özkan, beynin karmaşık yapıda olması ve hassas bir denge ile işlevlerini yerine getirmesinin, bireyin her türlü akıl ve beden sağlığının beyin ile ilişkili olması nedeniyle nöroloji biliminin büyük önem taşıdığını belirterek, “Temel nörolojik bilimler alanında yapılan deneysel çalışmaların klinik uygulamalara ve teknolojilere dönüşmesini, klinikten elde edilen verilerin laboratuvarda modellemelerle anlaşılmaya çalışılması çığır açan uygulamalara yol açmayı amaçlayan girişimlerdir. Maddi ve manevi olarak bu yola baş koymuş, bilimi önceleyen kişilerin destekleriyle her gün daha da gelişmektedir. Son amaç ise toplum beyin sağlığının korunmasıdır” yorumunu yaptı.

Beyin ve zihinle ilgili çalışmalar en büyük küresel projeler arasında

Türk Nöroloji Derneği Nöroloji ve Evrimsel Tıp Çalışma Grubu Moderatörü Prof. Dr. Hilmi Uysal da insan geninin anlaşılması için oluşturulan ve küresel çapta yürütülen insan genom projesinden sonraki en büyük küresel araştırma alanının beyin ve zihin üzerine yürütüldüğünü kaydetti.

“Beyin farkındalığı haftasında bireyleri bedenlerindeki en belirleyici yapı hakkında bilgilendirmek ve bu özel dokunun önemi konusunda toplumda farkındalık yaratmak amaçlanmıştır. Ancak aslına bakılırsa insanın beynini tanıması, kendisini tanıması açısından zorunluluktur” diyen Prof. Dr. Hilmi Uysal, insan bedeninin tanınması, hastalıkların bilinerek çözülmesinde beynin çalışma mekanizması, hastalıkları, sorunlarının bilinmesinin gerekli olduğunun altını çizdi.

Prof. Dr. Öztürk: İnme nedeniyle ölenlerin sayısı, tüm kazalardaki can kaybının iki katı

Prof. Dr. Uysal, “Beyni ve onun hastalıklarını tanımak için yapılan araştırmalar neredeyse toplumsal gelişim için vazgeçilemez yatırımlara dönüşmüştür. İnsanlığın ortalama yaşam süresi uzadıkça beynini etkileyen Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların tanısı ve tedavisi toplumsal harcamaların en büyük kalemlerini oluşturacak dolayısıyla beynin dejenerasyon sürecini aydınlatan ve sorunlara çözümler bulup tedaviler geliştiren araştırmalar belki de ülkelerin en büyük yatırımlarını oluşturacaktır” dedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla