Prof. Dr. Toker Ergüder: Tütün kullanımı tüm kanser ölümlerinin %22’sinden sorumlu

Yazan Hatice Pala Kaya
30 Mayıs 2022   |    1 Haziran 2022    |   Kategori: Kanser, Sağlık Gündemi Print

Dünyadaki tüm kanser ölümlerinin %22’sinin sigara kullanımıyla ilişkili olduğunu söyleyen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Ofisi Program Yöneticisi Prof. Dr. Toker Ergüder, dünyada her yıl 10 milyon kişinin kanserden hayatını kaybettiğini belirterek, “Yarından itibaren dünyada hiç kimse sigara içmese her 5 kanser ölümünden yaklaşık 2’sini önleyebiliyoruz. Risk faktörlerinden kaçınarak ve mevcut kanıta dayalı önleme stratejilerini uygulayarak kanser hastalıklarının yüzde 50’sini önlemek mümkün” dedi.

9. Uluslararası “Yeşeren Bir Bitki” Onkoloji Günleri kapsamında konuşan Prof. Dr. Ergüder, şunları söyledi: “Türkiye deyince ilk aklıma sigara geliyor. Dünyadaki tüm kanser ölümlerinden yüzde 22’si direkt olarak sigara kullanımıyla ilgili. Tütün kullanımı tek başına en önemli kanser risk faktörü. Yarından itibaren dünyada hiç kimse sigara içmese her 5 kanser ölümünden 2’sini önleyebiliyoruz. Türkiye’de başta kadınlar ve gençler olmak üzere sigara kullanım oranları inanılmaz derecede artıyor.

Kanserle mücadelenin en önemli basamağı çocuk ve gençleri doğru bilgilendirmek!

Son 10 yılda sigara kullanımı yüzde 38 arttı. Kadınların artan sigara içme oranına bağlı olarak, eskiden erkek hastalığı olan akciğer kanseri yavaş yavaş kadın hastalığı olmaya başladı. Dünya Sağlık Örgütü olarak özellikle kanser kontrolü ve kanserin erken önlenmesi için pek çok faaliyet yürütüyoruz, farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz.”

Kanserin en önemli nedenlerinden biri obezite

Kanser-obezite ilişkisine de değinen Prof. Dr. Ergüder, akciğer kanserinin en bilinen sebebinin sigara kullanımı olduğunu ama obezitenin akciğer kanserine yakalanmada önemli bir etken olduğunun bilinmediğine dikkati çekti.

Prof. Dr. Ergüder, “Türkiye’de toplumun yüzde 99’u sigaranın akciğer kanseri yaptığını biliyor. Bu salonda ne kadar insan obezitenin akciğer kanseri yaptığını biliyor? Obezite, yaklaşık 11-12 organda direkt kanser sebebi. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Obezite raporu yayınladı. 53 ülke arasında açık ara Türkiye obezitede önde yer alıyor. Kanser-obezite ilişkisine el atmamız gerekiyor” diye konuştu.

Meme kanseri olan kadınların çoğunda aile öyküsü yok

Prof. Dr. Toker Ergüder, 2020’de dünya çapında meme kanseri teşhisi konan 2,3 milyon kadın ve 685 bin ölüm olduğunun da altını çizerek, şunları kaydetti: “Kadınlar arasında dünyanın en yaygın kanseri olmasına rağmen 2020’nin sonu itibariyle, son 5 yılda meme kanseri teşhisi konan 7,8 milyon kadın erken teşhiş ve uygun tedavi ile hayatta kalmıştır. Meme kanserlerinin yaklaşık yarısı cinsiyet (kadın) ve yaş (40 yaş üstü) dışında tanımlanabilir meme kanseri risk faktörü olmayan kadınlarda gelişmektedir. Yaş, obezite, zararlı alkol kullanımı gibi bazı faktörler meme kanseri riskini artırmaktadır. Ailede meme kanseri öyküsü meme kanseri riskini artırır, ancak meme kanseri teşhisi konan kadınların çoğunun bilinen bir aile öyküsü yoktur.”

Meme kanseri neden olur? Belirtileri, tedavisi ve elle muayenesi

DSÖ Küresel Meme Kanseri Girişimi’nin (GBCI) amacının, küresel meme kanseri ölümlerini yılda %2,5 oranında azaltmak ve böylece 2020 ile 2040 yılları arasında küresel olarak 2,5 milyon meme kanseri ölümünü önlemek olduğunu belirten Prof. Dr. Ergüder, “Küresel meme kanseri ölümlerini yılda %2,5 oranında azaltmak, bunun önüne geçecektir. 70 yaşın altındaki kadınlarda meme kanseri ölümlerinin 2030’a kadar %25 ve 2040’a kadar %40 azaltılması hedeflenmektedir” dedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla