Kanser hastalarının immün cevaplarının düşük olması nedeniyle her türlü aşının etkinliğinin istenen seviyede olmayabileceğini hatırlatan Prof. Dr. Ünal, “Buna rağmen gene de onkoloji hastalarına hem zatürree aşısının hem de grip aşısının yaptırılması şarttır. Zatürree aşısı tercihen tedavi başlamadan, tanı konur konmaz erken dönemde yapılmalıdır. Birincil hastalığın 2 tedavi kürünün arasında aşının yapılması uygun olur. Ancak bu durum hastayı takip eden hekimle birlikte değerlendirilmeli ve uygun zamanda aşı yapılmalıdır” dedi.
Hasta yakınlarının da aşılanmasını bazı durumlarda önemli gördüğünü belirten Prof. Dr. Serhat Ünal, örneğin; ileri yaşta, sol kalp yetmezliği, kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan birinin aşılanamaması durumunda riskin çok yüksek olacağını vurgulayarak, “O zaman o kişinin etrafının aşılanması yararlı olur. Mesela; hastanın yakını olan 28 yaşında genç biri grip aşısı olmasa da olmayabilir denebilir ama bu hastaya bulaştırmasın diye etrafın aşılanması da kullanılan yöntemlerden biridir” diye konuştu.
Prof. Dr. Ünal’dan grip aşısı karşıtlarına sert eleştiri! Grip öldür, bu kadar net
Grip aşısının etkinliğine ilişkin tartışmaların dünya gündeminden çıktığını söyleyen Prof. Dr. Ünal, toplam ölümleri, hastaneye yatışı azaltması bakımından yapılan analizlerin olumlu sonuçlandığını belirtti. Prof. Dr. Ünal, şu bilgileri verdi: “Grip aşısının etkinliği var, yüksek ve dünya bunu artık tartışmıyor. İndikasyonu olan kişilere mevsim geldiği zaman yine gripten korunmak için aşılanmasını biz önereceğiz. Bilim bunu öneriyor. Biz aşının etkinliğini tartışmıyoruz, aşının yaygınlaştırılmasını nasıl sağlayacağımızı tartışıyoruz.
Gripten korunmak için düzenli uyku, sağlıklı beslenme ve spor, solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerden uzak durma, gerektiğinde maske kullanma, el ve genel temizliğe dikkat etme gibi tavsiyeler verilebilir, ayrıca aşı yaptırmakta çok önemlidir.”
Prof. Dr. Ünal, özellikle bazı bireylere aşı önerdiklerini belirterek, bunları şöyle sıraladı: “65 yaş üstü, 65 yaşın altında olup da altta yatan hastalığı olanlar, diyabet, sol kalp yetmezliği, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kronik karaciğer hastalığı, böbrek yetmezliği olanlar, kanser hastaları, HIV hastaları, son yıllarda bunlara ilave olan gebeler ve eksojen obezitesi olan kişiler mutlaka grip aşısını yaptırmalıdır.”
Prof. Dr. Serhat Ünal: Türkiye’de erişkin aşılama oranları hala çok düşük
Türkiye’de son dönemde ortaya çıkan aşıdan kaçınmaya yönelik bir soruyu da yanıtlayan Prof. Dr. Ünal, çocukların aşılatılması konusunda anne-babanın karar verici durumda olduğunu hatırlattı. Toplam koruyuculuk açısından aşılamanın ulaşılabilecek en fazla kitleye yapılmasının önemli olduğuna işaret eden Prof. Dr. Ünal, “Aşıda toplam koruyuculuğun olması için mümkün olduğu kadar yüksek oranda aşılamanın yapılması lazım. Birincisi bunda toplum yararı var. İkinci olarak, kaldı ki 2018 yılında kızamıktan, tetanostan, difteriden çocuk kaybetmek, hasta kaybetmek istemeyiz. O yüzden ben aşının zorunlu olması taraftarıyım ama bu tabii toplumsal anlaşma içerisinde bir yola girecektir” dedi.
“Yetişkin aşılamasında çok büyük bir yol kat edemedik” diyen Prof. Dr. Ünal, erişkinlerin aşılanmasında ilk akla gelen zatürree, influenza ve Hepatit B aşılarındaki gelişmeleri anlattı. Zatürree için iki çeşit aşı bulunduğunu, Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimlerine risk grupları için pnömoni aşısını önerdiğini hatırlattı.
Başta Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği olmak üzere dernekler olarak influenza aşısına yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapıldığını belirten Prof. Dr. Serhat Ünal, “Rakamlarda bir kıpırdanma var ama asla istenen yerlerde değil. Size oranı şöyle söyleyeyim; ABD’de tüm popülasyonun aşılanma oranı yüzde 42, 65 yaş üzerinde yüzde 63-64. Bizim tüm popülasyon diye baktığımızda, hiçbir araştırma yapmadan bir yıl içerisinde Türkiye’ye gelen grip aşısı sayısının tamamının yapıldığını farz edip, toplumda indikasyonu olanlara böldüğümüzde ki 2,5 milyon doz civarında maksimum aşı geliyor.
Grip aşısı diyabetlilerde hastaneye yatışları %52, ölümleri %70 azaltıyor!
En az 34-35 milyon aşı yapmamız gereken erişkin var, maalesef yüzde 4-5’ten yukarısına henüz çıkamıyoruz. Zatürree aşısı da Sağlık Bakanlığı’nın yeni önerilerinden sonraki rakamları henüz bilmiyorum, arttığını sanıyorum ama ondan önceki oranımız yüzde 1; ülkemizdeki erişkinlerde zatürree aşısı yapılma oranı. Halbuki 34-35 milyon zatürree aşısı yapılması gereken insan var Türkiye’de” diye konuştu.
Prof. Dr. Serhat Ünal, aşılama konusunda hekimlerin tavrının çok önemli olduğunu belirterek, çocuk aşılamanın bütün hekimlerce, bütün yönleriyle bilindiğini ancak erişkin aşılamanın göreli olarak 15-20 yıllık bir konu olduğunu hatırlattı.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?