Prof. Dr. Pelin Kartal: Evde yapılan kozmetik uygulamalar sağlığı tehdit ediyor

Yazan Hatice Pala Kaya
7 Şubat 2022   |    10 Şubat 2022    |   Kategori: Cilt Sağlığı, Estetik, Güncel / Literatür Print

Hekimler tarafından yapılması gereken kozmetik uygulamaları evde denenmemesi gerektiği uyarısı yapan Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Pelin Kartal, salgın döneminde evde kozmetik uygulamaların yaygınlaştığını ancak hekim kontrolü olmadan alınan ürünler ile kişilerin kendi kendilerine bu tür uygulamalar yapmasının ciddi sağlık riski oluşturduğunu söyledi. Prof. Dr. Pelin Kartal, düzenlediği basın toplantısında, bireylerin evde kozmetik uygulama eğiliminin sürdüğünü belirterek, bu kez ucuz ve sağlık onayı olmayan ürünlerin ön plana çıktığını, çok sayıda sağlıksız ürüne e-ticaret kanallarından kolayca erişilebilmesi nedeniyle riskin büyüdüğünü vurguladı.

Evde yapılan yanlış uygulamaların kalıcı sorunlara yol açma riskine de işaret eden Prof. Dr. Kartal, sağlıksız ürün satışı konusunda yetkili bakanlıkların harekete geçmesi gerektiğini kaydetti.

“İnternetten giyim alışverişi yapar gibi dolgu, kimyasal peeling, cilt beyazlatan ürünler, siğil ilaçları satın alınıyor ve evlerde uygulanıyor” diyen Prof. Dr. Kartal, hem ürün, hem de uygulama açısından bireyleri uyararak olası tehlikeleri şöyle sıraladı: “Dolgu uygulamalarında komplikasyon riskinin en aza indirilmesi için dolgu maddelerini yakından tanımak, klinik deneyim sahibi olmak ve dolguların uygulanma sınırlarını bilmek son derece önemliyken, amatörce yapılan uygulamalar sağlık sorunlarına neden oluyor.

Prof. Dr. Meltem Yalınay: Türkiye’deki probiyotikler mutlaka akredite edilmeli

Kimyasal peeling yaparak yüzünde yanıklar oluşan ve kliniklere, hastanelere başvuran çok sayıda hastamız var. İnternette çok ucuza satılan ancak içinde zararlı pek çok madde barındıran cilt beyazlatma ürünleri de son derece tehlikeli bir boyuta ulaşmış durumda. Başta cilt tonunu açan bu ürünler bir süre sonra cildin daha da kararmasına neden oluyor. Ancak bundan da öte içlerinde barındırdıkları steroidler, civa, hidrokinon maddeleri vitiligoya, kansere ve böbrek, karaciğer fonksiyonlarında zehirlenmeye neden olabiliyor.”

Konusunda yetkin olmayan kişilerin tavsiyeleri dikkate alınmamalı

Türk Dermatoloji Derneği olarak dermatolog gözetiminde ve eczanelerde satışı olan ürünlerin kullanılmasını önerdiklerinin altını çizen Prof. Dr. Pelin Kartal, kullanılacak ürünler ve uygulamalar konusunda yetkin olmayan kişilerin tavsiyelerinin dikkate alınmaması konusunda uyarıda bulundu.

Prof. Dr. Kartal, “Televizyonlarda güzellik uzmanı sıfatıyla önerilerde bulunan kişileri dinleyerek bitkisel yağ karışımı yaparak yüzüne uygulayan ve zarar gören hastalarımız var. Alerjik reaksiyondan güneş yanığına bir çok komplikasyon görülüyor. Uzmanlığı olmayan kişilerin konuşmalarını veya yazılarını okuyarak bu tip işlemler yapılmasını doğru bulmuyor ve önermiyoruz. Siğil ilaçları ile yapılan uygulamalarda da kimyasal yanık, hipertrofik skar yani kalıcı iz bırakma riski vardır” diye konuştu.

Bazı bitkisel ürünler ciddi yan etkilere neden olabilir

“Bitkisel uygulama” denilince insanların zararsız oldukları algısına kapıldıklarını anlatan Prof. Dr. Pelin Kartal, ilaç ya da kozmetik ürünlere dönüşen bitkilerin uzun araştırmalara konu edildiğini, toksikolojik araştırmalar yapıldığını, kötü maddelerden arındırıldıktan sonra ürün haline geldiğinin altını çizerek, “Bu ürünler, test ediliyor, uzun araştırmalardan, faz deneylerinden sonra piyasaya sürülüyor.

Prof. Dr. Akın Yücel: Uzman olmayanların yaptığı botoks ve dolgu risk taşır

Örnek vermek gerekirse; bitki yağlarını ele alalım. Bazı bitki yağlarını sürüp güneşe çıkarsanız, fototoksik dediğimiz ışıkla reaksiyona girebiliyor, yanık oluşturabiliyor. Pigmentasyon yani renklenme, deride koyulaşma yapabiliyor. Birçok yan etki oluşturabiliyor. Bitkiden elde edilmiş yağ deyince güvenli sanarak yüze, ele sürülen ve birçok yan etkiye maruz kalan hasta da gördük. O basit, çok masum sandığınız yağlar bile sorun yaşatabiliyor. Bize hep bu kişiler, hastanelere tedavi amaçlı başvuruyorlar” dedi.

Evde kozmetik uygulama yapmak, ekmek yapmaya benzemez

Bireylerin hangi tür kozmetik ürüne ihtiyacı olduğunun belirlenmesinin uzman kişilerce yapılabildiğini, yanlış ürün kullanımının sağlık sorunlarına yol açtığını anlatan Prof. Dr. Kartal, yanlış ürün kullanımına bağlı olarak alerjik reaksiyon, akne, egzama, renk değişikliği, doku kaybı, yanık gibi ciddi yan etkilere rastlandığını vurguladı.

Prof. Dr. Kartal “Türk Dermatoloji Derneği olarak uyarıyoruz, dermatologlar ve uzman hekimler tarafından yapılması gereken kozmetik uygulamaları amatörce evlerinizde denemeyin. Cildiniz değerlidir ve uzman hekimlere emanet edilmelidir. Evde kozmetik uygulama yapmak ekmek yapmaya benzemez, cildinizde geri dönüşü olmayan tahribat yaratabilir” ifadelerini kullandı.

Botoks nedir? Neden ve nasıl yapılır? Botox tehlikeli midir?

İnternetten ürün satışları konusunda ilgili bakanlıkların harekete geçmesi gerekli

Hekimler olarak sağlıksız ürünlerin satışının yapılmaması ve bireylerin bunları almaması gerektiği yönünde uyarılarını yaptıklarını belirten Prof. Dr. Kartal, bunların satışının engellenmesinin ise bakanlıklarca yapılabildiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Pelin Kartal, “Dolguları sıradan insanların yapmasını bırakın, bu uygulamayı yapma yetkisi olan dermatolog, plastik cerrah gibi uzman hekimlerin yapmasını isterken, kişiler evde yapmaya kalkabiliyorlar. Hastanelerde de komplikasyonları çok sık gördüğümüz için bu konuda uyarılması gereken kesimi biz uyarıyoruz. Yaptırımları elbette biz değil, ilgili bakanlığın yapmasını bekliyoruz” dedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla