Hava kirliliği beyin sağlığını tehdit ediyor ve inmeye neden oluyor!

Yazan Hatice Pala Kaya
Kategori: Sağlık Gündemi, Üye Yazıları Print

Son dönemde yapılan araştırmalar ile hava kirliliğinin insan sağlığına etkileri konusunda yeni bulgular elde edildiğini söyleyen Türk Nöroloji Derneği Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji AD Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, şu bilgileri verdi: “Son zamanlarda yapılan araştırmalarda hava kirliliğinin inmeye yol açtığı açık bir şekilde kanıtlanmıştır. ‘Küresel Hastalık Yükü’ hesaplanması için 1990-2013 yılları arası 188 ülkede yapılan çalışmalarda hava kirliliğinin yüzde 30’a kadar inmeye sebep olabildiği sonucu ortaya çıkmıştır. Hava kirliğinin zararlı etkileri en çok gelişmekte olan ülkeler ve daha önce inme geçmişi veya damar hastalıkları olan kişilerde daha fazla görülmektedir. Bilindiği gibi inme dünyada en yaygın olarak ölüm ve fonksiyon kaybına neden olan hastalık gruplarından birini oluşturur.”

Dünya Nöroloji Federasyonu (WFN) tarafından, her yıl 22 Temmuz’da kutlanan “Dünya Beyin Günü”nün 2018 yılı temasının “Beyin Sağlığı İçin Temiz Hava” olarak belirlendiğini vurgulayan Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, kamuoyunda bu konuda farkındalık oluşturmanın önemli bir unsur olduğunu açıkladı. 

Yılda 9 milyon ölüm hava kirliliğiyle bağlantılı

Hava kirliliğinin sağlık üzerindeki etkilerinin uluslararası arenada daha fazla ilgi çekmeye başlayan bir konu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, mortalite ve morbidite verilerinin daha fazla incelenmeye başlandığını anlattı. “Hava kirliliğine bağlı ölümlerin yılda yaklaşık 9 milyona ulaştığı bildirilmektedir” diyen Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, şunları kaydetti:

Prof. Dr. Öztürk: İnmede trombolitik tedavide onam formu kaldırılmalı

“Hava kirliliğinin inme ve beyin üzerindeki etkileri önemsenmesi gereken ve acil bir konudur. Konunun önemi nedeniyle, Dünya Nöroloji Federasyonu (WFN) tarafından, her yıl 22 Temmuz’da kutlanan ‘Dünya Beyin Günü’ konusu, toplumsal farkındalık oluşturmak üzere bu yıl ‘Beyin Sağlığı İçin Temiz Hava’ olarak belirlenmiştir, bu konuda bütün dünyada yapılacak bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları desteklenmektedir
Hava kirliliği bütün dünya nüfusunu etkileyen bir olaydır. Zararlı bio-aerosoller tarafından kontaminasyon (polen, mikrop ve toksinler) ve kimyasal bileşikler (insan yapımı veya doğal kaynaklı), işyerlerinde uzun süreli, havadaki belirli kimyasallara maruz kalmak, birçok nörolojik hastalığının oluşmasına neden olmaktadır.”

Çalışma ve yaşam alanlarının havası da önemli

Dış ortam hava kirliliği yanında, bireylerin çalışma ve konut alanlarındaki hava kirliliğinin de önemle dikkat edilmesi gereken bir nokta olduğunun altını çizen Prof. Dr. Öztürk, kemoterapi ve metabolitlere maruz kalan hastane personelinin, çalışma ortamındaki hava kirliliğine iyi bir örnek olduğunu anlattı.

Prof. Dr. Öztürk: Türkiye genelinde çok sayıda yeni inme merkezleri kurulacak

Hava ve çevre kirliliğinin sağlıklı yaşama etkileri konusunda farkındalığı önemsediklerini belirten Prof. Dr. Şerfnur Öztürk, “Hava ve çevre kirliliği, bazı serebrovasküler ve nörodejeneratif hastalıklar için potansiyel olarak değiştirilebilir bir risk faktörüdür. Hava kirliliği kesinlikle sadece bireysel korunma düzeyinde kalacak bir durum değildir, aynı zamanda toplumsal düzeyde dikkate alınmalıdır. Dünya genelindeki bu geniş çaplı halk sağlığı problemi, yalnızca akciğerleri değil, aynı zamanda beyin sağlığını korumak için hava kirliliğini azaltabilen, etkin çevre sağlığı politikaları gerektirmektedir” bilgisini verdi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla