Prof. Dr. Ömer Özkan: Çift kol nakli bizim önümüzü açtı

16 Ocak 2014  |   Kategori: Medyada Sağlık Haberleri Print

omer-ozkan-nakilSon yıllarda yaptığı çift kol, yüz ve rahim nakliyle Türkiye’nin adını dünyaya duyuran Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, nakillerin son durumu hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Ömer Özkan, AÜ Hastanesi’nde yaptıkları 5 yüz naklinden Uğur Acar ve Turan Çolak’ın tedavilerinde sona geldiklerini söyledi.

6’ncı yüz nakli Recep Sert’e gelecek hafta çene ameliyatı yapacaklarını belirten Prof. Dr. Özkan, “O da artık rahat nefes alabilecek, yemek yiyebilecek. Salih Üslün’e operasyon planlamıyoruz. İki hafta içinde taburcu etmeyi planlıyoruz. Son nakil Recep Kaya’da ise her şey yolunda gidiyor. Durumu gayet iyi. Ay başından itibaren yüzünü gösterebiliriz“ dedi.

“YÜZ NAKLİNE 2 KADIN, 3 ERKEK HEMEN HAZIR”
Yüz naklinde başvuru sayısının çok fazla olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ömer Özkan, “Ama biz 4 veya 5’ten fazla hazır hasta tutmuyoruz. Bunlar konsantrasyon işi, aklınızda hemen bulunması gerekir. Karaciğer, böbrek hastası gibi rutinleri olan hastalar değil. Bunların çok iyi elenmesi gerekiyor. Şu anda çok iyi hazırlanmış 5 hasta var elimizde. Bir hastaya yüz nakli yapılınCa hemen yerine birisi eklenir. Şu an listemizde 2 kadın, 3 erkek hastamız var” diye konuştu.

Prof. Dr Ömer Özkan, yaptığı nakillerin hepsinin erkek olmasıyla ilgili, “Hepsinin erkek olmasına şans diyemeyiz. Bakarsınız 5 tane üst üste kadın donör çıkar. Sonuçta donör ne çıkarsa ona göre en uygun hastayı bulup nakil yapmak zorundasınız” dedi.

“YANAN YÜZ İLE PARÇALANAN YÜZ FARKI”
nakil-omer-ozkanNakil yaparken yanık yüz ile parçalanmış yüz arasında bazı farklar olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ömer Özkan, şunları söyledi: “Yanan yüzde tüm yüz etkileniyor ama kemik yapısı çok fazla etkilenmiyor. Burun hariç. Çeneler genelde sağlam oluyor. Kaza ile olan yaralanmalarda çene ve nefes almada problem oluyor. Onların ameliyatı biraz daha komplike oluyor. Onlarda alt çene üst çene dişler, damakla beraber dilin de bir kısmının nakil edilmesi gerekiyor. O ameliyatı biraz daha büyütüyor. Ağzı kapama, yemek yeme, nefes alma bunlarla ilgili işlemler yapmak gerekiyor. Kadın ve erkek yüz nakli arasında hiçbir fark yok.”

“KOL NAKLİNDE 43 HAZIR HASTA VAR”
Kol nakli ile açıklamada bulunan Prof. Dr. Ömer Özkan, “Çift kol nakli bekleyen 43 tane hazır hastamız var. Bunun için hastanın kendi bölgesinden çıkması gerekiyor. Bu bölgeden donör çıkması gerekiyor. Yüz için gidebiliyoruz ama çift kol donörü için İstanbul ya da Ankara’ya gidemiyoruz. Geçen böyle bir donör çıkmıştı ama onun yüzünü kullandık. İkinci hastaya nakil yapamadığımız için mevzuatta gereğidir. Bu bizim aldığımız kararlardır. Daha uygun ve prensipli yapılması gerekiyor. Donör çıkması halinde çift kol nakli yapabiliriz. Sadece donörün kendi bölgemizden çıkması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“HER DEFASINDA ŞANSIMIZ YÜZDE 30-40”
kap-cerrahisiRahim nakli yapılan Derya Sert’in son durumu hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ömer Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Rahim nakli yapılan hastada bebeğin kalp atışını duymak bizim için önemliydi. Embriyo naklinde acele etmek istemiyoruz. Hasta hazır. İsveç’te canlıdan rahim nakli yapıldı. Karşılıklı bilgi alışverişi yapıyoruz. Onlar canlıdan yaptılar ve şansları çok daha fazla. Bu olayda anne adayının sağlıklı olarak bebeğini kucağına alması gerekiyor. Dünyada kadavradan ilk defa yapılan rahim naklinde anne adayından kalp atışlarını duyduk. Her embriyo naklinde, her defasında şans yüzde 30-40. Bizim hastamız çok özel. Bu bir tüp bebek tedavi uygulamasıdır. Gebelik nasıl sağlıklı devam ettirilebilir, rahim ve yumurtanın uyumu nedir, bilimsel olarak birçok basamak var. O kadar da iş değil. Bu işlemler biraz zaman alacak. Embriyo naklinde hasta üzerinde olmasa da laboratuvar ortamında denemelerimiz oldu. Embriyolarımız hazır.”

“DÜNYADA 4 TAM YÜZ NAKLİ YAPAN MERKEZ YOK”
Dünyada en çok çeşitli nakil yapan merkez olduklarının altını çizen Prof. Dr. Ömer Özkan, “Bu kadar çok çeşitli eksremite, rahim, yüz, karaciğer, böbrek, pankreas, kalp olmak üzere bu kadar çeşitli nakil yapan tek merkez yok. Asla yok. Tam yüz nakli yapan başka merkez de yok zaten. 4 tane tam yüz nakli yapan merkez yok. Dünyada toplasanız zaten tam yüz nakli 5 tane yok. Dünyada çift çene nakli 3 tane, bizde iki tane var. Bu konularda dünyayla önde gidiyoruz ama bunla çok önemli bilimsel çalışmalarımız var. Bizde dünyada çalışan en iyi 4 merkezden birisiyiz” ifadelerini kullandı.

“YURT DIŞINDAN GERİDE KALDIĞIMIZ YER YOK”
Nakillerin ardından kendisine çeşitli merkezlerden teklifler geldiğini dile getiren Prof. Dr. Ömer Özkan, “Teklifler tabii ki geliyor. Sonuçta Türkiye’de yapamadığımız bir şey var mı? Geride kaldığımız bir şey var mı? Sonuçta sizin için bir cazibesi yok. İşler eskisi gibi değil. Burada bir şeyler yapamazsınız, ‘Dışarıda yapayım’ dersiniz. Sonuçta gerekli nakilleri yapıyoruz. İmkanlarımız da var. Sağlık Bakanlığının desteği olmasa bu ameliyatların olma şansı yok. Destek aldığınız sürece motive olup bu operasyonları yapıyorsunuz” dedi.

“MANEVİ OLARAK KAZANCIM ÇOK BÜYÜK”
Nakillerin ardından sokakta daha fazla tanınmaya başladığını ifade eden Prof. Dr. Özkan, “Artık tanınıyorsunuz. İlk başka farklı geliyor. Destek anlamında çok gurur verici. Onur duyuyorum. Bu da sizin tek kazancınız. Herhangi bir maddi beklenti olmadan yapılan ameliyatlar ama manevi olarak kazancı ölçülemeyecek boyutta büyük. ‘Yüz nakilci hoca’ diyorlar. İnsanların ilgisini çeken işler yapmışız” diye konuştu.

“AVRUPA VE RUSYA’DAN BAŞVURULAR VAR”
Dünyadan ve Türkiye’den estetik için başvuranlar olduğunu belirten Prof. Dr. Ömer Özkan, “Türkiye’den de estetik için başvuran ünlüler var ama Türkiye’den çok var. Dışarıdan gelen çok önemli hastalar var. Bu ameliyatlar sadece prestijdir. Bu tür nakiller yapılıyorsa yüz germe, katarakt çok rahat yapılır. Avrupa’dan Rusya’dan çok önemli hastalarımız var” dedi.

“HEYECAN AZALDI AMA HER NAKİLDE PAY BİÇİYORUM”
İlk yüz naklinin heyecanın azaldığını kaydeden Prof. Dr. Ömer Özkan, “İlk yüz naklinin heyecanı hiçbir zaman kalmaz. Artık bir şeyleri yaptınız. Ondan sonra 7’nci, 8’inci, 15’inci, 20’nci yüz nakli olacak. İnşallah çok başarılı bir şekilde devam ederiz ama her yapılan nakilde yine de kendinize bir pay biçersiniz. Bu önemli bir şeydir. Artık daha iyilerini yapmaya çalışacağız. Rahim nakline bebek sahibi olmasını isteyeceksiniz. Kök hücreler var, onları nasıl işleyebiliriz, bunu araştıracaksınız. Onları kliniğinize getirmeye çalışacaksınız. Hep daha iyilerini yapmak için çalışacaksınız. Kendi açından 3-4 sene için oldukça önemli işler yaptığımızı düşünüyorum. Yüz naklinin bu ülkede yapılması gerekiyordu ve yapıldı. Geride kalmamak gerekiyordu” dedi.

“ÇİFT KOL NAKLİ ÖNÜMÜZÜ AÇTI”
Plastik cerrah için en üst düzeydeki ameliyatları yaptığını kaydeden Prof Dr. Ömer Özkan, “Bu nakilleri yapmanız gerekiyordu ama ses getirecek ameliyat benim için rahim naklidir. Dünyada en uzun yaşayan ilk yapılan tek rahim. Orada da hedefimize vardık. Hasta açısından bakarsanız sağlıklı bir çocuk sahibi olması lazım. O da olursa süreci tamamlamış olacağız. Benim için her hasta değerli ama en önemlisi kol nakliydi. Oradan başladık. Cihan Topal’da başarılı olmamız bizim önümüzü açtı” şeklinde konuştu.Kaynak:Sabah

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla