Tüp bebek tedavisi ile ilgili merak edilen soruları yanıtlayan Kadın Doğum Hastalıkları ve Tüp Bebek Tedavisi Uzmanı Prof. Dr. Mehtap POLAT yaptığı açıklamada; doğru şekilde uygulandığında tüp bebek tedavisinin gebelik için çok etkili bir çözüm olabileceğini belirtti. Prof. Dr. Mehtap POLAT‘ın okurlarımız için hazırladığı yazı şöyle:
Anne-baba olmak iç güdüsel bir istektir. Tüp bebek tedavisi yardımla üreme teknikleri arasında gebelik şansı en yüksek olan tedavidir. Kendiliğinden deneme ile gebelik elde edememiş, kadına ve ya erkeğe ait bazı faktörler nedeniyle kendiliğinden gebelik şansı bulunmayan ya da tüp bebek öncesi tedavi seçenekleri ile gebelik sağlanamamış çiftlerde tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olunması mümkündür.
Tüp bebek tedavisi ilk olarak 1976 yılında İngiltere’de Bob Edwards ve ekibi tarafından yapılmış ve gebelik elde edildiği raporlanmıştır. Ardından ilk canlı doğuma yine aynı ekip tarafından 1978 yılında ulaşılmıştır. O tarihten günümüze kadar da tüp bebek tedavisi ile tüm dünyada milyonlarca gebelik elde edilmiştir.
Tüp bebek tedavisi kadından alınan yumurta hücresi ile erkeğin üreme hücresi olan spermin birleştirilmesi sonrasında elde edilen embriyonun rahim içine nakledilmesi ile yapılan bir tedavidir. Taze transfer yapılan olgularda tüp bebek tedavisi anne adayının adetinden itibaren yaklaşık olarak 2.5 haftada tamamlanmaktadır. Ayaktan yapılan bir tedavi olduğu için tedavi süresince çalışmaya devam edilebilir. Günlük hayata devam edilebilir.
Tüp bebek gerektiren tıbbi durumları özetleyecek olursak, kadında polikistik over sendromu gibi bir yumurtlama problemi olması durumunda, yumurta rezervinde azalma, tüpleri ilgilendiren sorun varlığında, tüpleri bağlı olan kadınlarda, çikolata kisti varlığında, erkekte sperm sayı ve hareketlilik problemi varlığında ve ya cinsel işlev bozukluğu olması durumunda yapılabilir. Ayrıca ailede bilinen bir genetik hastalık varlığında, eşlerden birinde kromozomal bir sorun olması durumunda ya da ileri kadın yaşı varlığında da sağlıklı embriyoyu tespit edebilmek amacı ile tüp bebek tedavisine ilaveten genetik tanı ve tarama (PGT) da yapılabilir.
Tüp bebek tedavisinde ilk basamak anne adayında yumurtalıkların uyarılması için ilaç kullanılması ve belli aralıklarla gelişen yumurta keselerinin takip edilmesidir. Geliştirilen yumurta keseleri yaklaşık olarak 17-18 mm’ye ulaştığında yapılan çatlatıcı iğne yardımı ile yumurtaların olgunlaşması sağlanır ve ardından hafif anestezi altında yumurtalar toplanır. Aynı gün eşin spermleri ile her bir olgun yumurta mikroenjeksiyon yöntemi ile birleştirilir ve sonrasında döllenmiş olan yumurtalar takibe alınır. Gelişen embriyolardan en kaliteli olanlar transfer ve dondurma için seçilir.
İlaveten tüp bebek tedavisi sonucunda elde edilen embriyolar gelecekte ihtiyaç halinde kullanılabilmesi için dondurularak saklanabilmektedir. Embriyo dondurmanın birkaç avantajı bulunmaktadır. Öncelikle tekrar tüp bebek sürecindeki yumurta büyütme, toplama gibi işlemlerden geçmeden basit bir rahim içi hazırlığı sonrasında donmuş olan embriyo çözülerek transfer edilebilmekte ve en az taze uygulamaya yakın oranda gebelik elde edilebilmektedir. İlaveten anne adayının yaşı ilerlemiş olsa bile, embriyonun dondurulduğu yaşın gebelik ve doğum oranları ile gebelik elde edilebilmektedir.
Kadın Doğum Hastalıkları ve Tüp Bebek Tedavisi Uzmanı Prof. Dr. Mehtap POLAT
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?