Prof. Dr. Topçuoğlu: Covid-19 inme geçirmiş hastalarda daha  ölümcül seyrediyor

Yazan Hatice Pala Kaya
3 Aralık 2021   |    13 Aralık 2021    |   Kategori: Güncel / Literatür, Sağlık Gündemi Print

Covid-19’un inme geçirmiş bir hastalarda daha ölümcül olabildiğini söyleyen Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu, pandemi döneminde inme sıklığında herhangi bir azalma olmadığını belirtti. Pandemide hastaların ‘kendi kendine geçer’ diye beklediklerini dile getiren Prof. Dr. Topçuoğlu, “Tedavi zamana bağlıdır. Birçok hasta 112’yi geç arayınca, tedavi dönemini kaçırıyor. Pandemide inme tedavisi değişmedi, belki öldürücülüğü artmış olabilir ama azalmadığı kesin. Covid-19 inme geçirmiş hastayı daha kolay öldürür. Covid-19’un inmeyi tetikleme riski bulunuyor” dedi.

Ana teması “Uyku Tıbbı” olan 57. Ulusal Nöroloji Kongresi, Antalya’da gerçekleşti. İnme, multipl skleroz, parkinson hastalığı, alzheimer hastalığı gibi tüm nörolojik hastalıklarda güncel gelişmelerin yer aldığı kongrede, uyku bozukluklarına dikkat çekmek üzere ana tema olarak belirlenen “Uyku Tıbbı”; uykunun nörofizyolojisi ve nörolojik hastalıklar ile ilişkileri kapsamında ele alındı. Kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısına Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. M. Akif Topçuoğlu, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Murat Terzi, Genel Sekreter Prof. Dr. Demet Özbabalık, Sayman Prof. Dr. İbrahim Öztura, Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Nerses Bebek, Prof. Dr. Kayıhan Uluç, Uzm. Dr. A. Onur Keskin ve Doç. Dr. Gülçin Benbir Şenel katıldı.

İnmeye müdahalede 4 buçuk ila 8 saat arası çok önemli

Düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu, pandemi döneminde inme hastalarının Covid kaparım korkusuyla hastaneye gitmekte tereddüt ettiklerini hatırlatarak, tedavide zamanın çok kritik olduğunu, inme belirtileri varsa, hemen 112’nin aranması gerektiğini, genellikle ilk 4,5 ila 8 saat arasında hastaneye gidilirse, çok daha iyi sonuç alındığını kaydetti.

“Yüzde kayma, kolda güçsüzlük, konuşma bozukluğu varsa, inme geçiriyor olabilirsiniz” uyarısında bulunan Prof. Dr. Topçuoğlu, “İnme belirtisi olduğunu düşünen hemen 112’yi aramalıdır. 112 en uygun hastaneye ve zamanında hastayı uygun şartlarda getirir. Pandemi döneminde inme sıklığında herhangi bir azalma olmadı, tedavisi de değişmedi. O nedenle hastaların hastane korkusunu yenerek, bu bulgular olduğu zaman hastanelere gelmesinin önemini vurgulamak istiyorum” dedi.

İnme geçirildikten sonra tedavisinin mümkün olduğunun altını çizen Prof. Dr. Topçuoğlu, akut inme sürecinde neler yapılması gerektiği ve Türkiye’de bölgesel bağlamda oluşturulması düşünülen, oluşturulmakta olan veya işleyen sistemi vatandaşın bilmediğini kaydetti. Bunun eğitiminin verilmesi ve duyurulması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Topçuoğlu, “İnme merkezleri ile ilgili tebliğ 2019 yılında yayınlandı, bu yıl Mart ayında yürürlüğe girdi. Ülkemizin önemli bir sathını, kapsama alanını alan bir hasta, sevk ve idare sistemi vardır. Buna göre inme belirtileri varsa, 112’yi arayarak tedavisi olan bu hastalık için hastaneye gidilmesi gerekir. Genellikle ilk 4,5 ila 8 saat arasında hastaneye gidilirse, çok daha iyi sonuç alınmaktadır ” diye konuştu.

Covid-19 inmeyi tetikliyor

Covid-19’un inmeyi tetiklediğine, inme varsa Covid’in ağır seyretmesine yol açabileceğine vurgu yapan Prof. Dr. Topçuoğlu, şunları söyledi: “Covid-19 inmeyi geçirmiş hastayı daha kolay öldürür. SARS-CoV-2 virüsü beyne giremiyor ya da ancak çok çok özel şartlarda girebiliyor ama mevsimsel gribe göre çok daha fazla oranda inmeyi tetikliyor. Covid beyni seviyor ama ulaşamıyor, aralarındaki ilişkiyi biraz platonik olarak yorumlamak isterim. Beyne giriyor derken beynin içinde damarlar var, beynin kendisinin içine girip orada bulunmuyor. Nöronların içinde virüs görmüyoruz. Kan damarlarında olabilir. Seviyor ama ulaşamıyor. Ağır bir hastalık ama beyne bağlanabileceği bir anahtar yok.”

Yoğun bakıma girmişseniz, IQ’nuzun bir kısmını orada bırakırsınız

Pandemide ellerinde çok geniş bir otopsi vakası serisi olduğunu belirten Prof. Dr. Topçuoğlu, virüsün beynin içerisine girdiğine dair bir emare bulunmadığını kaydetti. Topçuoğlu şöyle konuştu: “Ağır hastalıkların yarattığı bir risk var. Yani yoğun bakıma girerseniz, IQ’unuzun zaten bir kısmını orada bırakırsınız. Ağır Covid enfeksiyonu gibi bir nedenle ciddi bir yaşam desteğine maruz kalmışsanız o zaman gerçekten ciddi bir kognitif bozukluk olabilir ama bizim uzun dönem etkileri konusunda bir bilgimiz yok. Çünkü uzun dönem olmadı. Dolayısıyla bunların daha sonra yapabilecekleri, Alzheimer, Parkinson vs. hastalıklar için bizim rezervlerimizi azaltabilecek daha kompleks mekanizmalara etkisini ileride görebiliriz. Onun için biraz zamana ihtiyacımız var.”

En iyi inme, olmamış inmedir!

Türkiye’de inme prevalansının yaklaşık %1 civarında olduğunu ve inmenin trajik sonuçları olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Topçuoğlu, “En iyi inme olmamış inmedir. İnme trajiktir. Yürümek, konuşmak, yemek içmek harikadır, bunları kaybedersiniz inme ile. Önlemek için tek yol rakamlarını bilmekle başlar. Hangi rakamlarmış bunlar? Boy, kilo ve yaşını bilmek yeterli değil inmeden korunmak için. Tansiyonunu da bileceksin, kan şekerini bileceksin, kolesterolünü bileceksin, Bel çevreni, günde kaç adım yürüdüğünü bileceksin. Hiç sigara içmeyeceksin ve hiç alkol kullanmayacaksın. Kalp atımının düzenli olup olmadığını da bileceksin. İlaçlarını düzenli kullanacak ve doktor kontrolüne zamanında gideceksin” uyarısında bulundu.

Pandemiden çıkamamamızın nedeni aşı olmayanlar

Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu, pandeminin aşı olmayanlar yüzünden bitmediği görüşünü de paylaşarak, “Covid pandemisinin bitmek tükenmek bilmeyen 4. dalgasının içerisindeyiz şu anda. Bir azalma olmadığı gibi, bir yükselme de olmuyor, belirli bir hızda devam ediyoruz. Pandemiden çıkamamamızın nedeni aşı olmayanlardır. Lütfen aşınızı olun, maskenizi takın” diye konuştu.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla