Prof. Dr. Gökçe Kutsal: Kalça kırıkları yaşlıların ölüm riskini artırıyor

Yazan Hatice Pala Kaya
8 Mayıs 2020   |    10 Mayıs 2020    |   Kategori: Güncel / Literatür, Sağlık Gündemi Print

İleri yaştaki kişilerde kalça kırığının hayatı tehdit edebileceğini söyleyen Türkiye Osteoporoz Derneği Başkanı Prof. Dr. Yeşim Gökçe Kutsal, dünyada her yıl osteoporoz nedeniyle 1.5 milyon kalça kırığı oluştuğunu ve bu rakamlarda yaşlanan nüfus nedeniyle artış beklendiğini bildirdi. Kalça kırıklarının yaşamı tehdit edecek kadar ciddi sonuçları olabileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Kutsal, meydana gelen kalça kırığından sonraki bir yıl içinde ölüm oranının %24 olduğunu kaydetti.

Osteoporoz yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor

Yaşla birlikte görülme sıklığı artan ve en sık görülen metabolik kemik hastalığı olan osteoporoz hakkında yazılı bir açıklama yapan Prof. Dr. Gökçe Kutsal, 50 yaşını aşan her 3 kadından 1’inin osteoporoz ile karşı karşıya olduğunu, 200 milyon kadınının da bu hastalıktan etkilendiğini belirtti.

“Osteoporoz, kemik kütlesinde azalma ve kemik dokusunun mikromimari yapısında bozulmaya bağlı olarak kemik kırılganlığında artış olarak tanımlanır” bilgisini veren Prof. Dr. Gökçe Kutsal, bu hastalığın ağrı ve vücutta şekil bozukluğuna, kalıcı sakatlıklara neden olduğu için bireylerin yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini vurguladı.

Yaşlanan nüfus nedeniyle osteoporoza bağlı gelişen kırıklar hızla artıyor

Yaş ilerledikçe osteoporozdan etkilenme oranının da arttığını dile getiren Prof. Dr. Gökçe Kutsal, “60-70 yaşlarındaki kadınların üçte biri, 80 yaşlarındaki kadınların üçte ikisi bu hastalıktan etkilenmekte, 50 yaşın üzerindeki kadınların yaklaşık %30’unda en az bir omurga kırığı bulunmaktadır. Dünyada her yıl 1.5 milyon kalça kırığı oluşmakta ve bu rakamların yaşlanan popülasyon nedeniyle artması beklenmektedir” dedi.

Kalça kırıkları yaşamsal sonuçlar doğurabilir

Çoğunlukla kemik erimesine bağlı yaşanan düşmelerde kalça kırığı meydana geldiğine değinen Prof. Dr. Yeşim Gökçe Kutsal, kalça kırığı sonrası görülen ölüm ve sakatlık oranları hakkında şunları söyledi: “Kalça kırığından sonraki bir yıl içinde; ölüm %24, kalıcı sakatlık %30, bağımsız yürüyememek %40, bir günlük yaşam aktivitesini bağımsız yapamamak %80’lere varan oranlarda görülmektedir.

Bilinmelidir ki; osteoporotik omurga kırığı oluşan kadınların %20’sinde izleyen ilk yılda tekrar omurga kırığı gelişmektedir. En önemli kırıklar kalça kırıklarıdır ve yaşamsal sonuçlar doğurabilir. Yaşam kalitesini sırası ile en az el bilek kırıkları, orta düzeyde omurga kırıkları, en fazla kalça kırıkları bozmaktadır.”

Omurga kırıkları göğüs kafesi içindeki organların işlevini de etkiliyor

Osteoporotik omurga kırıklarının ağrılı bir durum olduğunu belirten Prof. Dr. Kutsal, “Yaşam kalitesini, göğüs kafesi içindeki organların işlevlerini etkileyen, kişinin postürünü bozan ağrılı bir durumdur. Omurgadaki kırık sayısı arttıkça hastaların yaşam kaliteleri de olumsuz etkilenmekte, sırt omurlarından daha çok bel bölgesindeki omurların kırıkları yaşam kalitesini daha fazla etkilemektedir” dedi.

Prof. Dr. Gökçe Kutsal, kırık olmasa da osteoporoza bağlı olarak bireylerin yaşam kalitesinde düşüş olduğunu, ileri yaşlardaki kadınların özellikle eğitim düzeyi düşük olanların yaşam kalitesinde belirgin düzeyde düşüşünün görüldüğünü anlattı.

Osteoporoz (kemik erimesi) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Osteoporozdan korunma

Osteoporozun kronik bir hastalık olduğunu ve kırık oluncaya kadar belirti vermeyebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Kutsal, bireylerin bazı önlemler alarak korunmasının mümkün olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Kutsal şu önerilerde bulundu: “Sigara ve alkol kullanımına son verilmelidir. 800-1000 mg/gün süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı salata/ sebze tüketilerek kalsiyum alınması (diyetle alım yetersiz ise; 500 mg/gün destek alınabilir), yeterli D vitamini (800 IU / gün), ve protein (0.8-1 gr / kg / gün) alınması önerilir.

Evde olmak fizik kondisyon açısından olumsuz etkiler doğurabilir. Bu bağlamda daha önce sizlere doktor önerileri ile verilmiş olan ev egzersizlerini ihmal etmemeniz ve osteoporozunuz var ise size reçete edilen ilaçlarınızı kullanmaya özen göstererek, kontrollerinizi de ihmal etmemeniz önerilir.”

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla