Prof. Dr. Ceyhan: Aşılanmamış çocuk sayısı %5’e çıkarsa, ciddi salgınlar başlar!

Yazan Hatice Pala Kaya
3 Ocak 2020   |    31 Ocak 2020    |   Kategori: Sağlık Gündemi Print

Türkiye’de aşılanmamış çocuk sayısının %5’e kadar çıkması durumunda ciddi salgınların çıkabileceğini söyleyen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aşı karşıtlığının son dönemde hızla arttığını hatırlatarak, bunun ciddiyetle ele alınması gerektiğini vurguladı. Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice PALA KAYA’ya açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Bu hızla devam ederse, aşılama oranlarımız düşüp, sonunda %5 civarında aşılanmamış çocuk sayısına ulaşırsak salgınlar başlar” dedi.

Aşının hiçbir ilacın yapamayacağı bir sağlık başarısına ulaştığını dile getiren Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aşı ile bir hastalığın tam olarak  yok edilebildiğini belirtti. Çiçek hastalığının aşı sayesinde ortadan kalktığını, Dünya Sağlık Örgütü’nün çocuk felcini de ortadan kaldırmayı hedef seçtiğini anlatan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Hangi aşıyı yaparsanız, onun sonucunu görüyorsunuz. Biz şu anda ülkede 13 hastalığa karşı aşılama programı yürütüyoruz. Bu programla her yıl 14 bin 296 ölümü engelliyoruz” diye konuştu.

Aşı reddi için söylenenlerin gerçekle ilgisi yok

Aşı reddi yönünde çağrı yapan kişilerin, diyet, kitap gibi başka alanlarda ürün pazarladığını, dolayısıyla ekonomik çıkar peşinde olduklarını söyleyen Prof. Dr. Ceyhan, aşı reddinin bilimsel hiçbir dayanağı olmadığını kaydetti.

Prof. Dr. Ceyhan uyardı: Aşı karşıtı konuşanların hepsinin çocukları aşılı

Sıklıkla gündeme getirilen aşıların içinde civa olduğu söyleminin gerçek olmadığını ifade eden Prof. Dr. Ceyhan, diğer maddelere ilişkin de şu bilgileri verdi:

“Türkiye’de şu anda hiçbir aşıda civa yok. ‘Alüminyum var, bu alzheimer yapar’ diyorlar. Halbuki bir insanın hayatı boyunca bütün aşılamadan alacağı alüminyum miktarı 5 mikrogram. Her gün içtiğimiz içme suyu ile bunun onlarca katı üzerinde alüminyum alıyoruz. Mesela; bir antiasitte, mide ilacında 300 mg alüminyum var. Aşıda ise, ömrünüz boyunca tek bir defa sadece 5 mikrogram alınıyor. Dolayısıyla bu tam bir yalan. Zaman zaman medyada yer alıyor, aşılarda glutamat var, kanser yapıyor diyorlar. Mikrodalgada kullanılan yiyeceklerde aşının bin katı glutamat var. Bu söylenenlerin hiçbirine dair hiçbir ispat gösterilmemiştir.”

Aşının maliyeti cips kadar

Aşılamanın bilimsel olarak en ucuz koruyucu sağlık uygulaması olduğunun altını çizen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aşıya çok büyük paralar harcandığı iddiasının da gerçek olmadığını, Türkiye’nin toplam aşı harcamasının 200 milyon doların altında olduğunu bildirdi. Dünya aşı pazarı büyüklüğünün ise 44 milyar dolar olduğunu belirten Prof. Dr. Ceyhan, patates cipsinin de hacminin aynı miktar olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Ceyhan, “Patates cipslerinin yıllık pazar büyüklüğü 43 milyar dolar ve aşıyla hemen hemen aynı. Cipsin içinde 21 tane kimyasal madde var. Bir gün duydunuz mu, ‘bu cipsler niye satılıyor, paramız boşa gidiyor’ denildiğini… Yani ülkede cips yemesek bütün hastalıklara karşı yapmadığımız aşıları da yapabileceğiz” diye konuştu.

Dünyada aşılamayı durduran hiçbir ülke olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, komplo teorisi olarak ortaya atılan “genetik değiştiriliyor” iddiasına karşı, “Keşke genetiği değiştirmek bu kadar kolay olsaydı. Böyle bir şey mümkün değil, tam bir yalan” dedi.

Meningogok kaynaklı kol-bacak kaybı, nakil için harcanan paranın yarısı ile önlenebilir

Meningogok aşısı örneğini veren Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aşının en uygun maliyetli çözüm olduğunun altını çizerek, “Türkiye’de her yıl ekstremite yani kol-bacak transplantasyonlarına devletin harcadığı para ile meningokok diye bir hastalık var ki, -bu kol, bacak kayıplarının yarısından çoğuna neden oluyor- transplantasyon için harcanan paranın yarısından azıyla bütün Türkiye’deki çocuklara o aşıyı yapabiliriz. Bu aşı yapılsa zaten transplantasyonların birçoğuna gerek kalmayacak” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Aşıyı reddeden aile sayısı 10 bini aştı

-Yeni aşıların takvime eklenmesiyle 1000 dolayında daha çocuk ölümden kurtulabilir
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye’deki aşılama programında ücretsiz yapılan 13 aşı bulunduğunu hatırlatarak, çok sayıda ülkenin ulusal aşı programına girmiş “human papilloma virüs aşısı”, “rota virüs aşısı” ve “meningokok aşısı”nın da programa alınması gerektiğini kaydetti. Prof. Dr. Ceyhan, eğer yeni aşılar da takvime eklenirse, 1000 dolayında daha çocuğun ölümden kurtulabileceğini söyledi.

Kaçak olarak ülkeye giren kişiler risk oluşturuyor

Bu arada Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye’ye giren düzenli göçmen ve sığınmacıların aşılama programının başarılı olduğunu ancak Afganistan ve Irak’tan düzensiz ve kaçak girişler olduğunu, bu kişilerin risk taşıdığını bildirdi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Necdet Yılmaz
Necdet Yılmaz
3 yıl önce

Bu ahlaksız adamın oğlu Pfizer’da yönetici.

Araç çubuğuna atla