Prof. Dr. Çalıkoğlu: Vitiligo hastaları solaryum ve güneşten uzak durmalı

Yazan Hatice Pala Kaya
17 Haziran 2020   |    17 Haziran 2023    |   Kategori: Güncel / Literatür Print

Vitiligo hastalarının güneş ışığına dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, derideki beyaz alanların güneşte kolayca yanabildiğini belirtti. Sadece güneşin değil, solaryumun da vitiligo hastaları için uygun olmadığını dile getiren Prof. Dr. Çalıkoğlu, “Solaryum kozmetik amaçlı kullanılan bir cihaz olduğundan asla tedavi amacıyla kullanılmamalıdır. Bu uygulama, yanıktan deri kanserine kadar pek çok duruma sebep olabilir” dedi.

Vitiligonun, deride pigment kaybından kaynaklanan beyaz alanların görüldüğü, kesin sebebi bilinmeyen bir deri hastalığı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Çalıkoğlu, hastalığı artırıcı faktörlerin başında stres ve güneşin geldiğine işaret etti. Vücutta en çok etkilenen yerlerin yüz, dudak, el, kol, bacak ve genital alanlar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, vitiligo hastalığının sebepleri hakkında şunları söyledi: “Melanin adı verilen pigment deri, saç ve göz rengini belirler ve melanosit denilen hücrelerde üretilir. Eğer bu hücreler ölürse veya melanin üretemezse, deri daha açık renkli bir hal alır veya tamamen beyaz renkli olur. Bunun neden olduğu bilinmiyor ama 4 ana teori var.

Vitiligo (ala hastalığı) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Bunlar sırayla; melanositlerin hasarına neden olan genetik anormallik olabilir. Vücudun bağışıklık sistemi melanositleri parçalayabilir, pigmenti yabancı cisim olarak algılayıp yıkabilir. Anormal fonksiyon gören sinir hücreleri melanositleri hasarlayabilecek zehirli maddeler yapabilir. Pigment üreten hücreler kendilerini yıkabilirler. Pigment yapılırken toksik ürünler üretilebilir ve melanositleri yıkabilir.”

Stres ve güneş vitiligoyu tetikliyor

Prof. Dr. Çalıkoğlu, vitiligoyu artırıcı faktörlerin başında stres ve güneşin geldiğine dikkati çekerek, “Vitiligo hastalığındaki beyaz alanlar güneşte kolayca yanabilir, bu nedenle en az 30 güneş koruma faktörü içeren güneş koruyucu kremler sürekli olarak kullanılmalı. Sadece denize girerken veya güneşlenirken krem uygulaması yeterli olmaz. Uyku düzenine ve beslenmeye de dikkat etmek gerekir” diye konuştu.

Solaryuma girmeyin

Solaryumun kozmetik amaçlı kullanılan bir cihaz olduğu ve asla tedavi amacı ile kullanılmaması gerektiği ile ilgili de uyarılarda bulunan Prof. Dr. Çalıkoğlu, bu uygulamanın yanıktan deri kanserine kadar pek çok duruma sebep olabildiğini dile getirdi.
Prof. Dr. Çalıkoğlu, “Vitiligo, bireyde ağrı ya da kaşıntı yapmaz ancak bazı otoimmün hastalıklar vitiligoya eşlik edebilir. Örneğin saçkıran, şeker hastalığı, tiroid problemleri, B12 eksikliği gibi. Vitiligo, hastanın tek başına hayatını etkileyecek bir hastalık değil, ancak, eşlik ettiği hastalıklar varsa, bunlar hayatını etkileyebilecek problemler yaratabilir” dedi.

Prof. Dr. Çalıkoğlu: Aşırı dezenfektan ve sabun kullanımı egzamaya neden olabilir

Bitkisel ürünlere dikkat

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, vitiligonun tedavisine yönelik bitkisel ürün adı altında satışa sunulan ve Sağlık Bakanlığı onayı olmayan hap ve kremlerden uzak durulması gerektiğini de vurguladı.

Vitiligonun tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ancak tedavi sonuçlarının kişisel farklılıklar gösterebildiğini belirten Prof. Dr. Çalıkoğlu, şunları kaydetti: “Tedavi seçimi de mutlaka dermatoloji uzmanı ile birlikte kararlaştırılmalı. Bitkisel olduğu söylenilen ancak Sağlık Bakanlığı onayı olmayan hiçbir tedaviyi (hap veya krem) uygulamamak gerekir. Vitiligo tedavisinde amaç; renk hücrelerinin tekrar normal çalışmasını sağlamaktır. Kremler, ultraviyole (puva) tedavileri, bazı ağızdan alınan ilaçlar günümüzde en sık kullanılanlardır. Her tedavi, her hasta için uygun değildir. Hastanın yaşı, yaşam tarzı, vitiligonun tipi ve yaygınlığı, bulunduğu bölge, hastalığın aktivitesi, tedavinin yarar-zarar oranının bilinmesi tedavinin seçiminde etkilidir. Erken teşhis ve tedavi büyük önem taşır.”

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla